Blog

Boost-weerstand-maitake

Geef je weerstand een boost met maitake (Eikhaas)

De werking van de Maitake of Eikhaas is bijzonder krachtig, een reden waarom hij steeds vaker voor allerlei klachten ingezet wordt. Heb je last van diabetes of zoek je een natuurlijke manier om je weerstand een boost te geven, dan kun je heel goed voor Maitake kiezen. Er wordt nu ook veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Maitake in te zetten bij kanker. De resultaten zijn veelbelovend.

Voorkomen van Maitake

Maitake (in Nederland bekend als de Eikhaas of Grifonda Frondosa) is een zwam die voornamelijk in Japan en Noord Amerika groeit. Het is een bijzondere paddenstoel die als een grote massa aan de voet van eiken en beukenbomen groeit, bij voorkeur op dode bomen. De zwam kan enorm groot worden, tot wel een doorsnede van een meter. De zwaarste exemplaren wogen 50 kilo.

De naam maitake betekent in het Japan dansende paddenstoel. Als je de maitake ziet, is dat niet zo vreemd. Hij groeit in een patroon dat lijkt op fladderende vlindervleugeltjes. Ook gaat het verhaal dat een groep mensen de maitake vond en ze waren zo blij dat ze in het rond dansten. Dat zou overdreven kunnen zijn, maar als je verder leest en ziet wat maitake voor je gezondheid kan doen, is het misschien wel begrijpelijk dat ze gingen dansen!

Medicinale werking: waar kun je Maitake voor gebruiken?

Door de bijzondere bestanddelen in de paddenstoel, is de eikhaas geschikt om een aantal verschillende klachten en ziektes te behandelen. De zwam is sowieso voedzaam, is rijk aan vezels, mineralen en vitamines. Ook bevat hij krachtige antioxidanten, zoals L-ergothioneïne.

Maitake bevat o.a. de volgende mineralen:

 • Zink

 • IJzer

 • Magnesium

 • Kalium

 • Calcium

 • Koper

 • Selenium

 • Fosfor

Vitamines:

 • Vitamine D

 • B1 (Thiamine)

 • B2 (Riboflavine)

 • B3 (Niacine)

 • B5 (Pantotheenzuur)

 • B6 (Pyridoxine)

 • Foliumzuur

Verder bevat maitake nog verscheidene aminozuren, antioxidanten, polysachariden, bioflavonoïden en enzymen, zoals prolyl aminopeptidase. Wat de maitake paddenstoel zijn krachtige werking geeft, zijn de beta-1,3 en 1,6 glucanen. Deze hebben een ondersteunende en stimulerende werking op het menselijk immuunysteem. Daardoor kan de Maitake gebruikt worden bij de behandeling van bijvoorbeeld kanker en AIDS.

Maitake bij kanker

Normaal gesproken werken de cellen in ons lichaam samen als een kleine, goed georganiseerde fabriek. Bij kanker gaat er helaas iets mis. Elke cel in het lichaam vervult een taak. Op een gegeven moment sterft de cel af, voor dat gebeurt, deelt hij zich (maakt een kopie van zichzelf) en dan neemt de nieuwe cel het werk over.

Wat er fout gaat als je kanker hebt, is dat een kankercel zich eindeloos blijft delen. De cellen gaan ook niet dood, zoals dat normaal gesproken gebeurt en nemen ook geen speciale taak meer op zich. Cellen hebben een bepaalde functie, ze specialiseren zich en dat is bij kankercellen niet zo. Ook blijven ze niet op hun plaats, zoals de bedoeling is. Ze kunnen door het lichaam gaan reizen.

Dit veroorzaakt allerlei problemen in het lichaam, van organen die niet goed meer kunnen functioneren tot pijnklachten. Cellen die zich ongeremd blijven delen, gaan op den duur het lichaam belemmeren.

Hoe maitake kanker bestrijdt

Maitake helpt om de groei van kankercellen te beperken en het verspreiden tegen te gaan. Dat komt omdat het de T-cellen (de killer cellen) activeert. Het zorgt voor een boost van ons immuunsysteem.

