Blog

schermpjeseikhaas

De veelzijdige werking van schermpjeseikhaas

Een grote bos van kleine schermpjes op talrijke steeltjes, dat is hoe de schermpjeseikhaas eruit ziet. Je zult hem echter niet snel tegenkomen, deze zwamsoort staat op de rode lijst en is redelijk zeldzaam. Polyporus umbellatus wordt daarom tegenwoordig veel gekweekt, omdat het steeds duidelijker wordt dat ook deze paddenstoel een sterke geneeskracht heeft. In dit artikel lees je waar je de schermpjeseikhaas allemaal voor zou kunnen inzetten.

Eigenschappen van de schermpjeseikhaas

De schermpjeseikhaas is familie van de gewone eikhaas (Maitake). Het is een eetbare paddenstoel, met een sterke grondachtige smaak, enigszins bitter, die veel mensen wel als smakelijk omschrijven. Je kunt polyporus umbellatus rauw eten, maar gekookt heb je minder kans op allergische reacties en smaakt hij beter.

Deze in clusters groeiende zwam, ook wel Zhu Ling of Grifola umbellata genoemd, is een parasiet. Hij groeit op de stammen en wortels van oude beuken en eiken, waar hij rot veroorzaakt, wat zichtbaar is als een witte aanslag. Schermpjeseikhaas vind je in Europa, China en het oosten en midden van Noord Amerika. Hij staat helaas in Nederland op de rode lijst, omdat hij zo zeldzaam is. Als deze paddenstoel voorkomt in een bos, is dit een teken dat het ecosysteem waarin hij groeit, gezond is.

Het vruchtlichaam van polyporus umbellatus bestaat uit een grote hoeveelheid (soms wel meerdere honderden) hoedjes, die ieder tussen de 1 en 4 cm groot zijn. Ze groeien op een enkele brede stam, die zich splitst en allemaal smallere stengels vormt. De hele paddenstoel kan tot wel 40 cm groot worden.

De stam is witachtig en komt voort uit een buisachtige ondergrondse knol. Het vruchtvlees is wit, en als hij jong is, is het nog zacht, maar naarmate de paddenstoel ouder wordt, wordt het vruchtvlees harder. De vele schermpjes van de polyporus umbellatus kunnen wit, geel of lichtbruin zijn.

Krachtige werkzame stoffen

Schermpjeseikhaas is rijk aan mineralen, zoals magnesium, kalium, ijzer, koper, calcium, mangaan en zink. Het vruchtlichaam is rijk aan ruwe eiwitten (20 tot 35%). De paddenstoel bevat 20 vrije aminozuren en deze zijn belangrijk voor het menselijk lichaam. Hij bevat namelijk ook 8 van de essentiële aminozuren die het lichaam zelf niet aan kan maken. Tevens bevat de schermpjeseikhaas vitamine C, een uitzondering op de regel dat de meeste paddenstoelen dat niet bevatten.

In China gebruikt men de paddenstoel al meer dan tweeduizend jaar, zowel in de keuken als voor medicinale doeleinden. Tegenwoordig beginnen wetenschappers ook in te zien hoe krachtig de werking van deze bijzondere zwamsoort is. De bioactieve stoffen die hij bevat, kunnen werkzaam zijn bij kanker, het ondersteunen van het immuunsysteem en de lever en nog veel meer klachten. Dat is dan ook de reden dat de schermpjeseikhaas steeds meer gecultiveerd wordt.

De krachtige werking van polyporus umbellatus

Je kunt schermpjeseikhaas voor verschillende klachten inzetten. Van problemen met de spijsvertering, tot kanker of hepatitis B. Hieronder zie je een beschrijving van de klachten om schermpjeseikhaas voor te gebruiken en het onderzoek dat is gedaan naar de werkzaamheid.

