Blog

Mycotherapie-Judasoor

De bijzondere geneeskracht van de Chaga

Uit onderzoek blijkt steeds meer dat paddenstoelen veel kunnen bijdragen aan onze gezondheid. Ze bevatten een grote hoeveelheid geneeskrachtige stoffen. De Chaga, een zwam die op dode berkenbomen groeit, is hier geen uitzondering op. Hij is inzetbaar bij diabetes, kanker en om de weerstand een boost te geven. Wie interesse heeft om op een natuurlijke manier zijn gezondheid te ondersteunen, kan hier alles lezen over de Chaga.

Beschrijving van de Chaga

Deze parasitaire zwam ziet er niet bijzonder aantrekkelijk uit. Hij heeft het uiterlijk van een zwarte, knoestige bult op de bast van een berkenboom. Maar we weten allemaal wel, het uiterlijk zegt niets over het innerlijk. Dus laten we verder kijken dan de buitenkant.

De Chaga groeit langzaam en altijd op stervende of dode berkenbomen. Meestal heeft hij een diameter tussen de 4 en 40 cm en is hij 10 tot 15 cm dik. Hij groeit maar langzaam. Zijn buitenkant is keihard, je kunt niet zomaar met een mesje een stukje van de Chaga afsnijden. Daar heb je steviger gereedschap voor nodig (denk aan een snoeischaar of zaag). Het oppervlak is kurkachtig en ruw. De zwam is van buiten zwart en aan de binnenkant fel oranje. De Chaga komt voor in noordelijke streken, in Rusland, Amerika, Canada en Noordoost Europa.

De geschiedenis en het gebruik van de Chaga

Al eeuwenlang wordt deze zwam gebruikt voor medicinale doeleinden. In China is hij een belangrijk middel binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Mensen zien hem als een echte superfood en gebruiken hem om de Chi, de levensenergie, te ondersteunen.

Ook in Rusland gebruiken ze de Chaga zeker al sinds de 16e eeuw voor allerhande klachten. Het is een krachtig middel, dat genomen kan worden door er thee van te trekken. Het is bekend als vochtafdrijvend middel, als ontstekingsremmer en als middel bij huidaandoeningen.

Kenmerken

Over het algemeen geldt dat de Chaga het beste in het wild groeit. Gecultiveerde Chaga bevat veel minder geneeskrachtige stoffen en daarnaast is de zwam moeilijk te onderhouden. Zelf Chaga oogsten wordt afgeraden, omdat deze vrij zeldzaam is en ook niet gemakkelijk te verwerken.

De geneeskrachtige stoffen liggen opgeslagen in het sclerotum, dit is het verharde mycelium onder het oppervlak. Met een rasp zou je de Chaga tot poeder kunnen vermalen, zodat je daar thee van zou kunnen zetten. Je kunt het niet rauw of onbewerkt tot je nemen. Dat komt omdat de celwanden van de cellen waar de geneeskrachtige stoffen in zijn opgeslagen, onverteerbaar zijn voor het menselijk lichaam. Deze bevatten bijvoorbeeld chitine. Daarom is het belangrijk het Chaga-poeder te verhitten, zodat de stoffen opgenomen kunnen worden. Chaga wordt meestal gedronken als thee.

Bijwerkingen?

Er is niet veel te vinden over mogelijke bijwerkingen van de Chaga. Het wordt ook al honderden jaren veilig gebruikt in China en Rusland. Toch moet je altijd voorzichtig blijven omdat iedereen verschillend is en zeker als je zelf al medicijnen gebruikt.

Je kunt beter geen Chaga gebruiken als je:

 • Zwanger bent of borstvoeding geeft

 • Bloedverdunnende medicijnen slikt

 • Een auto-immuunziekte hebt (omdat Chaga je immuunsysteem actiever laat werken)

 • Medicatie voor diabetes gebruikt. Wil je Chaga supplementen nemen, overleg dan met je arts

Ben je allergisch voor paddenstoelen, dan kun je de Chaga beter ook niet nemen. Er zijn zeldzame gevallen bekend waarbij een allergische reactie gemeld werd na het nemen van Chaga als supplement.

Waardevolle voedingsstoffen voor de gezondheid

De Chaga bevat niet alleen geneeskrachtige stoffen als antioxidanten en complexe polysachariden, maar ook veel mineralen, vezels en vitaminen. Daarom is deze bijzondere zwam voor iedereen geschikt om regelmatig te gebruiken. Je kunt er je mee lichaam voorzien van alle voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven.

