Blog

Mycotherapie-Inktzwam

Onbekende held van eigen bodem: de geschubde inktzwam

Coprinus comatus is een bekende paddenstoel in Nederland, alhoewel je hem waarschijnlijk beter kent als de geschubde inktzwam. Deze iconische kegelvormige paddenstoel groeit vaak op graslanden of langs de weg. Hij is veelvoorkomend, maar toch weten veel mensen niet dat hij ook bijzonder goed voor je gezondheid is. Bij diabetes, kanker en spijsverteringsproblemen kan de geschubde inktzwam zijn kracht bewijzen.

Eigenschappen en voorkomen

Met zijn mooie witte kegel steekt de geschubde inktzwam fel af tegen gras of bladeren. Hoe mooi hij ook is tijdens de groei, de oudere inktzwam is minder aantrekkelijk. Dit is hoe de inktzwam aan zijn naam komt: als de zwam ouder wordt, treedt een proces van zelf-vertering in werking. Dit proces begint onderaan de kegel en trekt omhoog. De paddenstoel wordt zwart en dan komt er een zwarte vloeistof vrij. De hele paddenstoel lost dan gewoon op. Op die manier kunnen de sporen verspreid worden. Vroeger werd die vloeistof als inkt gebruikt.

De geschubde inktzwam is zeker wel te eten, maar alleen als hij nog wit is. Hij heeft een milde smaak en je kunt hem koken of bakken. Gebruik je echter sterk smakende kruiden, dan zul je de paddenstoel niet kunnen proeven. In Nederland wordt hij eigenlijk nauwelijks gebruikt. Dat komt vooral omdat hij moeilijk te bewaren is. Maar het voordeel is dat C. comatus heel herkenbaar is en dat er geen andere paddenstoelen zijn die er op lijken. Dus in principe is het een van de veiliger paddenstoelen om in het wild te plukken. De geschubde inktzwam komt voor in Europa, Australië en Noord Amerika. Andere namen waaronder hij bekend is, zijn Shaggy Ink cap en Lawyer’s wig.

Waar kun je de geschubde inktzwam voor gebruiken?

Veel paddenstoelen hebben een heilzame werking op onze gezondheid, zo ook de geschubde inktzwam. Opvallend is dat deze paddenstoel vitamine C bevat, wat een zeldzaamheid is onder de paddenstoelen. Ook bevat hij veel vitamine B, D en E, evenals calcium, zink, ijzer, vanadium en koper. Hij is rijk aan eiwitten (20 tot 40%) en 20 verschillende aminozuren. Verder bevat de inktzwam veel antioxidanten.

Er zijn nog niet veel onderzoeken gedaan naar de mogelijkheden om de geschubde inktzwam te gebruiken bij verschillende klachten. Toch zijn er al bijzondere resultaten, zoals de hieronder genoemde.

Geschubde inktzwam bij leukemie

Een van de belangrijkste doorbraken is gekomen in het onderzoek naar C. comatus bij leukemie. Onderzoekers van de Universiteit in Florida hebben ontdekt dat een eiwit uit de geschubde inktzwam een bepaald type leukemie T cel kan doden. Dit eiwit, Y3, kan zich binden aan het LDNF glycaan, een suikermolecuul dat normaal gesproken in parasieten gevonden wordt. Dit activeert een proces dat leukemie T cellen aanzet om zichzelf te doden, zo legt Dr. Ding, betrokken bij dit onderzoek, uit. De wetenschappers kwamen er achter dat de enzymen die tijdens dit proces werden geactiveerd, de dood van 90% van de leukemie T cellen veroorzaakten.

De onderzoekers denken dat dit resultaat aangeeft dat het Y3 eiwit bij dit type leukemie cel erg effectief kan zijn. Het zal vooral van grote betekenis zijn voor acute lymfatische leukemie behandelingen. Normaal gesproken is deze vorm van bloedkanker bijzonder agressief. Niet alleen zijn de resultaten hoopgevend. Maar als je deze ziekte met de geschubde inktzwam kan behandelen, zou dat ook betekenen dat er geen of minder giftige middelen, zoals een chemokuur, hoeven worden voorgeschreven. Deze hebben normaal gesproken veel schadelijke bijwerkingen.

