Blog

 • Ademlab
 • Mycotherapie
 • Meer energie en een betere weerstand met Coriolus versicolor (Elfenbankje)
Mycotherapie-CoriolusVersicolor

Meer energie en een betere weerstand met Coriolus versicolor (Elfenbankje)

Vrijwel iedereen kent de Coriolus versicolor, oftewel het Elfenbankje. Deze zwam, die op rottend hout groeit, kom ook in Nederland voor. Juist omdat hij zo alledaags is, is het verrassend om te horen dat in het Elfenbankje een heel grote geneeskracht schuilgaat. Coriolus versicolor kun je dan ook gebruiken bij aandoeningen variërend van chronische vermoeidheid tot herpes infecties, kanker en HIV.

Hoe ziet het Elfenbankje eruit?

Waar we al een aantal paddenstoelen op deze site hebben besproken uit exotische landen als China en Brazilië, lees je nu over het ons welbekende Elfenbankje. In Nederland vind je het vrij gemakkelijk in bossen op rottend hout van loofbomen. Het Elfenbankje komt overal op de wereld voor.

Het ziet eruit als een zwam, die haaks op boomstammen groeit, waardoor het lijkt of er een elfje op zou kunnen gaan zitten. Het Elfenbankje kan veel verschillende kleuren hebben, van wit, grijs, okergeel, beige, oranje, groen of zelfs zwart. Daar komt dan ook de naam versicolor vandaan, wat meerkleurig betekent. De paddenstoel heeft vaak niet één kleur, maar je ziet kleurige banden of strepen, wat het Elfenbankje een opvallende verschijning doet zijn.

Coriolus Versicolor (ook wel Trametes Versicolor of Turkey Tail genoemd) is een eetbare paddenstoel, maar veel mensen vinden hem niet erg smakelijk. Als thee of gedroogd is hij beter te gebruiken, de smaak is dan licht en kruidig. Als je wel wat Coriolus in je eten wilt verwerken, zou je voor een jong Elfenbankje moeten gaan.

Medicinaal gebruik van het Elfenbankje

In China en Japan wordt Coriolus versicolor al duizenden jaren gebruikt. Er waren legendes ontstaan over de krachtige helende werking van deze paddenstoel, waarbij mensen die hem gebruikten zo goed als onsterfelijk werden.

Het Elfenbankje is een van de meest onderzochte paddenstoelen. Het is het vruchtlichaam (dat wat je op de boom ziet groeien) waar de geneeskracht in zit. De Coriolus versicolor werkt tegen tumoren, hij stimuleert het immuunsysteem, heeft immuno-modulerende eigenschappen (dit betekent dat hij je immuunsysteem in balans brengt) en heeft een zeer positieve invloed op je energie. Ook bevat de paddenstoel veel antioxidanten.

Dat het Elfenbankje zo geneeskrachtig is, komt onder andere door de bèta-glucanen, antioxidanten, ergosterol derivaten, coriolan en polysachariden.

Je kunt Coriolus gebruiken voor veel verschillende klachten. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), wordt hij ingezet bij uitputting, het versterken en ondersteunen van het hart, de lever en de milt. Coriolus versicolor geeft de mens meer energie (zowel lichamelijk als geestelijk). Verder kun je kiezen voor het Elfenbankje bij:

 • Auto-immuunziekten

 • Kanker

 • Hiv

 • Ziekte van Lyme

 • Griep, verkoudheid

 • Schimmelinfecties

 • Virusinfecties

 • Vermoeidheid

Aandoeningen waar het Elfenbankje voor ingezet kan worden

Gebruik van het Elfenbankje bij kanker

Er is al veel onderzoek gedaan naar medicinale paddenstoelen. Er zijn meer dan 270 paddenstoelen waarvan erkend wordt dat ze immunotherapeutische eigenschappen hebben. 50 Van deze, die niet giftig zijn, zijn getest op dieren en daarvan is gebleken dat ze mogelijk kunnen worden ingezet om het immuunsysteem te ondersteunen. Hiervan zijn er 6 soorten die onderzocht zijn op hun werking tegen kanker bij mensen.

Van deze 6 is Coriolus versicolor in drie stadia van clinical trials onderzocht, bij patiënten met maag-, slokdarm, borst- en colorectale kanker. Uit deze onderzoeken bleek dat de hypothese opgesteld kan worden, dat Coriolus versicolor het klinische verloop van borstkanker kan beïnvloeden. Wil je meer lezen over de geneeskrachtige werking van het Elfenbankje bij (borst)kanker, klik dan de link.