Zo bevat de Chaga:

 • Vitamines van het B complex

 • Vitamine D

 • Kalium

 • Rubidium

 • Cesium

 • Aminozuren

 • Vezels

 • Koper

 • Selenium

 • Zink

 • IJzer

 • Mangaan

 • Calcium

De geneeskracht van de Chaga

De Chaga bevat een grote hoeveelheid geneeskrachtige stoffen, waardoor deze zwam voor meerdere klachten ingezet kan worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de Chaga kankercellen kan bestrijden, kan helpen bij huidaandoeningen als psoriasis en bij ziektes die de weerstand ondermijnen, zoals AIDS. Helaas zijn de onderzoeken kleinschalig en vaak zijn de testen ook alleen op dieren gedaan. Daarom is er nog wel meer onderzoek nodig om duidelijkheid te krijgen over de precieze werkzaamheid van de Chaga.

Het ondersteunen van de weerstand

Als je weerstand in orde is, kan het lichaam zich beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Het is wel belangrijk dat je zorgt voor voldoende gezonde stoffen in je voeding, zodat je weerstand op peil kan blijven.

De Chaga bevat zeer complexe non-lineaire polysachariden, zoals de bèta glucans keten. Deze stoffen kunnen de weerstand zeer krachtig ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat deze lange keten polysachariden de meest immuunsysteem-versterkende stoffen zijn, die tot nu toe gevonden zijn. Bèta glucans stimuleert het lichaam om natural killer cellen aan te maken. Niet alleen zullen deze indringers van buitenaf aanvallen, maar helpen ze ook om tumorvorming tegen te gaan.

Er zijn zelfs nog andere stoffen die helpen bij een goed werkende weerstand. Dit zijn bijvoorbeeld betulinezuur, ergosterol, fecosterol en episterol. Ieder voor zich hebben ze hun positieve invloed op het immuunsysteem, maar als ze (zoals via de Chaga) gezamenlijk worden ingenomen, hebben ze een balancerende werking op je weerstand en kunnen ze helpen bij de bestrijding van ziektes.

Is de Chaga hierdoor beter dan reguliere medicatie? Natuurlijk kun je kiezen voor chemische middelen, maar die hebben vaak bijwerkingen, die soms vervelender zijn dan de klacht. De Chaga geeft over het algemeen geen bijwerkingen en stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Je helpt het lichaam dus zichzelf te helpen. Daarnaast heeft de Chaga als voordeel dat het bacteriën niet aanzet tot muteren. Dat is een van de grote nadelen van antibiotica, waardoor bacteriën immuun worden en niet meer op dit geneesmiddel reageren.

Krachtige werking tegen kankercellen

Uit onderzoek uit 2018 blijkt dat de stoffen in de Chaga zwam een krachtige werking tegen kankercellen hebben. Hij kan ingezet worden bij borst-, baarmoeder-, lever- en maagkanker. Deze onderzoeken zijn slechts gedaan met kankercellen in een petrischaaltje en met muizen. Daaruit bleek dat de groei van tumoren daadwerkelijk vertraagd werd. Dit wordt veroorzaakt door de aanmaak van de natural killer cellen in het lichaam die een sterke antitumorale werking hebben.

Tijdens een onderzoek uit 2016 bleek dat bepaalde stoffen die in de Chaga zitten (en ook in enkele andere paddenstoelen), ervoor kunnen zorgen dat kankercellen zichzelf vernietigen. Het gaat dan om plotselinge celdood (apoptose). Muizen die kanker hadden, kregen Chaga supplementen en de afmetingen van tumoren namen af met 60%.

Een andere stof die helpt om kanker te bestrijden is betuline (en het daarvan afgeleide betulinezuur). Chaga kan dit aan de berk onttrekken en zet het om in een stof die het menselijk lichaam kan verwerken. Betuline heeft een sterk anti-carcinogene werking.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is over de inzetbaarheid van de Chaga bij kanker, zijn de resultaten zeer hoopgevend. Het zou geweldig zijn om zo’n natuurlijk middel te kunnen gebruiken, dat ook nog eens nauwelijks bijwerkingen kent. Dit is natuurlijk wel anders bij het gebruikelijke middel bij kanker, chemotherapie. Dat pleegt een hevige aanslag op de conditie van het lichaam, en de meeste mensen voelen zich er slecht bij.