Kan helpen bij kanker

Recent is ontdekt dat extract van de geschubde inktzwam krachtige stoffen bevat die een antitumor werking bij borstkanker kunnen hebben. Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Voor oestrogeen afhankelijke borstkanker bestaat er geen effectieve behandeling. Daarom kan dit extract erg belangrijk zijn.

De antitumor werking van de geschubde inktzwam uit zich in het afremmen van de groei van zowel oestrogeen afhankelijke als niet oestrogeen afhankelijke borstkanker cellen. Ook zette het deze cellen aan tot apoptose (acute celdood van kankercellen). En het beperkte het vormen van koloniën van kankercellen (in vitro).

Helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat Coprinus comatus extracten de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Tijdens een onderzoek dat uitgevoerd werd in China, kregen diabetische muizen dit extract. Hun bloedsuiker werd daardoor significant verlaagd. Dit effect bleef ook op de langere termijn, als de muizen hiermee behandeld bleven worden. In een ander onderzoek bleek dat ook muizen die geen diabetes hadden, suiker beter konden tolereren als ze dit extract kregen.

Wetenschappers geven aan dat het extract van de geschubde inktzwam werkzaam is bij zowel diabetes type 1 als type 2. Bij een onderzoek van Bianchi was waar te nemen dat bij mensen die Coprinus comatus innamen, binnen 90 minuten de bloedsuikerspiegel daalde met 40%. Na drie uur was nog steeds een daling van 30% te zien.

Positieve invloed op bloed en bloedvaten

C. Comatus kan helpen om de doorbloeding te verbeteren. Het kan bijdragen aan het voorkomen van de afzetting van plaques op de vaatwanden. Op die manier helpt het om de bloedvaten soepel te houden.

Geschubde inktzwam bij het metabool syndroom

Het metabool syndroom is een stofwisselingsstoornis. Het kan ontstaan door teveel eten en te weinig beweging. De stofwisseling raakt van slag. De symptomen zijn een verhoogde bloeddruk, obesitas met teveel buikvet, veranderingen in het cholesterolgehalte in het bloed en het stijgen van de nuchtere bloedsuikerspiegel. Mensen die last hebben van dit syndroom hebben een verhoogd risico op een hartinfarct of een andere hart- of vaataandoening. Omdat de geschubde inktzwam een positief effect heeft op de spijsvertering, de bloedsuikerspiegel en het bloed, kan dit middel ingezet worden om de klachten te verminderen.

Gebruik van de geschubde inktzwam

Extracten, poeder of capsules van de gedroogde inktzwam zijn niet op zo grote schaal verkrijgbaar als bijvoorbeeld chaga of reishi. Toch zijn ze er wel. Een andere mogelijkheid is om langs te gaan bij een mycotherapeut. Deze kan je ook goed voorlichten of deze paddenstoel voor jouw klachten de geschiktste is.

Omdat Coprinus comatus ook gewoon in Nederland te vinden is, zou je hem ook kunnen plukken. In principe is de paddenstoel heel herkenbaar, maar wees altijd heel voorzichtig met wild plukken. Je moet wel goed weten wat je doet. Belangrijk bij het plukken van de geschubde inktzwam, is dat deze ontzettend snel bederven. Zodra je ze plukt, begint het proces van vertering. Je zou ze binnen enkele uren moeten bereiden. Anders zul je ze weg moeten gooien. Ook bewaren in de koelkast of ze drogen heeft weinig zin. Wil je een grotere hoeveelheid klaarmaken, kook ze dan eerst. Bak ze dan kort in olie en vries ze in. Sla de stap van het koken niet over, anders zullen ze vergaan als je de paddenstoelen ontdooit.

De geschubde inktzwam kun je rauw eten in een salade met wat olie en kruiden. Je kunt ze bakken en eten met sauzen, vlees of vis. Ook stomen kan goed, dan schijnt hun smaak het beste naar voren te komen. Hoewel de steel wat taaier is, kun je deze ook gewoon eten.

Advies voor het gebruik van paddenstoelen

Zou jij de geschubde inktzwam willen gebruiken? Met bovenstaande tips kun je ze in je dieet opnemen. Maar goed advies over het gebruik van Coprinus comatus kan veel verschil maken, zeker als je klachten hebt. Bij Ademlab zitten we klaar om je vragen te beantwoorden. Een consult met een mycotherapeut helpt je alles uit een behandeling met de geschubde inktzwam te halen. Maak vandaag nog een afspraak, vul je gegevens in het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?