Blog

Mycotherapie-Pruikzwam

Bescherm je brein en je zenuwen met de Pruikzwam

De Pruikzwam is een zeer exotisch uitziende zwam, maar ondanks dat komt hij ook in Europa voor. In Azie wordt hij al eeuwenlang gebruikt, zowel vanwege zijn aangename smaak als door zijn krachtige medicinale werking. De Pruikzwam, zoals hij bij ons genoemd wordt, kan gebruikt worden voor maag- en darmklachten en ondersteuning van het immuunsysteem. Maar wat de prachtige Pruikzwam vooral onderscheidt van andere helende paddenstoelen is het feit dat hij een beschermende en genezende werking op de hersenen heeft.

Kenmerken van de Pruikzwam

In Nederland heeft de Pruikzwam helaas de status van bedreigde soort. Hij komt hier dus wel voor, maar de kans is niet groot dat je hem vindt. De zwam kan verder gevonden worden in Noord Amerika, Europa en Azië. Hij groeit op loofbomen, zoals platanen, eiken en beuken.

De Hericium is een opvallende verschijning, met zijn vruchtlichaam dat lijkt op de manen van een leeuw. Als een witte, harige pruik groeit hij op de stammen van bomen. Het is een parasiet, dus hij heeft een levende boom nodig om op te groeien. Het vruchtlichaam kan wel een doorsnede van 30 cm krijgen en de paddenstoel kan zo een gewicht krijgen van 2 kilo.

Andere namen voor deze zwam zijn Lion’s mane, bearded tooth mushroom of affenkopfpilz. In Azië wordt de zwam graag in de keuken gebruikt. Hij wordt gezien als delicatesse, want hij heeft een fijne, zoete smaak. Wat geur betreft doet hij denken aan zeevruchten en een citroenachtige vrucht. Ook zie je hem vaak terug in gerechten, gebruikt als vleesvervanger.

Helende eigenschappen van de Pruikzwam

Zoals gezegd gebruiken ze de Pruikzwam in het verre oosten al veel langer. Hij staat daar bekend als middel dat het lichaam en de geest weer in harmonie kan brengen. Wie last heeft van angst, stress, onrust of slaapproblemen, zou Hericium kunnen gebruiken. Ook boeddhistische monniken gebruiken hem graag. Als ze de zwam voor het mediteren namen, konden ze zich beter en langer concentreren.

Het is bekend dat de Pruikzwam gebruikt kan worden bij:

 • Bescherming en genezing van de hersenen
 • Maag- en darmklachten
 • Versterken van het immuunsysteem

Herstel van de hersenen

Naarmate we ouder worden, krijgen we meer klachten. We nemen dit voor lief, omdat we weten dat onze kracht en vitaliteit afnemen. Je merkt dit vooral aan de hersenen, want we worden vergeetachtig en kunnen niet zo snel meer reageren. Ernstiger ouderdomsziekten zijn Alzheimer en Parkinson. Deze ziekten ontstaan doordat zenuwcellen beschadigen en niet meer kunnen herstellen.

Ons lichaam maakt normaal gesproken NGF aan (Nerve Growth Factor). Als we ouder worden, neemt het NGF af. Bij Alzheimers ontstaat beta amyloid peptide, een stof die ook wel plaques wordt genoemd. Deze veroorzaakt de vernietiging van neuronen, waardoor je de bekende klachten van Alzheimer ontwikkelt. Artsen schrijven middelen als Exelon en Aricept voor, om de symptomen van de ziekte te beperken. Ze beperken de afbraak van bepaalde neurotransmittors.

Mogelijkheden bij Alzheimers

Maar Hericium zou ook ingezet kunnen worden om Alzheimer te behandelen. Uit onderzoek is gebleken dat het de aanmaak van NGF kan stimuleren. De zwam bevat neuropeptiden, die een rol spelen bij de groei en het behoud van zenuwcellen en myeline (de stof die om zenuwcellen zit om ze te beschermen). Hericium stimuleert het proces van myelinisatie, wat betekent dat het de signaaloverdracht tussen cellen bevordert.

Een andere manier waarop men de Pruikzwam kan gebruiken, is doordat het wetenschappers gelukt is om de stof Amyloban te isoleren. Hiermee kan men voorkomen dat neuronen vernietigd worden. De Pruikzwam kan dus goed ingezet worden om schade aan de hersenen te voorkomen, veroorzaakt door ouderdom en ziektes als Alzheimers.

Positieve effecten

Het mooiste zou zijn als we Nerve Growth Factor gewoon zouden kunnen injecteren in de bloedbaan. Maar zo makkelijk is het helaas niet, omdat deze stoffen niet door de bloedhersenbarrière kunnen komen. De hersenen worden beschermd door deze scheiding, maar dat betekent ook dat sommige helende stoffen niet bij de hersenen kunnen komen. Hericium bevat echter hericenonen, die het lichaam aanzetten om nieuwe neuronen aan te maken.

Positieve effecten van Hericium op de functie van de hersenen:

 • Geheugen
 • Hogere snelheid bij het verwerken van informatie
 • Verbetering van de concentratie
 • Positieve invloed op de intelligentie
 • Taalvaardigheid
 • Vaardigheden op het gebied van planning

Onderzoek naar effecten van Hericium op het zenuwstelsel

Wetenschappers wilden weten wat de effecten van de Pruikzwam zijn op de hersenen. Ze deden testen op muizen, die een lagere intelligentie hadden: een slechter leervermogen en geheugen. Deze muizen kregen Hericium toegediend. Men merkte op dat hun nieuwsgierigheid toenam en dat ze nieuwe voorwerpen langere tijd onderzochten en verkenden. De symptomen van cognitieve stoornissen namen dus af.

