Blog

Mycotherapie-bij-diabetes

Mycotherapie als natuurlijke ondersteuning bij diabetes

Diabetes type 2 kan op een natuurlijke manier aangepakt worden met mycotherapie. Diabetes is een aandoening die veel invloed kan hebben op je leven. Je moet aanpassingen maken in je voeding en je levensstijl. Normaal gesproken krijg je medicatie om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en die zul je je leven lang moeten blijven nemen.

Toch zijn er alternatieve behandelingen mogelijk en deze zijn minder ingrijpend en komen uit de natuur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor mycotherapie, een behandeling die gebruik maakt van de genezende kracht van paddenstoelen. Ze zitten boordevol gezonde en geneeskrachtige stoffen. In dit artikel kun je lezen wat ze kunnen betekenen bij diabetes.

Wat is diabetes type 2?

Als je diabetes hebt gaat er iets mis bij de stofwisseling van suiker in je lichaam. Op het moment dat je suiker eet, komt dit in je bloed terecht. Dit zorgt voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert daarop door insuline aan te maken, dit wordt gedaan door de alvleesklier. Het stofje insuline zorgt ervoor dat de suiker opgenomen wordt door de cellen.

Al je cellen bevatten receptoren, een soort voelsprieten, om waar te kunnen nemen of er insuline in het bloed zit. Is dat het geval, dan laten ze suiker binnen in de cel. Indien je last hebt van diabetes, ontstaan er problemen tijdens dit proces. De cellen worden minder gevoelig voor insuline. Er kan dus insuline in het bloed zitten, maar daar komt geen reactie op. Zo wordt uiteindelijk je bloedsuikerspiegel dus te hoog en dat brengt gevaren met zich mee.

Heb je diabetes type 2, maar weet je dat niet zeker, dan kun je wel al klachten hebben. Dit zijn de eerste symptomen van diabetes:

 • Veel plassen

 • Meer dorst hebben

 • Vermoeidheid

 • Jeuk

 • Meer wondjes en ontstekingen aan de huid die niet snel genoeg genezen

Blijft de diabetes onbehandeld, dan kun je ernstiger problemen krijgen. Het tast organen, bloedvaten, zenuwen en nieren aan. Je kunt dit merken aan de volgende klachten:

 • Tintelingen en pijn in armen en benen

 • Slechter zien

 • Gevoelloosheid aan de voeten

 • Erectieproblemen

 • Open wonden aan de tenen (genezen slecht)

 • Problemen met lopen

 • Grotere kans op hart- en vaatziekten

 • Kans op angina pectoris

 • Meer kans op depressie

Om erachter te komen of je diabetes hebt, maak je een afspraak met de huisarts. Deze zal op 2 verschillende dagen je bloedsuikerspiegel testen. Je moet dan nuchter zijn, dus niets gegeten of gedronken hebben. Als je bloedglucosespiegel op die beide dagen 7 of hoger was, dan heb je diabetes. Is dat het geval, dan kun je proberen je klachten te verminderen door een mycotherapeut in te schakelen. Deze kan met mycotherapie bij diabetes veel verlichting brengen.

Oorzaken van diabetes

Het is niet bekend waarom sommige mensen diabetes type 2 krijgen. Erfelijkheid speelt een rol, maar je leefwijze ook. Te weinig beweging, overgewicht en ongezonde voeding kunnen de kans dat je diabetes type 2 krijgt vergroten. Roken en ouderdom dragen er ook aan bij.

Wat voeding betreft denken mensen vaak dat suiker de enige boosdoener is. Suiker heeft wel een directe invloed op de bloedsuikerspiegel, maar ook koolhydraten veroorzaken schommelingen. Dat betekent dus dat als je suikerziekte hebt (of wilt voorkomen), je ook bewust moet omgaan met aardappelen, rijst, pasta, brood, koek en pizza.

Iemand met diabetes moet dus aanpassingen gaan maken in zijn voedingspatroon. Meestal wordt aangeraden om producten met suiker te mijden (van drop, snoep, gebak en zoet broodbeleg tot vruchtensappen en suiker in koffie of thee). Het is dus ook verstandig om minder koolhydraten te gaan eten. Dat heeft een heel positieve invloed op diabetes.

Mycotherapie bij diabetes

Al duizenden jaren geleden, toen de mens nog dicht bij de natuur leefde, wist men al hoeveel geneeskracht paddenstoelen hebben. Het gebruik van medicinale paddenstoelen wordt mycotherapie genoemd. Vooral in Aziatische landen worden ze veel ingezet voor een grote verscheidenheid aan klachten. Tegenwoordig begint deze wijsheid ook in het Westen door te dringen.

