Blog

Rusteloze benen

Meer energie en vitaliteit met Cordyceps sinensis

Het is een van de meest opvallende paddenstoelen ter wereld, zowel door zijn groeiwijze als door zijn geneeskrachtige werking: Cordyceps Sinensis. Hij werd altijd als mysterieus gezien, omdat hij groeit door te parasiteren op het lichaam van een Tibetaanse rups. Hoewel dat wat luguber is, is het toch een paddenstoel om op te nemen in je medicijnkastje. Cordyceps Sinensis kan je helpen bij allerlei gezondheidsaandoeningen.

De bijzondere eigenschappen van Cordyceps Sinensis

In Azie wordt de Cordyceps Sinensis (ook bekend als Caterpillar fungus) al zo’n vijfduizend jaar gebruikt. Hij staat daar hoog aangeschreven, omdat het een van de meest krachtige medicinale paddenstoelen is. Ook vonden ze hem enorm mysterieus. Cordyceps kan twee verschillende vormen aannemen, namelijk een dierlijke vorm als van een worm, en plantaardig, waarbij hij eruit ziet als gras.

Inmiddels weten we nu veel meer over deze paddenstoelen. Hij is nu minder mysterieus, maar toch nog verbazingwekkend. Als eerste is daar de bijzondere groeiwijze. Cordyceps Sinensis besmet de rups van een zeldzame Tibetaanse nachtvlinder met een spore. De rups gaat dan dood en zijn binnenste wordt gevuld met het mycelium van de paddenstoel (dat zijn de schimmeldraden). Daarmee voedt de paddenstoel zich dus en kan zich op die manier voortplanten. In de zomer komt het vruchtlichaam tevoorschijn uit de dode rups. Dan heeft de Cordyceps dus de vorm van een worm. Deze paddenstoel is dus een parasiet.

De Caterpillar fungus groeit op 3000 tot 5000 meter hoogte in de Himalaya en andere hoge bergketens in China, Nepal en Tibet. Hij wordt helaas met uitsterven bedreigd. Omdat de paddenstoel afhankelijk is van de rups, was het een hele uitdaging om te proberen hem te kweken op een andere voedingsbodem. Dat is nu wel gelukt en men kweekt Cordyceps op een plantaardige bodem van rijst. Uit onderzoek blijkt dat deze paddenstoelen dezelfde voedingstoffen bevatten en net zo geneeskrachtig zijn als hun neefjes uit het wild.

Waardevolle voedingsstoffen en geneeskrachtige werking

Cordyceps Sinensis is rijk aan mineralen, antioxidanten en vitamines.

 • Vitamine B1, B2, B12, Vitamine E, Vitamine K

 • Calcium

 • Kalium

 • Fosfor

 • Koper

 • Titanium

 • Aluminium

 • Seleen

 • Chroom

 • IJzer

 • Silicium

 • Vanadium

De Caterpillar fungus is een paddenstoel die je kunt gebruiken om de gezondheid te ondersteunen. Cordyceps staat bekend als vitaliteitsverhogend. De caterpillar mushroom is geschikt om ouderdomsklachten als vermoeidheid, impotentie en duizeligheid tegen te gaan. Hij kan uitputting tegengaan en hart- en vaatziekten voorkomen. Verder wordt hij ingezet om nier- en leverziektes te behandelen. Ook is Cordyceps geschikt om in te nemen om je immuunsysteem te ondersteunen, ontstekingen te remmen en de vruchtbaarheid te verhogen.

Bij uitputting en vermoeidheid

Chronische vermoeidheid komt veel voor. Ook na ziekte kun je je uitgeput voelen. Je kunt Cordyceps sinensis nemen om vermoeidheid tegen te gaan. Als je het minimaal 6 weken consequent inneemt, zorgt het voor een boost in je uithoudingsvermogen. Daardoor zul je je veel fitter voelen. Cordyceps zorgt ervoor dat de maximale zuurstofopname (VO2 max) vergroot wordt, waardoor je meer zuurstof in je bloed kunt transporteren. Uit onderzoek blijkt dat deze VO2 max met 6% toeneemt.