Polysacharide PSK

Een Japans bedrijf heeft uit het Elfenbankje een polysacharide verkregen, dit heet PSK (Polysacharide K of Krestin). Het is specifiek ontwikkeld om kanker mee te kunnen behandelen (vooral slokdarm-, maag-, darm- en leverkanker). Bij in vitro testen en dierproeven bleek de sterke antitumorale werking. Het kan metastase remmen (voorkomt dat de kanker kan uitzaaien), en heeft een positieve invloed op de productie van killercellen die het lichaam aanmaakt, die van belang zijn voor een goede weerstand. In enkele studies komt naar voren dat als je regelmatig Coriolus inneemt, er binnen 2 maanden een verdubbeling van de hoeveelheid killercellen te zien is.

Het kan ook gebruikt worden om de bijwerkingen van bestraling en chemotherapie te verminderen. In het algemeen werd geconcludeerd dat het inzetten van PSK de levensduur van kankerpatiënten kan verlengen.

Uit onderzoeken blijkt dat het ondersteunen van de weerstand met PSK de kans op overleven bij borstkanker verbetert. Ook bij slokdarmkanker is het goed om Coriolus in te nemen. Uit een studie met 158 deelnemers blijkt dat de overlevingskans sterk vergroot wordt als je PSK neemt en daarbij chemoradiatie (bestraling en chemotherapie) krijgt. Er is onderzoek gedaan bij dieren en daaruit komt naar voren dat bèta-glucanen uit het Elfenbankje de antitumor-effecten van bestraling vergroten.

Inzetten bij verschillende soorten kanker

Coriolus versicolor is dus bij verschillende soorten kanker geschikt om te gebruiken. Zo kan het bij prostaatkanker de vorming van stamcellen tegengaan, die prostaatkanker veroorzaken. Ook bij borstkanker helpt het uitzaaiingen voorkomen en remt het de groei van tumoren. Er is onderzoek gedaan bij muizen met borstkanker. Er was een afname te zien van tumormassa van 58%.

Ook bij darmkanker kan het Elfenbankje hulp bieden. In het tijdschrift Cancer Immunoly and Immunotherapy is verslag gedaan van een onderzoek bij 111 patiënten die darmkanker (colorectale kanker) hadden. De westerse geneeskunde, hoe ver die ook mag zijn, heeft in die gevallen weinig hulp te bieden. De patiënten namen dagelijks Coriolus en het bleek dat na verloop van tijd de hoeveelheid witte bloedcellen significant was toegenomen. Ook nam de activiteit van deze bloedcellen toe en bleken ze beter in staat om ziekteverwekkers te vernietigen.

Bij verminderde weerstand en vermoeidheid

Iemand met een gezond immuunsysteem, heeft in zijn bloed voldoende natural killer cellen. Wil je je weerstand een boost geven, dan is het Elfenbankje een prachtige, natuurlijke manier om dit te doen. De stoffen in de paddenstoel stimuleren de aanmaak van de natural killer cellen. Bij een onderzoek bleek, dat mensen die twee maanden lang dagelijks Coriolus versicolor namen, deze cellen met 35% toenamen. Ook de hoeveelheid T-cellen (T-lymfocyten) namen toe.

Niet alleen versterk je je weerstand, ook zul je je energieker voelen. Het Elfenbankje werkt als een tonicum. Je kunt de paddenstoel gebruiken bij virale infecties, zoals bij lever- en longinfecties. Ook heeft hij een antimicrobiële werking. Vooral bij mensen die vaak last hebben van schimmels of bacteriële infecties, kan Coriolus versicolor een positief effect hebben. Gebruik Coriolus bij Candida Albicans, Streptococcus, Listeria, Escheria Coli of de ziekte van Lyme.

Iedereen die last heeft van een verminderde weerstand, vermoeidheid, griep, of verkoudheid heeft kan het Elfenbankje nemen. Je krijgt snel weer meer energie. Hij kan ook ingezet worden bij chronische vermoeidheid, HIV, fibromyalgie of hepatitis.

De krachtige werking op het menselijk immuunsysteem wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid bèta-glucanen die de paddenstoel bevat. Deze hebben daadwerkelijk een regenererend en verjongend effect. Dit kun je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van je lichaam merken. Door een supplement te nemen van het Elfenbankje, krijg je sterker en glanzender haar en blijft je huid elastisch en soepel. Verder helpt het Elfenbankje om beschadiging van het DNA tegen te gaan en om mutaties van cellen te beperken.