De werking van maitake is nog niet voldoende onderzocht en daardoor is het ook nog enigszins een mysterie hoe deze zwam zo effectief kanker kan bestrijden. Het lijkt erop dat maitake de genetische code van kanker kan beïnvloeden om deze cellen te vernietigen. Wil je meer weten over maitake en wat het bij kanker kan doen? Lees hier.

Maitake kan bij meerdere soorten kanker worden ingezet, zoals borst-, prostaat-, long- en leverkanker. Helaas is de werking bij hersentumoren en botkanker minder sterk.

Om het meeste uit een behandeling met paddenstoelen te halen, is het goed om te kijken of er meerdere tegelijk gebruikt kunnen worden. In het geval van borstkanker, werkt maitake heel effectief met coriolus en reishi.

Als je zoekt naar informatie over deze paddenstoel en de werking tegen kanker, kom je ook de term Maitake D-fraction tegen, of D-fractie. Dit is ontwikkeld door een bedrijf uit Japan, dat een stof van de paddenstoel geëxtraheerd heeft (een aan eiwit gebonden bèta glucaan) en dat verkoopt onder deze merknaam. Er is veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van de stof en het lijkt een erg krachtige anti-kanker werking te hebben. Het helpt het immuunsysteem op te bouwen en kankercellen te bestrijden. Lees meer via deze link.

Ondersteunt bij chemotherapie

Niet alleen is maitake een middel om kanker zelf te kunnen bestrijden, je kunt er ook voor kiezen om het te nemen naast conventionele medicatie, zoals chemotherapie. Het helpt om deze medicatie beter te laten aanslaan. Uit onderzoek bij dieren van het medicijn mitomycine (een chemokuur), blijkt dat als dit met maitake wordt gecombineerd, de groei van kankercellen met 98% wordt geremd. Zonder maitake was dit 45%.

Ook kan het de bijwerkingen van chemokuren flink doen verminderen (tot 95%). Dat betekent dat je minder last zal hebben van haaruitval, misselijkheid en pijn.

Gebruik van maitake bij diabetes

Bij diabetes kan eikhaas op drie verschillende manieren ondersteuning bieden en klachten verminderen. Als eerste zorgt het ervoor dat het lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline. Bij diabetes type II zijn de cellen ongevoelig geworden en reageren niet meer op insuline. Dit veroorzaakt klachten en je hebt dan medicatie nodig om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Verder verbetert maitake de werking van de alvleesklier, omdat het voorkomt dat de bèta-cellen, die insuline produceren, vernietigd worden. Als laatste vermindert het de activiteit van enzymen die betrokken zijn bij het diabetes proces. Het gaat dan om alpha-glucosidase. Dit enzym breekt zetmeel en suikers af en zet ze om in glucose. Doordat maitake de werking van dit enzym belemmert, komt er minder glucose in het lichaam terecht.

Deze paddenstoel kan dus een mooie, natuurlijke manier zijn om diabetesklachten aan te pakken. De meeste medicatie (die dezelfde werking heeft als maitake, maar dan op chemische basis) geeft vervelende bijwerkingen, zoals maagpijn, verstopping en geelzucht. Maitake geeft bij de meeste mensen geen bijwerkingen, waardoor het veilig ingezet kan worden bij diabetes.

Maitake kan samen met oesterzwam (pleurotus) en cordyceps gebruikt worden om nog betere resultaten te krijgen. Het vermindert de insuline resistentie en verbetert de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Wil je meer weten over de mogelijkheden van mycotherapie bij diabetes, lees dan het artikel Mycotherapie als natuurlijke ondersteuning bij diabetes.

Overgewicht en hoog cholesterol

Door overgewicht ontstaan in het lichaam verschillende soorten problemen. De Eikhaas kan helpen deze klachten te verminderen, maar kan ook gebruikt worden om de obesitas juist aan te pakken. Zo kan het helpen een hoge bloeddruk te verlagen. Een hoge bloeddruk is ook weer verbonden met een te hoog cholesterol en diabetes. In dit hele samenspel van klachten kan maitake verbetering brengen.