Schermpjeseikhaas bij nier- en blaasproblemen

In het oude China wisten ze het al heel lang: schermpjeseikhaas is een diureticum. Dat betekent dat het de nieren stimuleert om meer water af te geven, waardoor je meer gaat plassen. Deze eigenschap kan zo de urinewegen zuiveren en blokkades oplossen. Daarbij helpt ook de desinfecterende werking, die ervoor zorgt dat allerlei gifstoffen die infecties kunnen veroorzaken, verwijderd worden.

Polyporus umbellatus kan ook ingezet worden bij incontinentie, zowel bij licht als zwaar urineverlies en eveneens bij zwangere vrouwen die hier last van hebben. Het is wel belangrijk de juiste dosis te gebruiken.

Heb je last van nierproblemen, zoals nierstenen of nierontsteking, dan kun je overwegen schermpjeseikhaas te nemen. De vochtafdrijvende werking kan helpen, waar andere geneesmiddelen falen. Verder heeft dit ook een positief effect wanneer je vocht vasthoudt, bijvoorbeeld bij gezwollen voeten (oedeem). Het overtollige vocht wordt snel afgevoerd en als urine uitgeplast.

Verantwoordelijk voor het diuretische effect van deze paddenstoel zijn o.a. ergosterol, d-mannitol en triterpenen. In vergelijking met andere natuurlijke vochtafdrijvende middelen (zoals bijvoorbeeld poria cocos en cafeïne), heeft P. umbellatus een krachtiger werking.

Brengt de spijsvertering in balans

De schermpjeseikhaas kan verlichting brengen bij klachten aan de spijsvertering. Wanneer iemand last heeft van diarree, dan zorgt de schermpjeseikhaas ervoor dat het overtollige vocht geabsorbeerd wordt. De ontlasting wordt dan steviger. Verder wordt de paddenstoel ook vaak ingezet bij ontstekingen aan de darmen.

Krachtige werking tegen kanker

Er zijn meerdere manieren waarop Polyporus Umbellatus je kan ondersteunen bij kanker. In China zijn extracten van polysachariden van deze paddenstoel officieel goedgekeurd als medicijn tegen kanker. Uit onderzoek is gebleken dat de werkzame bestanddelen een uitgesproken anti-tumor werking hebben, zowel in in vitro onderzoeken als in levende dieren. Onderzoekers hebben ontdekt dat de paddenstoel meerdere steroïden bevat die giftig zijn voor kankercellen.

Polyporus umbellatus is bij meerdere soorten kanker effectief, zoals lever-, neus-, keel-, long- en borstkanker en eveneens leukemie.

Onderzoeken naar de werking van schermpjeseikhaas bij kanker

Bij borstkanker kan schermpjeseikhaas ervoor zorgen dat tumoren zich niet kunnen verspreiden en het veroorzaakt spontane celdood in kankercellen. Dit kan dus een grote positieve invloed hebben op het genezingsproces.

Gebruik je de paddenstoel samen met chemotherapie, dan zorgt dit voor een betere werking van de therapie, een beter resultaat van de behandeling en het verbetert de levenskwaliteit van de patiënt. Dit geldt voor mensen met long-, lever-, neus en keelkanker en leukemie. Het blijkt eveneens uit in vivo studies, waarbij de kans op overleven groter was dan wanneer alleen chemotherapie werd gegeven. Er zijn ook in vitro en in vivo studies gedaan, waaruit naarvoren komt,  dat er een sterke werking op het immuunsysteem is. De activiteit van witte bloedcellen wordt verhoogd en er worden meer antistoffen aangemaakt. Lees hier meer over P. umbellatus bij kanker.

Bij een onderzoek bij ratten met blaaskanker werd een extract van P. umbellatus gegeven. Daarbij bleek dat de ontwikkeling van de kanker geremd werd. In de controlegroep ontwikkelde 100% van de dieren kanker, tegen 61% van de ratten die het extract kregen. Het kon ook helpen de kans te verkleinen dat de kanker terug kwam.

