Blog

Oesterzwammen-gezond

De oesterzwam, lekker in de keuken, nuttig voor je gezondheid

Deze eetbare paddenstoel is in Nederland goed bekend. Hij wordt vaak in de keuken gebruikt, meestal voor oosterse maaltijden. Maar de oesterzwam heeft ook veel medicinale eigenschappen, waardoor hij goed gebruikt kan worden bij verschillende gezondheidsklachten. Lees in dit artikel waarom de oesterzwam een grote hulp is in de keuken en je medicijnkastje.

Kenmerken van de oesterzwam

De oesterzwam is een eetbare paddenstoel, die in Azië al meer dan 3000 jaar gebruikt wordt. Hoewel we hem hier tot voor kort eigenlijk alleen zagen als dagelijks voedsel, wisten ze in het verre Oosten al vroeg hoe geneeskrachtig de oesterzwam is.

De paddenstoel groeit op het Noordelijk halfrond in het wild. Vooral op oude boomstammen en de stammen van populieren en moerbeibomen. Hij houdt van een subtropisch tot gematigd klimaat. De oesterzwam is belangrijk in het ecosysteem, waar hij zorg draagt voor het verteren van oud hout. Grappig feitje is dat deze paddenstoel een vleeseter is. Het mycelium doodt bacteriën en nematoden, kleine rondwormen, en eet ze op.

De oesterzwam wordt ook veel gekweekt, dat zijn de oesterzwammen die je in de supermarkt koopt. Er zijn wel 40 verschillende soorten oesterzwammen, maar het is de Pleurotus ostreatus die we voornamelijk gebruiken.

Het vruchtvlees is wit, en de hoed kan tussen de 5 en 25 cm groot zijn. De paddenstoel heeft de vorm van een waaier of een oester (vandaar de naam, die zijdelingse oester betekent).Het vruchtvlees is stevig en er wordt gezegd dat de geur ervan lijkt op anijs of drop. De smaak van de oesterzwam is mild tot sterk.

Je kunt oesterzwammen op veel manieren verwerken, zoals in soepen, roerbakgerechten en sauzen. Hoe jonger de oesterzwam, hoe beter de textuur. Als een oesterzwam ouder wordt, wordt hij ook taaier en gaan de smaak en geur achteruit.

Waar komt de geneeskrachtige werking vandaan?

Oesterzwammen zijn gezond om te eten. Ze bevatten veel eiwitten en aminozuren en enkele onverzadigde vetzuren. Ook zijn ze rijk aan vezels, mineralen en B-vitamines. Opvallend is dat ze veel kalium bevatten, 80 keer meer dan natrium, waardoor ze een diuretische werking hebben. Ze helpen dus vocht af te drijven

Ze bevatten de volgende mineralen: o.a. ijzer, calcium, fosfor, zink, jodium, selenium, foliumzuur en mangaan. Verder bevatten ze vitamine D. Oesterzwammen hebben een geneeskrachtige werking, doordat ze bepaalde stoffen bevatten die onze gezondheid ondersteunen. Zo kunnen ze helpen bij een te hoog cholesterol, het ondersteunen van de weerstand en het gezond houden van hart- en bloedvaten.

Waar de oesterzwam bij kan helpen

Oesterzwammen helpen je weerstand

Pleurotus Ostreatus bevat bestanddelen die op een natuurlijke manier het immuunsysteem ondersteunen. Deze zorgen ervoor dat het sneller en effectiever reageert op ziektekiemen en andere indringers. Het zijn vooral beta-glucanen (dat zijn polysachariden) die hiervoor zorgen. Deze hebben een immuunmodulerende werking. Dit betekent dat ze in principe je weerstand in balans brengen: is het overactief, dan wordt het tot rust gebracht. Is het niet actief genoeg, dan wordt je weerstand gestimuleerd.

Bèta-glucanen stimuleren de aanmaak van witte bloedcellen, die zich aan schadelijke vijanden binden en ze vernietigen. Een van de kenmerken van de lipo-polysachariden uit oesterzwammen is dat ze qua structuur erg lijken op de cellen in de celwand van bacteriën. Dit zorgt ervoor dat je lichaam wel reageert op deze nep polysachariden, maar dit gebeurt zonder dat je ziek wordt. Je immuunsysteem wordt hierdoor dus beter getraind en sterker.

Oesterzwammen zijn rijk aan antioxidanten, die een grote antivirale, antibacteriële en antifungale (tegen schimmels) activiteit vertonen. Een behandeling met de oesterzwam kan behulpzaam zijn bij verschillende infecties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pseudomonas, escherichia (een enterobacterie), aspergillus of candida.

Gezonde hart- en bloedvaten

Deze alledaagse paddenstoel heeft een diuretische werking, wat betekent dat hij je lichaam helpt vocht af te drijven. Dat ontlast het hart en verbetert de bloedcirculatie. Gebruik je een heetwaterextract van oesterzwammen, dan kan dat helpen om je bloeddruk te verlagen.

Oesterzwammen bevatten ook een minder bekende antioxidant, erogothioneïne. Deze stof beschermt de lichaamscellen en vermindert de hoeveelheid triglyceriden, die de oorzaak kunnen zijn van hart- en vaatziekten. Verder zijn ze rijk aan vitamines en mineralen die helpen je hart en bloedvaten te beschermen.

Een gezonde cholesterolbalans

Er zijn twee types cholesterol, HDL en LDL. Er is al vaak geschreven over dit “goede” en “slechte” cholesterol. Beide soorten hebben echter hun functie in het lichaam. Cholesterol is een vettige stof, die niet in water kan worden opgelost. Het lichaam gebruikt het bij de opbouw van cellen en hormonen.