Er valt nog steeds veel te ontdekken op het gebied van mycotherapie. Men schat dat er zo’n 140.000 soorten paddenstoelen zijn en daarvan zijn er nog maar 15.000 bekend. Hiervan zijn er 800 die een medicinale werking hebben. Je kunt mycotherapie inzetten voor lichamelijke en geestelijke klachten.

Niet zo lang geleden gebruikte je medicinale paddenstoelen door ze in heet water te weken, zodat de geneeskrachtige extracten in het water terechtkwamen, waarna je dit kon opdrinken. Tegenwoordig kunnen we met moderne technieken de componenten uit de paddenstoelen isoleren. Je kunt deze nu via capsule, tablet of poeder innemen.

Indien je last hebt van diabetes kun je ook profiteren van de geneeskrachtige werking van paddenstoelen. Mycotherapie bij diabetes kan op veel manieren bijdragen aan een betere gezondheid. Er zijn er een heel aantal die kunnen helpen de klachten te verlichten.

Coprinus comatus (geschubde inktzwam)

Deze medicinale paddenstoel kun je tijdens een boswandeling in de herfst regelmatig tegenkomen in Nederland. Hij is een vrij alledaagse verschijning, maar zijn werking bij diabetes is alles behalve alledaags. Coprinus maakt het mogelijk om de oorzaak van diabetes aan te pakken.

Na het innemen daalt de bloedsuiker snel, na ongeveer 2 uur zijn de waarden in het bloed 40% omlaag gegaan. Hij zorgt ook voor een afname van triglyceriden, die een van de oorzaken zijn van diabetes. Je kunt Coprinus helaas niet langdurig gebruiken, omdat deze diarree kan veroorzaken.

Maitake (Eikhaas)

Over het algemeen groeit de Maitake aan de voet van eikenbomen, maar kan ook bij andere boomsoorten voorkomen. In Japan wordt hij gezien als delicatesse en ze gebruiken hem al eeuwenlang als medicijn. De Maitake kan ingezet worden bij diabetes, omdat hij een regulerende werking heeft op de insulinereceptoren. Dit helpt de insulineresistentie te verminderen.

Tevens kan Maitake de alvleesklier helpen beschermen, omdat het voorkomt dat de bètacellen beschadigd raken. Dit zijn cellen die insuline produceren. Maitake kan ook ingezet worden bij het afvallen. Uit onderzoek blijkt dat 30 respondenten in 2 maanden tot 12 kilo afvielen, terwijl ze Maitake kregen.

Agaricus Blazei Murill (Bladhoopchampignon)

Van nature komt deze eetbare paddenstoel alleen in Brazilie voor, maar hij wordt tegenwoordig veel gekweekt in Japan, vanwege zijn geneeskrachtige werking. In Brazilie wordt hij de Paddenstoel van God genoemd, en daar is een reden voor. Je kunt Agaricus Blazei nemen als je diabetes hebt, omdat deze veel cellulose, chitine, pectine en polysacchariden bevat. Deze vertragen de suikeropname. Ook de insuline resistentie wordt minder.

Reishi (Ganoderma, Gesteelde Lakzwam)

Reishi komt van nature voor in China, Japan en Noord Amerika. Hij is niet geschikt voor gebruik in de keuken, omdat hij veel te bitter smaakt. Wel heeft hij medicinale kwaliteiten. Reishi helpt de suikerstofwisseling in de lever te verbeteren, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt en de insulineproductie verhoogt. Dit wordt bereikt door het remmen van de aanmaak van een sleutelenzym in de lever, wat gebruikt wordt om glucose te produceren.

Verder stimuleert hij de stofwisseling van de spieren, zodat deze meer suiker gaan verbruiken. Reishi kan ook gebruikt worden bij diabetische nierziekte. Het vermindert stressmarkers in de nieren en verlaagt triglyceridenspiegels. Wetenschappers hebben de conclusie getrokken dat Reishi kan helpen om complicaties van de nieren bij diabetes te voorkomen.

Chaga (Berkenweerschijnzwam)

Als je Chaga ziet, denk je niet meteen dat dit een paddenstoel is die een helende werking kan hebben. Het is een parasiet, die groeit op wonden in de bast van, voornamelijk, berken. Hij groeit als een zwarte uitstulping op de bast van deze bomen. Deze zwam is aan de buitenkant zwart, maar van binnen helder oranje. Hij komt voor in Rusland, Korea, Noord Canada en Amerika en in Noordoost Europa.

Hoe onaantrekkelijk hij er ook uitziet, zijn geneeskrachtige werking is niet te ontkennen. Hij wordt vooral veel ingezet tegen kanker, waar hij een vernietigende uitwerking op heeft. Hij bevat een grote hoeveelheid antioxidanten, en dat is ook de reden dat hij zo populair is. Bij diabetes kan hij ingezet worden, vanwege het feit dat hij de bloedsuiker-, de cholesterine- en de triglyceridenspiegel kan helpen reguleren.

