Blog

Mycotherapie-Judasoor

Een gezond hart en vaatstelsel met Judasoor

Deze onappetijtelijk uitziende paddenstoel groeit bijna overal op de wereld. Het is dan ook een van de meest gebruikte paddenstoelen, zowel in de keuken als in het medicijnkastje. Zijn naam is Judasoor, en hij ziet er ook werkelijk uit als een oor dat op een boom groeit. Rijk aan waardevolle mineralen, vitamines en antioxidanten, biedt hij je de mogelijkheid om op een natuurlijke manier je gezondheid te ondersteunen. Lees in onderstaand artikel waar Judasoor allemaal voor gebruikt kan worden.

Beschrijving Judasoor

Paddenstoelen worden door veel mensen gezien als mysterieus. Ze worden vaak in sprookjes genoemd, maar krijgen ook een mystiek tintje doordat sommigen giftig kunnen zijn, terwijl andere weer heel gezond zijn. De Judasoor heeft ook zijn bijzondere uiterlijk nog mee.

Het vruchtlichaam lijkt op een oor met een roodbruine kleur. Het vlees is zacht maar elastisch, en de zwam is aan de binnenzijde dooraderd. Jonge Judasoren hebben een zachte, geleiachtige textuur, maar oudere kunnen taaier zijn. Het oppervlak wordt bedekt door heel fijne donshaartjes. De paddenstoel kan een diameter krijgen van tussen 3 tot 10 cm.

De Judasoor groeit graag op dode bomen of gedeeltes van bomen die afgestorven zijn. Je vindt ze het meeste op vlierbomen of olmen. In Azie groeien ze graag ook op mangobomen. Ze komen gelukkig nog veel voor en gedijen zowel in de tropen als in gematigde klimaten. Uit cijfers (daterend van 2010) staat de Auricularia paddenstoel in de top 3 van meest gekweekte paddenstoelen. China produceert elk jaar gemiddeld meer dan 1,5 miljoen ton.

Judasoren worden vooral in Azie veel gebruikt in de keuken. Deze paddenstoel smaakt en ruikt eigenlijk nergens naar, maar neemt (net als de oesterzwam) gemakkelijk de smaak over van de rest van het gerecht. Andere namen waar voor de Judasoor zijn Wood Ears, Mu Err (betekent woud oor) of Pin Yin.

Gezondheidsvoordelen van Judasoor

Veel paddenstoelen bevatten waardevolle sporenelementen en dat is bij Judasoor niet anders. Ze zijn rijk aan B-vitamines, calcium, kalium, silicium, magnesium en koper. Maar Judasoor bevat nog meer bijzondere stoffen, waardoor je hem voor de behandeling van verschillende lichamelijke klachten kunt inzetten.

Trombose en vaatvernauwing

Judasoor heeft een helende werking op het hart en de bloedvaten. De zwam is rijk aan adenosine. Er is onderzoek gedaan naar adenosine in Judasoor, de resultaten werden gepubliceerd in “Thrombosis and Haemostasis”. Adenosine is een chemisch bijproduct dat vrijkomt bij de celstofwisseling in het lichaam. Het heeft invloed op de bloedstolling, de bloeddruk en de gezondheid van het hart. Onderzoekers hebben bevestigd dat 1 gram gedroogd Judasoor 155 mcg adenosine bevat, wat de reden is dat Judasoor een belangrijke hulp kan zijn bij het stimuleren van de doorbloeding en het voorkomen van trombose. Bijvoorbeeld bij aderverkalking kan Judasoor ervoor zorgen dat het bloed beter doorstroomt.

Ook wie last heeft van de bloeddruk kan Judasoor gebruiken. De polysachariden beïnvloeden de stolling van het bloed en de aggregatie van bloedplaatjes, wat bij trombose kan helpen. De stoffen mannose, glucuron zuur en xylose kunnen voorkomen dat bloed stolt. Doordat de doorbloeding verbetert, zal ook de bloeddruk (die verhoogd kan raken door vaatvernauwing), omlaag gaan. Zo kan Judasoor de kans op hartaanvallen verminderen en schade aan de bloedvaten voorkomen.

Verbetert de afweer

Judasoor bevat Beta glucan exopolysachariden, deze hebben eigenschappen die de weerstand stimuleren. Fagocyten (dat zijn de cellen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen die het lichaam binnen kunnen dringen) worden actiever.

Zo bleek uit een onderzoek in 2015, dat gepubliceerd werd in het “International Journal of Medicinal Mushrooms”, dat Judasoor de groei van zowel de Escherichia coli en Staphylococcus aureus bacterie kon remmen.

Bescherming van de hersenen

De vele gezonde stoffen in Judasoor, bevorderen ook een goede gezondheid van de hersenen. Bepaalde antioxidanten blijken werkzaam te zijn tegen het ontwikkelen van degeneratieve ziekten zoals bijvoorbeeld Alzheimer en dementie. In een onderzoek van 2013, dat gepubliceerd werd in het “International Journal of Medicinal Mushrooms”, bleek dat het eten van gekookte of rauwe Judasoor, de hersenen kon beschermen tegen deze twee ziektes. Uit een onderzoek in 2019 kwam naar voren dat wanneer de paddenstoel gekookt werd, de antioxidanten zelfs nog actiever werden.

Bij spijsverteringsklachten

Judasoren bevatten veel prebiotische vezels (beta glucanen). Dit zijn onverteerbare vezels die de groei van goede bacterien in de darmen bevorderen. Prebiotica zijn erg gezond en ondersteunen een gezonde darmwerking en kunnen helpen het immuunsysteem een boost te geven.

Uit recent onderzoek is gebleken dat onverteerbare vezels, door bacterien in de dikke darm omgezet kunnen worden in vetzuren. Deze zijn op hun beurt weer brandstof voor de cellen in de darmwand. Zij hebben als taak de spijsvertering gezond te houden. Door Judasoor in je voeding op te nemen, kun je problemen met de darmen en de spijsvertering voorkomen.

Andere klachten

Ontstekingsremmende werking

Judasoor kan ingezet worden bij huidontsteking, maar werkt in het algemeen ontstekingsremmend. Wordt ook van oudsher ingezet bij oogontsteking.

Droge hoest

Judasoor helpt de slijmvliezen te bevochtigen, en kan daardoor goed genomen worden als je last hebt van keel- of strottenhoofd ontsteking.

Hoe kun je Auricularia (Judasoor) innemen?

Judasoor is verkrijgbaar als poeder of capsules, je kunt ze met wat water innemen. Deze paddenstoel wordt ook vaak samen met Chaga gebruikt, er zijn dan ook supplementen verkrijgbaar waarin beide paddenstoelen verwerkt zijn.

Judasoor is dus ook goed vers in de keuken te gebruiken, in salades of soep, hij neemt de smaak van sauzen en kruiden gemakkelijk over. Je kunt Judasoren gemakkelijk vinden in het bos (vooral in januari en februari). Als je ze laat drogen, zijn ze lang houdbaar. Ze schrompelen dan ineen, maar je kunt ze voor gebruik in water laten weken. Dan nemen ze weer hun oorspronkelijke vorm aan.

Auricularia is veilig om te gebruiken. Wanneer je bloedverdunners gebruikt is het niet aan te raden op eigen initiatief Judasoor te gebruiken. Vraag dan advies aan je behandelend arts. Pas ook op wanneer je overgevoelig bent voor paddenstoelen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?