De organen kunnen beter functioneren als er meer zuurstof in het bloed aanwezig is. Alle cellen hebben zuurstof nodig om te kunnen presteren. Als je de Caterpillar fungus neemt en de hoeveelheid zuurstof toeneemt, kunnen de darmen beter voedingsstoffen opnemen. Hierdoor zul je meer energie halen uit je voeding. Je longen en hart kunnen hun werk beter doen en pompen het bloed gemakkelijker rond. Je zult je kortom veel energieker voelen.

Voor een verhoogd libido

Naarmate we ouder worden, kan de zin in seks verminderen. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn voor een lager libido. Het kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen. In Azie gebruikt men Cordyceps al langer als afrodisiacum. Het stimuleert de aanmaak van de belangrijke hormonen cortisol, oestrogeen en testosteron, waardoor de geslachtsdrift weer kan toenemen.

Bescherming tegen hart- en vaatziekten

De Caterpillar fungus kan ook ingezet worden bij hart- en vaatziekten. Het heeft een krachtige beschermende werking, omdat het op vier gebieden inwerkt. Cordyceps werkt bloedverdunnend, het helpt de bloeddruk te verlagen en tevens het cholesterol. Ook zorgt het voor een verlaging van het percentage bloedvetten. Je kunt deze paddenstoel dus nemen als je last hebt van een hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol.

Ondersteunt de vruchtbaarheid

Wie last heeft van vruchtbaarheidsproblemen, zou eens moeten overwegen Cordyceps te nemen. De paddenstoel staat al lange tijd bekend om haar vermogen de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen te versterken. Het is goed mogelijk om de Caterpillar fungus te nemen tijdens een behandeling met IVF. Dit zal dan de slagingskans kunnen verhogen. Uit in-vitro onderzoek blijkt dat hij de aanmaak van bepaalde hormonen stimuleert. Het heeft daardoor een positieve invloed op de kwaliteit van de eicellen.

Anti-tumor werking

Ook bij kanker kan de Caterpillar fungus ingezet worden. Er is al behoorlijk wat onderzoek gedaan, omdat de paddenstoel de groei van tumoren zou kunnen vertragen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Uit onderzoek blijkt dat dit bij verschillende soorten kanker gebeurt: bij long-, dikke darm-, huid-, borst- en leverkanker. Ook bij muizen bleek Cordyceps een anti-kanker werking te hebben, bij lymphkanker, melanoma en longkanker.

Het is echter ook een goed middel om te gebruiken als je last hebt van de gevolgen van chemotherapie. Een van de vele bijwerkingen is leukopenie. Hierbij neemt het aantal witte bloedcellen af, waardoor je weerstand sterk achteruit gaat. Het lichaam heeft dan weinig verdediging meer tegen infecties. De werkzaamheid van Cordyceps is onderzocht bij muizen, die leukopenie ontwikkeld hadden. Nadat ze behandeld werden met de paddenstoel, verdween de leukopenie. Dit kan dus betekenen dat de Caterpillar fungus complicaties bij de behandeling van kanker kan voorkomen. Er is echter nog wel meer onderzoek bij mensen nodig om hier meer over te weten te komen.

Cordyceps bij diabetes

Als je diabetes hebt, maakt je lichaam of geen insuline aan, of het reageert niet goed meer op het hormoon. In dat geval kan er geen glucose in je cellen terechtkomen en daardoor blijft dit in je bloed. Een te hoog glucosegehalte in je bloed, kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is diabetes een ziekte die behandeld moet worden.

Mensen met diabetes moeten ervoor zorgen dat hun bloedsuikerspiegel in balans blijft. Cordyceps zou daar een bijdrage aan kunnen leveren en dat op een heel natuurlijke manier. De paddenstoel bevat stoffen, die in het lichaam de acties van insuline nadoen. Bij muizen die een extract kregen, daalde hun bloedsuikerspiegel.