Mensen met kanker kunnen ook erg last hebben van toxohormone-L, een stof die geproduceerd wordt door kankercellen. Het veroorzaakt cachexie, een aandoening die voorkomt bij kanker in een vergevorderd stadium, maar ook bij ernstige infectieziekten zoals Aids of tbc. Mensen met cachexia vallen sterk af en hebben last van spierafbraak en vermoeidheid. Het nemen van schermpjeseikhaas kan de aanmaak van de giftige stof voorkomen, en daardoor de klachten van cachexia verminderen.

Verlicht de symptomen van hepatitis B

Schermpjeseikhaas kan de lever ondersteunen. Bij chronische hepatitis (hepatitis B, wat een ontsteking aan de lever is, veroorzaakt door het hepatitis B virus) ontstaat er littekenweefsel aan de lever, levercirrose en leverfibrose. Het kan uiteindelijk ook leverkanker veroorzaken. Bij deze ziekte kan schermpjeseikhaas de symptomen verlichten. Uit een onderzoek bleek, dat 17 van de 39 patienten met levercirrose genazen door het nemen van een kruidenextract met schermpjeseikhaas. Bij 19 anderen was een significante verbetering te merken.

Verlichting bij gewrichtspijn

De stoffen in polyporus umbellatus hebben een ontstekingsremmende werking. Als je last hebt van ontstekingen in de gewrichten, is het dus een goede remedie om te nemen. Het kan het ontstaan van ontstekingen voorkomen of de symptomen van een bestaande ontsteking verlichten.

Een boost voor de weerstand

Door P. umbellatus te nemen ondersteun je je weerstand. Het heeft het effect van antibiotica (in geval van bijvoorbeeld Staphylococcus aureus of E. coli), zonder de vervelende bijwerkingen die normale antibiotica hebben. Ook het immuunsysteem verbetert, doordat het je weerstand stimuleert en de werkzaamheid ervan vergroot. Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt en deze kunnen krachtiger werken.

Hoe kun je schermpjeseikhaas nemen?

Omdat de paddenstoel zo zeldzaam is, is het geen goed idee om er in het bos naar op zoek te gaan. Het zou vreselijk zonde zijn als er teveel van geplukt werd, waardoor de schermpjeseikhaas helemaal zou uitsterven. Hij wordt tegenwoordig wel gekweekt, dus misschien kun je hem ergens bij een kweker vinden.

Zoeken naar schermpjeseikhaas kun je doen door op internet de verschillende namen in te typen. Hij wordt dus zowel schermpjeseikhaas, polyporus umbellatus als Zhu Ling genoemd. Hij wordt in meerdere webshops aangeboden.

Over het algemeen kun je polyporus umbellatus als poeder kopen: in capsules of als los poeder. Capsules zijn gemakkelijk om in te nemen, met water in zijn geheel doorslikken. Het poeder kun je door een smoothie doen, je kunt er thee van zetten, het door vruchtensap roeren of in je warme maaltijd verwerken. Wat hoeveelheden betreft kun je de aanwijzingen op de verpakking opvolgen.

Schermpjeseikhaas kan goed gecombineerd worden met enkele andere paddenstoelen. Vaak wordt het in supplementen samengevoegd met Reishi. Deze twee versterken elkaar werking. Schermpjeseikhaas kan ook samen gebruikt worden met Chaga en camu camu.

Wil jij je klachten behandelen met paddenstoelen? Dan is het verstandig om de hulp van een mycotherapeut in te schakelen. Deze neemt met je door welke fysieke problemen je hebt en kan een of meer paddenstoelen voorschrijven die het beste bij deze klachten passen. Het is belangrijk dat je precies die paddenstoel gebruikt die zo effectief mogelijk werkt. Ook het nemen van de juiste hoeveelheid is belangrijk. Maak daarom een afspraak met de mycotherapeut van Ademlab via het vragenformulier. Klik op de link hieronder.

https://ademlab.nl/aanbod/trainingen/vragenkwartiertje/


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 6691414
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!