Coriolus Versicolor bij auto-immuunziekten

Bij mensen die een auto-immuunziekte hebben, werkt het immuunsysteem niet goed. Normaal gesproken beschermt het ons tegen ongewenste indringers, zoals virussen en bacteriën. Heb je last van een auto-immuunziekte, dan gaat er iets mis en vallen de eigen afweercellen ook de normale lichaamscellen aan. Dit kan schade veroorzaken aan organen en andere weefsels.

Auto-immuunziekten kunnen verschillende lichaamssystemen of cellen aanvallen, waardoor de klachten kunnen verschillen per persoon. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn bijvoorbeeld coeliakie, sclerodermie, Multiple sclerose, de ziekte van Crohn, Diabetes type 1 en Guillain Barré.

Wat kan het Elfenbankje hierbij betekenen? In 2008 werd een studie uitgevoerd van het “Journal of Pharmacy and Pharmacology”. Bij auto-immuunziekten spelen ook T-cellen (helpercellen) een rol, waarbij hun ongecontroleerde reacties problemen veroorzaken, zoals ontstekingen en het slecht werken van organen. De helpercellen worden aangestuurd door andere cellen en deze zijn belangrijk om een auto-immuunziekte onder controle te krijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat Coriolus Versicolor hier een positief effect op kan hebben. Hij geeft het lichaam een krachtige impuls om het immuunsysteem opnieuw op te bouwen, waarbij de T-cellen verminderd actief zullen zijn. Ze zullen dan minder ongecontroleerd reageren. Het is daardoor zelfs mogelijk dat veel van de klachten verdwijnen en niet meer terugkomen. Lees hier meer over dit onderzoek.

Inname van het Elfenbankje

Elfenbankje kun je nemen als poeder, tinctuur of door middel van een capsule. De extracten worden over het algemeen verkregen door heetwater extractie. Sommige fabrikanten gebruiken voor de supplementen zowel het vruchtlichaam als het mycelium.

Neem je Coriolus Versicolor als poeder of tinctuur, dan kun je dit toevoegen aan liefst warme dranken (thee of soep). De hoeveelheid is erg afhankelijk van je klacht en je eigen gezondheid. Het beste kun je je laten informeren door een mycotherapeut. Meestal neem je gemiddeld 2 tot 5 capsules per dag of als je een tinctuur neemt, 4 tot 10 druppels per dag. Bekijk de meegeleverde bijsluiter voor meer informatie over hoeveelheden.

Het Elfenbankje kan veel bijdragen aan een goede gezondheid. De werking kan echter nog versterkt worden door deze paddenstoel te combineren met andere geneeskrachtige paddenstoelen. Hij kan goed samen gebruikt worden met Reishi. Lees hier meer over Reishi, een andere zeer geneeskrachtige paddenstoel.

Bijwerkingen?

Over het algemeen kan gezegd worden dat je het Elfenbankje veilig kunt gebruiken. In China en Japan wordt het al eeuwenlang voorgeschreven bij allerhande klachten, en ook als je gezond bent.

Het kan altijd zijn dat je zelf overgevoelig bent voor bepaalde paddenstoelen. Je kunt dan last krijgen van darmklachten, maar meestal gebeurt dit alleen als je hoge doseringen inneemt. Heel zelden worden klachten als misselijkheid en gebrek aan eetlust genoemd als bijwerking.

Ben je onder behandeling voor kanker en krijg je chemotherapeutica? Dan kan het innemen van Coriolus versicolor een positief effect hebben. Het gaat dan om bijvoorbeeld cyclofosfamide, vinchristine of cyclofosfadine. Door hierbij een supplement van het Elfenbankje te nemen, kan de werking verbeteren. Doe dit alleen onder begeleiding van een deskundige mycotherapeut.

Zou je graag een behandeling krijgen met geneeskrachtige paddenstoelen? Dat kan bij Ademlab. Als je last hebt van gezondheidsklachten is het wel zo verstandig om de hulp in te roepen van iemand die veel kennis heeft over de gezondheid en medicinale paddenstoelen. Via Ademlab kun je een behandeling krijgen van een ervaren mycotherapeut. Neem contact met ons op via het vragenformulier.

https://ademlab.nl/aanbod/trainingen/vragenkwartiertje/


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 6691414
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!