Blog

 • Ademlab
 • Buteyko
 • Zilveroor: antioxidanten voor een robuuste gezondheid
Zilveroor

Zilveroor: antioxidanten voor een robuuste gezondheid

De Tremella Fuciformis (of Zilveroor) is hier in Nederland niet erg bekend, maar in China wel. Daar wordt hij graag in de keuken gebruikt, maar ook als medicijn ingezet. Deze zwam is rijk aan eiwitten, vezels en antioxidanten. Zijn bijzondere geneeskrachtige werking maakt hem geschikt om te gebruiken bij kanker, diabetes, ontstekingen en in het algemeen, om je lichaam te beschermen tegen ouderdomsklachten.

Groei en voorkomen van Zilveroor

Bij een paddenstoel denk je aan een mooi hoedje op een steel, maar de tremella houdt zich niet aan de regels. Hij groeit in de vorm van enigszins doorschijnende schermpjes met gekrulde randen. De zwam is slijmerig en ziet er ook wel een beetje uit als een sneeuwvlok. Zijn bijnamen zijn dan ook de Sponspaddenstoel, Sneeuwvlok en in het Engels: White Witches Butter of White Tree Jellyfish. Deze laatste naam is erg toepasselijk, want hij behoort tot de familie van de jelly mushrooms (trilzwammen).

Tremella groeide vooral in Brazilië. Hij houdt namelijk van het tropische en subtropische klimaat. Maar inmiddels is dit een van de meest gekweekte paddenstoelen en komt hij ook in Azië voor. Hij groeit vooral op dode afgevallen takken of stammen van dode loofbomen. Hij wordt gemiddeld 7 cm breed en 4 cm hoog.

In het verre oosten gebruikt men Zilveroor graag in de keuken. Hij wordt bijvoorbeeld verwerkt in kruidensoep, maar kan ook in pap gegeten worden. Het voordeel is dat Tremella weinig smaak heeft, dus je kunt hem in vrijwel elk gerecht gebruiken.

Waar kun je Zilveroor voor gebruiken?

In China gaat het verhaal rond dat de knappe vrouw Yang Guifei Tremella Fuciformis gebruikte. Zij was een concubine van de keizer en werd gezien als de mooiste vrouw van China. Samengevat: door regelmatig Zilveroor te gebruiken, blijf je er dus mooi en jong uit zien! Maar ook nu wordt onderkend dat deze zwam een krachtige geneeskrachtige werking heeft. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt hij gebruikt bij diabetes, verkoudheid en hoesten. Eveneens kan hij ingezet worden om de lever te beschermen. Tremella kun je vers of gedroogd nemen.

Beschermt tegen veroudering

Zilveroor is rijk aan antioxidanten (polyfenolen en flavonoïden). Bovendien bevat hij polysachariden, eiwitten, vezels, mineralen en vitamines. Vooral de antioxidanten spelen een belangrijke rol bij het beschermen van de cellen van ons lichaam. Enkele van de antioxidanten zijn gentisinezuur, 4-hydroxybenzoïdezuur en 4-coumarinezuur. Deze stoffen maken namelijk vrije radicalen onschadelijk en kunnen zo schade voorkomen aan de cellen. Dit is een van de redenen dat Tremella ingezet kan worden om verergering van dementie te voorkomen. Maar je kunt het ook preventief nemen.

Een andere krachtig werkend bestanddeel in Tremella is het enzym superoxide dismutase. Dit enzym komt voor in de hersenen en de lever. Ook dit helpt om langer te kunnen genieten van een gezond lichaam, want het kan helpen om huidveroudering tegen te gaan. Tevens kan het gebruikt worden om rimpels te voorkomen. Er zijn daarom ook huidcrèmes te vinden die Tremella bevatten. Maar het is net zo effectief als je de zwam neemt als supplement of in je voeding verwerkt.

Zilveroor inzetten tegen diabetes

Er wordt al lang onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van geneeskrachtige paddenstoelen. Zo ook naar de werking van Tremella bij diabetes. In 1994 werd al een onderzoek gedaan bij muizen. Het bleek dat Tremella door middel van enzymreacties de afgifte van insuline door de alvleesklier kan stimuleren.

In het bloed van de muizen was te meten dat glucose in het bloed afnam, na het nemen van Glucuronoxylomannan (dat uit het vruchtlichaam van Tremella geëxtraheerd werd). Een behandeling met Tremella Fuciformis leidde tot een verlaagd glycogeen niveau in de lever en eveneens een toegenomen niveau van plasma insuline. Dit laatste is van groot belang bij het reguleren van het glucose metabolisme. Bij muizen met obesitas was te zien dat ze na behandeling met polysachariden uit Tremella, weer gevoelig werden voor insuline. Concluderend kunnen we dus zeggen dat Tremella een natuurlijk middel is, dat veelbelovend is in de behandeling van diabetes.

Bescherming van de huid

Door Tremella Fuciformis te nemen, kun je de huid beschermen na blootstelling aan UV straling. Dit is onderzocht bij muizen. Er was minder schade aan de huid, vooral schade aan het collageen. Dit is de stof die de huid soepel houdt en er tevens voor zorgt dat vocht goed vastgehouden wordt. Er was eveneens te zien dat enzymen, die samenwerken met antioxidanten in de huid, toegenomen waren. Regelmatig Zilveroor nemen kan dus een goed idee zijn om veroudering van de huid te voorkomen.