Tremella (Zilveroortje)

Dit is een schimmel die in China als groente gebruikt wordt. Ze maken er soep van. Het is een doorzichtige en slijmerige witte zwam. Tremella helpt de Betacellen van de alvleesklier te beschermen. Dit bevordert de regeneratie van deze cellen en helpt de insulineproductie te verhogen. Ook zorgt het voor een afname van het glycogeengehalte in de lever.

Cordyceps Sinencis

In China wordt Cordyceps al meer dan 2000 jaar lang ingezet om de gezondheid te ondersteunen en de vitaliteit te verbeteren. Bij diabetes zorgt hij voor een duidelijke verlaging van de bloedsuikerspiegel. Hij verbetert de insulinegevoeligheid, stimuleert de afgifte van insuline door de alvleesklier. Verder zorgt Cordyceps voor een afname van oxidatieve stress en stimuleert het de aanmaak van enzymen, die helpen de glucosespiegel te reguleren (dit zijn glucokinase en hexokinase).

Cordyceps zorgt ervoor dat glucose geleidelijk wordt opneomen uit het maagdarmkanaal. Onderzoekers lieten diabetici elke dag 3 gram Cordyceps Sinensis innemen. Bij 95% van hen daalde de bloedsuikerspiegel, terwijl bij een andere groep die een ander middel kregen, dat maar bij 54% was. Mensen die geen last hebben van diabetes kunnen ook profiteren van Cordyceps. Zij merken ook op dat hun bloedglucosespiegel dan minder schommelt.

Als Cordyceps samen met Ganoderma wordt ingezet, geeft dit goede resultaten bij diabetes.

Phellinus Linteus (Vuurzwam)

De Vuurzwam bevat stoffen die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, bijvoorbeeld Interfungins A. De Vuurzwam is een veelzijdige zwam, die voor nog veel andere klachten gebruikt kan worden. Lees er meer over in ons artikel over de Vuurzwam.

Mocht je diabetische klachten hebben en erover denken om mycotherapie bij diabetes in te zetten, dan is het aan te raden hiervoor naar een mycotherapeut te gaan. Je kunt bij Ademlab terecht voor een adviesgesprek. Mail of bel ons voor meer informatie, of gebruik het contactformulier.

Tips voor een gezonde leefstijl bij diabetes

Hoewel het verstandig is om te kiezen voor mycotherapie bij diabetes, kun je je herstelproces ondersteunen door te kiezen voor een gezonde leefstijl. Dit kan al veel verbeteren op het gebied van de klachten bij diabetes.

Minder koolhydraten, meer eiwitten en vetten

Het is bewezen dat een koolhydraatarm dieet de symptomen van diabetes kan verminderen. Hoewel het lichaam reageert op suiker, zijn koolhydraten in feite ook suikers. Je kunt veel winnen door minder koolhydraten te gaan eten, en je energie uit eiwitten en vetten te halen.

Gemiddeld eten Nederlanders tot wel 300 gram koolhydraten op een dag. Die komen uit brood, pasta, aardappelen, rijst en koekjes. Je kunt dit terugbrengen naar gemiddeld 50 tot 100 gram per dag. Dit vergt wel een behoorlijke aanpassing in je eetpatroon, maar het zal er wel voor zorgen dat je je veel beter voelt en het kan zelfs mogelijk zijn dat je geen medicatie nodig hebt. Begin hier niet zomaar zelf mee, overleg met je huisarts wat voor jou de beste aanpak is.

Elke dag bewegen

Dagelijks bewegen is goed voor je lichaam. Het helpt je spieren en pezen soepel en sterk te houden. Het stimuleert je bloedsomloop en de spijsvertering. Het helpt ook je bloedsuikerspiegel te regeluren. Omdat diabetes kan samenhangen met overgewicht, is beweging een goede manier om gewicht te verliezen. Daarom is het goed om te zoeken naar een manier van bewegen die bij je past.

Je kunt kijken of er een sport is die je leuk vindt, en die je regelmatig kunt gaan doen. Maar het is niet nodig om te sporten, je kunt ook gewoon proberen elke dag een stukje te wandelen of in je huiskamer een paar fitnessoefeningen te doen (zoek op Youtube naar leuke trainingen). Zo kun je je lichaam heel gemakkelijk fit en gezond houden.

Veel vezels

Je vindt vezels in groente, producten met langzame koolhydraten, peulvruchten en in noten en zaden. Vezels zijn heel belangrijk voor een goede gezondheid. Niet alleen zorgen ze ervoor dat je spijsvertering optimaal werkt, ze helpen ook bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ze zorgen ervoor dat glucose minder snel wordt opgenomen. Het gaat hier dan voornamelijk om de onoplosbare vezels. Verder geven vezels je ook een vol gevoel, waardoor je minder lekkere trek hebt. Dit kan weer helpen als je wilt afvallen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?