Wil je afvallen, dan kun je maitake inzetten als onderdeel van een gezonder dieet. Tijdens een onderzoek, waaraan 30 mensen meededen, verloren de deelnemers die maitake namen gemiddeld 12 kilo in 2 maanden. Maitake gaat de opslag van vet tegen en beperkt de eetlust.

Bij osteoporose

Als je maitake samen met shiitake en cordyceps neemt, kun je de aanmaak van bot ondersteunen. Dat komt doordat het de productie van osteoblasten stimuleert. Het verbetert ook de mineralisatie van botten, wat betekent dat de botten beter gevuld worden. Dit wordt aangestuurd door de osteoblasten. Neem je maitake, dan kun je osteoporose helpen voorkomen en als je het al hebt, klachten verminderen.

Maitake om je weerstand te ondersteunen

Als je weerstand minder goed is, kun je vatbaar worden voor allerlei infecties. De eikhaas kan gebruikt worden om infecties te voorkomen, maar ook als je last hebt van:

 • Griep

 • Verkoudheid

 • Herpes

 • Allergieën

 • Chronisch vermoeidheidssyndroom

Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om maitake in te zetten bij AIDS en HIV. In 1992 werd al officieel bekend gemaakt dat deze paddenstoel de groei van het HIV/AIDS virus sterk kan remmen en het helpt de symptomen te verminderen. Uit onderzoeken was gebleken dat het kon voorkomen dat het virus de helper T cellen vernietigt. De dood van deze cellen zijn speelt een rol bij de overgang van HIV naar AIDS. In testen bleek bijna 100% van de helper T cellen te overleven (Lees meer).

Maar bij AIDS ben je ook veel kwetsbaarder voor andere virussen en maitake kan helpen om het immuunsysteem te ondersteunen bij HIV en AIDS. De polysachariden stimuleren de activiteit van T cellen, B cellen, macrofagen en natural killer cellen. De klachten die ontstaan door overige infecties worden door de meeste mensen als minder hevig ervaren en het gevoel van welzijn is groter.

In feite heeft de eikhaas een regulerende invloed op het menselijk immuunsysteem. Als een extra boost nodig is, zorgt de paddenstoel voor een stimulans van de weerstand. Maar bij auto-immuunziektes, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt, zorgt maitake ervoor dat het geremd wordt. Ook in die gevallen kan maitake gebruikt worden.

Hoge bloeddruk

Indien je last hebt van hoge bloeddruk, zorgt maitake ervoor dat deze op een geleidelijke en veilige manier kan dalen. Uit onderzoeken die gedaan werden bij ratten die last hadden van een hoge bloeddruk, remde maitake de stijging van de bloeddruk gedurende vier maanden, en kon deze zelfs laten dalen naar waardes van voor het onderzoek.

Gebruik van maitake

In Japan wordt de eikhaas al sinds eeuwen zowel culinair als medicinaal gebruikt. In Japan verwerken ze de hele paddenstoel in soep en of sauzen en wordt hij gezien als delicatesse. Je kunt maitake vers gebruiken (alhoewel het niet eenvoudig is om deze in Nederland vers te krijgen). Dan smaakt hij goed in pasta, salades of een omelet. Ook kun je ze roerbakken of er thee van zetten. De smaak is sterk en aardachtig, dus doe er niet in een keer teveel in. Je kunt verse maitake ook invriezen.

Het is ook verkrijgbaar in poedervorm in capsules of als vloeibaar concentraat. Capsules zijn natuurlijk gemakkelijk in te nemen. Als je voor poeder kiest, kun je dit door een smoothie mengen of als thee drinken.

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar bijwerkingen van maitake. De paddenstoel wordt al eeuwenlang gebruikt in Japan en omstreken. Over het algemeen kan hij veilig gebruikt worden. Je zou altijd rekening moeten houden met een mogelijke overgevoeligheid voor paddenstoelen of een allergie. Er kunnen darmklachten ontstaan als je hoge doseringen gebruikt. Wees ook voorzichtig als je medicijnen gebruikt (bij diabetes en bloedverdunners).

Als je klachten hebt en deze wilt laten behandelen met mycotherapie, dan is het verstandig om een mycotherapeut in te schakelen. Wil je meer weten of een afspraak maken? Vul dan ons vragenformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 6691414
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!