Houd je brein scherp

Er is ook onderzoek gedaan naar de invloed van Tremella op de hersenen. Dit werd in Korea in 2007 bij ratten onderzocht. Het bleek dat hun geheugen verbeterde, net als hun ruimtelijk inzicht. De diertjes bleken ook sneller te kunnen leren. In 2011 werd er nog een volgend onderzoek in Korea gedaan. Bij ratten die Zilveroor kregen, was te zien dat er meer neuronen werden aangemaakt en dat de werking van de hippocampus verbeterde.

Kan ingezet worden bij kanker

Er zijn meerdere paddenstoelen die ondersteuning kunnen bieden bij kanker, zoals Chaga, Agaricus Blazei en Reishi. Maar ook Tremella kan aan dit lijstje worden toegevoegd. Ook deze zwam is rijk aan polysachariden, die antitumor eigenschappen hebben. Ze bevorderen de werking van het eigen immuunsysteem.

De Chinese variant van de Voedsel en Waren Autoriteit heeft in 2002 een capsule met werkzame polysachariden van de Tremella zwam goedgekeurd. Deze capsule wordt gegeven aan patiënten met Leukopenia, die chemotherapie of bestraling hebben gehad. Leukopenia is een aandoening waardoor patiënten te weinig witte bloedcellen hebben. Hun weerstand weerstand tegen infecties is dan sterk verminderd. Het gebruik van de Tremella capsules helpt hun weerstand weer te verbeteren.

Er is ook onderzoek gedaan bij muizen met sarcoma tumoren. In vitro is de werkzaamheid van Zilveroor onderzocht, en uit dit onderzoek bleek dat de zwam de groei van kankercellen kan voorkomen. De antitumor eigenschappen namen toe met 90%. Het bleek eveneens dat de polysachariden uit Tremella beter in staat waren vrije radicalen te vernietigen en daarmee schade aan cellen kon voorkomen. Het DNA bleef beter beschermd. Kortom, Tremella kan op die manier de kans op mutaties die tot kanker leiden verkleinen.

Zilveroor helpt bij ontstekingen

Ook bij ontstekingen zou Zilveroor ingezet kunnen worden. Er is bewijs dat cellen die behandeld werden met Tremella-polysachariden, in geval van ontstekingen minder reactie vertonen. Hierdoor werd de activiteit van de macrofagen ook beïnvloed. Deze immuuncel is belangrijk bij de ontstekingsreactie.

Bescherming van de zenuwen

De werking op de zenuwen is in 2007 in vitro getest. Wanneer neurale cellen behandeld werden met een heet-water extract, was er meer differentiatie in activiteit waar te nemen. Ook groeiden zenuwcellen sneller in vergelijking met een controlegroep. Tremella kon eveneens zenuwcellen beschermen tegen neurotoxiciteit in een in vitro Alzheimer’s model. Cellen werden behandeld Tremella, waarna ze werden blootgesteld aan bèta amyloïde. Dit eiwit is in grote mate betrokken is bij de degeneratie van cellen, waar bij Alzheimers sprake van is.

Tijdens het onderzoek was te zien dat de cellen verminderde niveaus van toxiciteit lieten zien als ze beschermd werden door Tremella. Vandaar dat het Tremella een uitstekende keuze is voor mensen die lijden aan Alzheimer’s of het preventief willen nemen om hun zenuwen en hersenen te beschermen.

Minder gevolgen van straling

In 2012 werd er onderzoek gedaan naar in hoeverre Tremella Fuciformis cellen kan beschermen tegen straling. Muizen werden bestraald en degenen die Tremella hadden gekregen, hadden duidelijk minder last van de gevolgen dan degenen die dat niet hadden. Onderzoekers denken dat de bescherming komt door een van de polysachariden, die ze WTF-B hebben genoemd.

Zilveroor gebruiken voor je gezondheid

Tremella Fuciformis is in Nederland ook te koop, via webwinkels of misschien bij een toko. De zwam is dan in gedroogde vorm te verkrijgen. Hoeveel je moet nemen is niet gemakkelijk aan te geven. Niet alleen hangt dat van je klacht af, maar ook van je hoe je zelf reageert op de stoffen in de paddenstoel.

Verder blijkt ook dat Tremella verschillende concentraties werkzame stoffen kan bevatten, afhankelijk van waar de zwammen hebben gegroeid en hoe ze verwerkt zijn. Daardoor kan het dus zijn dat je meer of minder binnenkrijgt van de werkzame stoffen. Het effect kan dus ook anders zijn dan verwacht.

Bij heet- of koud-water extractie is ook van belang hoe de zwam verwerkt is. Als er sprake is van heet-water extractie, zal het extract het hoogste percentage polysachariden bevatten. Dat werkt bijvoorbeeld goed als je het wilt gebruiken om kanker te bestrijden. Koud-water extractie is erg goed om zoveel mogelijk eiwitten te behouden. Dat is effectief voor mensen die Tremella willen gebruiken om hun immuunsysteem te ondersteunen.

Heb je interesse om Tremella Fuciformis te gebruiken om klachten te behandelen, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een mycotherapeut. Deze kan goed inschatten of Tremella voor jou de beste optie is, of dat er misschien een andere paddenstoel beter past. Maar het kan ook zijn dat een combinatie van paddenstoelen beter is. Bij Ademlab kijken we graag samen met je naar de mogelijkheden. Maak een afspraak als je meer wilt weten, via onderstaande link.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?