Om het hart- en vaatstelsel gezond te houden

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de voordelen van Cordyceps om je hart en bloedvaten gezond te houden. In China is Cordyceps goedgekeurd om aritmiën te behandelen. Bij aritmie klopt het hart te snel, te langzaam of onregelmatig. Ook kan de Caterpillar fungus het hart beschermen tegen schade, bij bijvoorbeeld chronische nierziekte. Deze schade kan de kans op hartfalen vergroten, dus het is belangrijk dit te voorkomen. De paddenstoel bevat van nature adenosine, een stof die beschermende eigenschappen heeft.

Een andere manier waarop deze paddenstoel het hart en de bloedvaten beschermt, is doordat het de cholesterol niveaus in balans houdt. Als je Cordyceps inneemt, zal het slechte LDL cholesterol verminderen. Ook kan het de triglyceride waarden doen dalen. Dit zijn vetten die zich in het bloed bevinden en die het lichaam als energiebron gebruikt. Te hoge waarden kunnen echter tot aderverkalking leiden en de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

De onderzoeken die gedaan zijn, hebben laten zien dat de Caterpillar fungus veel kan betekenen op het gebied van de gezondheid van hart en bloedvaten. Veel onderzoeken zijn echter op muizen gedaan en tot nu toe is het nog niet onderzocht wat het effect bij mensen is.

Andere aandoeningen die met Cordyceps behandeld kunnen worden

Beschermt de nieren

Cordyceps kan ingezet worden bij nierproblemen, zoals nierinsufficiëntie en aandoeningen aan de urinewegen.

Beschermt de lever

Bij hepatitis kan de paddenstoel de lever beschermen tegen schade.

Remt ontstekingen

Door Cordyceps te nemen, worden ontstekingen geremd. De stoffen in de paddenstoel onderstukken de eiwitten die ontstekingen doen toenemen. Onderzoekers denken dat de Caterpillar fungus gebruikt zou kunnen worden om astma te behandelen, omdat het bij muizen ontstekingen in de luchtwegen verminderde.

Het innemen van Cordyceps Sinensis

In Nederland is Cordyceps eigenlijk alleen verkrijgbaar als extract in een capsule of als los poeder. De capsules kun je slikken, het poeder kun je het beste innemen door het op te lossen in heet water. Je drinkt het dan als een thee. Het hete water zorgt ervoor dat de geneeskrachtige stoffen vrij komen.

De meeste extracten van de Caterpillar fungus die je zult kopen, zullen afkomstig zijn van gekweekte paddenstoelen. Natuurlijke Cordyceps kost tegenwoordig 9000 dollar per pond. Dus de gekweekte versie is in feite de enige mogelijkheid, maar geeft net zulke goede resultaten.

Je kunt Cordyceps Sinensis over het algemeen veilig gebruiken. Het wordt ook al duizenden jaren in China gebruikt en wordt daar op dit moment zelfs in ziekenhuizen voorgeschreven als natuurlijk medicijn. Als je overgevoelig bent voor paddenstoelen, kun je beter wel voorzichtig zijn. Houd de voorschriften op de verpakking aan wat dosering betreft.

Cordyceps Sinensis is een paddenstoel met een zeer krachtige werking. Het inzetten van geneeskrachtige paddenstoelen om gezondheidsklachten aan te pakken is een goed idee. Het is wel aan te raden om een mycotherapeut in te schakelen, omdat deze meer kennis heeft van de werking en eigenschappen van paddenstoelen. Je klachten kunnen veel effectiever aangepakt worden.

Loop je met klachten rond? Ontdek dan nu de kracht van paddenstoelen en vraag informatie aan bij Ademlab over de mogelijkheden van een behandeling. Neem contact met ons op via het vragenformulier.

https://ademlab.nl/aanbod/trainingen/vragenkwartiertje/


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?