HDL (het goede cholesterol) is een lipoproteïne met een hoge dichtheid en LDL heeft een minder hoge dichtheid. LDL wordt vaak als slecht gezien, omdat het een afzetting kan achterlaten in de bloedvaten. Dit gebeurt als het gehalte LDL te hoog wordt. Krijg je teveel van deze afzettingen, dan raken vaten vernauwd en blokkeert de doorstroming van bloed. Dit heet atherosclerose. Het verhoogt het risico op een hartinfarct of beroerte.

Wat doen HDL en LDL?

LDL is de stof die cholesterol van de lever naar plekken in het lichaam brengt waar dit nodig is. HDL ruimt een teveel aan cholesterol weer op, door het terug naar de lever te brengen. Omdat dichtslibben van aderen natuurlijk niet goed is, zou je in de gaten moeten houden dat je niet teveel LDL cholesterol in je bloed krijgt. Heb je wel een hoog cholesterol, dan worden er vaak medicijnen voorgeschreven. Dat zijn statines. De oesterzwam bevat lovastatines, een natuurlijke statine. Hiermee kun je dus op een smakelijke en natuurlijke manier je LDL niveaus onder controle houden. Deze stof stimuleert de lever om het cholesterol uit het bloed terug op te nemen.

Uit een studie uit 2013 blijkt dat oesterzwammen cholesterol niveaus zouden kunnen doen afnemen. Het onderzoek werd uitgevoerd met ratten. Zij kregen 7 dagen lang oesterzwamextract (oraal toegediend). Ze namen waar dat cholesterol- en triglyceride niveaus bij de dieren afnamen. In 2015 werd een onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de vezels in oesterzwammen, nuttig konden zijn om opstapeling van triglyceriden in de lever te verminderen. Hopelijk worden er nog meer onderzoeken gedaan om beter vast te kunnen stellen, hoe oesterzwammen nog meer ingezet kunnen worden om onze gezondheid te ondersteunen.

Helpt beschermen tegen kanker

Zoals een aantal andere paddenstoelen (zoals schermpjeseikhaas en Chaga) kan ook de oesterzwam ingezet worden om te beschermen tegen kanker of om je lichaam te helpen strijden tegen kanker. De bèta-glucanen in de paddenstoel hebben een remmende werking tegen kankercellen en kunnen celdood van kankercellen in gang zetten. Hij kan gebruikt worden in gevallen van maag-, prostaat-, borst- en dikke darmkanker.

De eigenschappen van de oesterzwam zijn bijzonder. In 2008 publiceerden twee onderzoekers hun resultaten in het International Journal of Oncology. Ze hadden de effecten onderzocht van twee moleculaire mechanismen uit alcohol extracten van oesterzwammen. Deze deden de groei van kankercellen remmen (van borst- en dikke darmkanker), zonder normale cellen aan te tasten. Het kan ook helpen kanker te voorkomen. Uit de testen bleek eveneens dat deze extracten van de oesterzwam beter presteerden dan extracten van andere paddenstoelen, zoals agaricus, shiitake en enoki. En dat terwijl deze paddenstoelen al veel uitgebreider zijn onderzocht dan de oesterzwam.

Een ander positief effect dat de oesterzwam heeft, is dat hij het lichaam aanzet tot het produceren van bepaalde eiwitten, die tumoren in hun groei beperken en doen krimpen. Andere stoffen in de oesterzwam, zoals bèta-glucanen, waarschuwen de natural killer cellen en cytotoxische T-cellen, om alerter te reageren tegen kanker.

Probiotische werking

Je kunt de oesterzwam ook nemen als je last hebt van maag- of darmklachten. Hij helpt namelijk om de flora en fauna in je spijsverteringskanaal te herstellen. De oesterzwam bevat een schimmelvezel die de probiotische bacteriën helpt beter te verspreiden.

Hoe neem je de oesterzwam het beste in?

Oesterzwammen kun je natuurlijk vers eten. Je koopt ze in de groentewinkel of de supermarkt. Ze zijn gemakkelijk klaar te maken en smaken lekker in groentegerechten, soepen of als bijgerecht. Eet ze niet rauw, in het volgende hoofdstukje vind je meer informatie waarom je dat niet zou moeten doen.

Je kunt oesterzwammen ook gedroogd, als poeder (los of in capsules) en als extract krijgen. Overleg met je behandelend mycotherapeut, wat voor jou de beste optie zou zijn.

Is de oesterzwam veilig om te gebruiken?

De oesterzwam wordt al duizenden jaren gebruikt en kan veilig genomen worden, in welke vorm dan ook. Heb je een allergie voor paddenstoelen, dan zou je voorzichtig moeten zijn.

Wat wel belangrijk is bij het gebruik van oesterzwammen, is dat je ze niet rauw kunt eten. Ze moeten altijd tot boven de 60 graden verhit worden, omdat ze een hitte-gevoelig eiwit bevatten (ostreolysine), dat giftig kan zijn. De stof komt voor bij jonge en oudere oesterzwammen, maar wordt inactief als het verhit wordt. Het is dus goed om te onthouden dat je deze (en eigenlijk alle paddenstoelen) kookt of bakt voor je ze eet.

Mycotherapie is een natuurlijke manier om je gezondheid te ondersteunen met paddestoelen. Hoewel er veel informatie beschikbaar is op internet of in boeken, zou het verstandig zijn een goed opgeleide mycotherapeut in te schakelen als je met klachten kampt. Deze kan precies de juiste (combinatie van) paddenstoelen en de dosis voor je bepalen, om de klachten te verhelpen.

Heb je interesse in een mycotherapeutische behandeling? Via Ademlab kun je een behandeling krijgen van een ervaren mycotherapeut. Neem contact met ons op via het vragenformulier.

https://ademlab.nl/aanbod/trainingen/vragenkwartiertje/


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 6691414
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!