Ook bij andere aandoeningen verbonden met de zenuwen blijkt dat Hericium een positieve invloed heeft, bijvoorbeeld bij Parkinson. Onderzoekers zien dat er een verbetering waar te nemen is in de hersenactiviteit bij patiënten. Ook kon men pieken meten in de productie van nieuw hersenweefsel.

Pruikzwam bij beschadiging van het zenuwstelsel

Zijn de positieve effecten van de Pruikzwam ook te gebruiken bij schade aan het zenuwstelsel door verwondingen? Het ruggenmerg is verantwoordelijk voor het versturen van boodschappen van de hersenen door het hele lichaam. Daarom is schade aan het ruggenmerg of de hersenen zo alomvattend. Het kan verlammingen veroorzaken en het verlies van cognitieve functies. Herstel kan lang duren, en vaak ook niet volledig zijn.

Hericium kan gebruikt worden om dit herstel te versnellen en zelfs te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat het de groei en het herstel van zenuwcellen kan bevorderen. Bij ratten die een extract van de Pruikzwam kregen, herstelden ze 20 tot 40% sneller van verwondingen aan het zenuwstelsel.

Ook kan het de ernst van de schade na een hersenbloeding verminderen. In een onderzoek kregen ratten hoge doseringen van Pruikzwam extract na een hersenbloeding. Dit hielp ontstekingen en de omvang van de schade van de hersenbloeding te verminderen met 44%. Er is alleen nog geen onderzoek gedaan bij mensen, dus het is niet te zeggen of de zwam bij mensen dezelfde effecten zal hebben.

Toch blijkt uit deze onderzoeken en de bijzondere bestanddelen van de Pruikzwam, dat de mogelijkheden zeer interessant zijn. Concluderend kunnen we zeggen dat het de moeite waard is om Hericium preventief te nemen, maar zeker als je klachten hebt.

Maag- en darmklachten behandelen met Hericium

De Pruikzwam is ook zeer geschikt om maag- en darmklachten te behandelen. Hij kan gebruikt worden bij ontstekingen en om maagkanker te voorkomen of te behandelen. Zweren kunnen overal ontstaan, in darmen en in de maag. Ze kunnen veroorzaakt worden door overgroei van een bacterie (H. Pylori) en de beschermende slijmlaag aantasten. In de maag kunnen ze ten slotte ontstaan door langdurig gebruik van bepaalde pijnstillers.

De Pruikzwam kan genomen worden om de maag en darmen te beschermen tegen zweren. Hij verhindert de groei van H. Pylori en heeft een beschermende invloed op het maagslijmvlies. Onderzoeken hiernaar werden echter gedaan in een reageerbuis, dus men kan nog niet met zekerheid zeggen dat dit ook in de maag zo zal werken.

Uit een dierstudie bleek daarnaast nog dat Pruikzwam extract effectiever werkte tegen maagzweren veroorzaakt door alcohol, dan normale middelen tegen maagzuur. En dat doet de Pruikzwam zonder bijwerkingen te veroorzaken. De helende werking lijkt voort te komen uit de saponinen die Hericium bevat.

Ondersteunen van het immuunsysteem

Paddenstoelen zijn rijk aan non lineaire polysachariden en de Pruikzwam is daar geen uitzondering op. Hij bevat 30% beta glucaan polysachariden (triterpenen). Deze kunnen het immuunsysteem ondersteunen. Het zijn antioxidanten en worden door het lichaam gebruikt als bouwstoffen voor het afweersysteem. Door Hericium te nemen help je je lichaam zich te beschermen tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Daarnaast is het immuunsysteem ook bij kanker van belang. Je weerstand is betrokken bij het bestrijden van cellen die niet goed functioneren. Hericium stimuleert de aanmaak van natural killer cellen, die dit soort cellen opruimen. Ook kan de zwam het aanmaken van specifieke T-lymfocyten bevorderen, die bijvoorbeeld bij weerstandsondermijnende ziektes als HIV/AIDS kunnen worden aangetast.

Veiligheid in gebruik

Er zijn geen bijwerkingen waargenomen bij ratten die een extract van Pruikzwam kregen, zelfs niet bij hoge doseringen van 5 gram per kilo lichaamsgewicht, gedurende een maand. Natuurlijk moet je altijd goed oppassen als je allergisch bent voor paddenstoelen, of als je zwanger bent of borstvoeding geeft. In normale omstandigheden lijkt de Pruikzwam zeer veilig in gebruik.

Hericium kan goed gecombineerd worden met andere paddenstoelen, om maximaal effect te krijgen tegen bepaalde klachten. Je kunt het bijvoorbeeld samen nemen met Chaga, om je weerstand een boost te geven.

Het nemen van Hericium als voedingssupplement is een goed idee. Heb je echter specifieke gezondheidsklachten, dan kan het handig zijn om advies te vragen aan een mycotherapeut. Bij Ademlab bieden we consulten mycotherapie aan. We staan klaar om je vragen te beantwoorden en de juiste paddenstoel voor je klachten te vinden. Wij weten welke combinaties krachtig werken en houden rekening met jouw specifieke situatie. Aarzel dus niet en neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Contact >>


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?