Bestrijdt de verschijnselen van het ouder worden

Ouder worden is een natuurlijk proces. Het hoort erbij, maar erg prettig vinden we het niet. We zouden het liefste dit proces van slijtage stopzetten of toch in ieder geval vertragen. Ouder worden wordt onder andere veroorzaakt door vrije radicalen, dit zijn stoffen die onze cellen en DNA kunnen beschadigen. Als je voeding eet die antioxidanten bevat (zoals de Chaga), dan help je je lichaam fit te blijven. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen uit ons lichaam verwijderd worden.

Het bijzondere aan de Chaga is dat deze een enorme hoeveelheid Superoxide Dismutase antioxidanten bevat (bron). Zelfs meer dan 25 keer zoveel als andere onderzochte medicinale paddenstoelen. Het SOD is een van de belangrijkste antioxidanten voor het menselijk lichaam en kan de meest gevaarlijke vrije radicalen onschadelijk maken, namelijk de zeer reactieve superoxide radicalen. Gebruik je regelmatig Chaga als supplement, dan kun je het proces van ouder worden goed vertragen.

Chaga bij diabetes

Chaga kan bijdragen aan het verminderen van klachten bij diabetes. Het normaliseert de bloedsuikerspiegel en deed insulineresistentie afnemen. Dit werd onderzocht bij muizen met diabetes. In een ander onderzoek bleek dat de bloedsuikerspiegel bij muizen met suikerziekte tot 31% daalde, binnen drie weken.

Hoe je Chaga kunt nemen

Er zijn verschillende manieren waarop je Chaga kunt gebruiken. Je kunt het supplement online kopen, in de vorm van gedroogd poeder, tincturen, extracten of capsules. Let erop dat je het koopt bij een winkel die biologisch verantwoorde chaga aanbiedt.

Door Chaga als poeder te nemen (opgelost in heet water), krijg je het meeste waar voor je geld. Het bevat het hoogste gehalte aan werkzame stoffen, die door het lichaam goed kunnen worden opgenomen. Je kunt het poeder los kopen of in capsules. Tincturen (waarin Chaga opgelost wordt in alcohol) bevatten nog maar weinig actieve stoffen.

Als je het poeder gebruikt, wordt over het algemeen aangeraden om zelf te bepalen hoeveel je nodig hebt. Het beste is het natuurlijk om je te laten adviseren door een deskundige, zoals een mycotherapeut. Deze kan je aanwijzingen geven, over wat jij op dit moment voor jouw klacht nodig hebt. Bij Ademlab kunnen we je goed helpen om het juiste middel te vinden. Wil je een afspraak maken, klik dan hier.

Chaga geeft over het algemeen weinig bijwerkingen, maar het is toch handig om niet te weinig te nemen, zodat je je problemen daadwerkelijk aanpakt. En ook teveel is nooit goed voor je lichaam. Luister goed naar de signalen van je lichaam. Neem een tot drie keer per dag een kopje thee.

Thee zetten van Chaga

Van het poeder kun je thee zetten. Je kunt in één keer een liter maken, of de hoeveelheid van een beker. Breng het water aan de kook, maar laat het dan even afkoelen. Als je kokend water op het Chaga poeder doet, vernietig je de antioxidanten. Het poeder kun je in een theezakje doen. Laat het ongeveer 10 minuten trekken.

Heb je verse Chaga, dus in brokken, dan kun je hier ook thee van maken. Je kunt het dan raspen of in kleinere stukken breken. Wikkel het in een theedoek en sla er met een hamer op. Te grote stukken zullen niet goed oplossen. Doe het in kokend water en laat het 4 uur sudderen. Je kunt hier trouwens ook een slowcooker voor gebruiken. De brokjes zijn geschikt om nog een keer gebruiken. Haal ze er dus uit en bewaar ze voor een volgende keer. Houd je niet van thee, dan is er nog een andere manier om het poeder te bereiden. Je kunt het ook weken in wodka (40% alcohol) gedurende 2 tot 4 uur.

De smaak van Chaga is redelijk mild, zelfs als het lang getrokken heeft. Je kunt je thee nog kruiden met bijvoorbeeld kaneel en wat zoeten met ahornsiroop.

Heb je vragen over de Chaga zwam of over mycotherapie in het algemeen? Wil je een afspraak maken voor een behandeling met mycotherapie, ook dat is mogelijk. Neem contact op via het vragenformulier.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?