Blog

Agaricus Blazei

Ondersteuning bij kanker met de Agaricus Blazei Murill

De Agaricus Blazei Murill (soms kortweg met ABM aangeduid) is een paddenstoel met een bijzonder krachtige werking. Hij wordt steeds bekender en meer toegepast in de medische wereld. Zijn werking tegen kanker is uitzonderlijk. Hij kan het menselijk immuunsysteem ondersteunen, door de aanmaak van killer cellen te stimuleren. Maar hij is bij nog meer ernstige ziektebeelden in te zetten.

Groei en uiterlijk van Agaricus Blazei

De Agaricus Blazei is een neefje van onze gewone, welbekende champignon (de Agaricus Bisporus). Normaal gesproken komt deze alleen in Brazilie voor, nabij Sao Paulo in een bergachtig gebied. Hij heeft de warme, tropische temperaturen nodig om goed te kunnen aarden met de overvloedige regenbuien die daar voorkomen. Inmiddels is de paddenstoel zo populair dat hij ook gekweekt wordt in andere landen.

De hoed van de Agaricus Blazei varieert in kleur van wit, grijs tot rood-bruin. Naarmate de paddenstoel groeit, verandert het oppervlak van zijdeachtige vezels naar kleine schubben. Het hymemium (waar de sporen geproduceerd worden) is eerst wit, als de paddenstoel ouder wordt, verkleurt dit naar rose en daarna wordt het bruin-zwart.

Agaricus Blazei groeit het liefste op rijke grond, waar veel mest of rottende plantenresten liggen. Hij kan daar alleen staan of met een hele groep samen. Deze paddenstoel wordt tegenwoordig ook in eigen land gekweekt. Agaricus Blazei kweken is een behoorlijk arbeidsintensief proces, waardoor de prijs voor aftreksels of capsules redelijk hoog ligt.

De Nederlandse naam van Agaricus Blazei is amandelpaddenstoel. Hij wordt zo genoemd omdat de smaak wel wat weg heeft van amandelen. Naast dat hij een medicinale werking heeft, is de paddenstoel ook prima in de keuken te gebruiken. Hij smaakt goed in soepen en stoofgerechten. Hij heeft een lekker stevige structuur. In Azië gebruiken mensen hem dagelijks als preventief middel om de gezondheid te ondersteunen.

Waarom Agaricus Blazei zo’n krachtige werking heeft

Er zijn vele virussen, bacterien en schimmels die het menselijk immuunsysteem kunnen ondermijnen. Gelukkig kunnen we onszelf helpen met de middelen die Moeder Natuur ons schenkt. Onderzoekers ontdekken steeds meer dat paddenstoelen onze weerstand goed kunnen ondersteunen. De Agaricus Blazei is er daar een van.

Hoewel alle paddenstoelen een stimulerende werking op het immuunsysteem hebben, springt de Amandelpaddenstoel er echt bovenuit. Hij heeft de grootste hoeveelheid bèta glucanen van alle paddenstoelen. Het zijn deze stoffen die een versterkende werking op de weerstand hebben. Ze stimuleren de aanmaak van natural killer cellen (dit zijn de cellen die indringers vernietigen). Uit onderzoeken bleek dat, na inname van Agaricus Blazei, het aantal killer cellen was toegenomen met 3000%.

Je kunt de Amandelpaddenstoel inzetten bij verschillende soorten kanker.

 • Alvleesklier-

 • blaas-

 • baarmoederhals-

 • borst-

 • darm-

 • huid-

 • lever-

 • long-

 • maag-

 • prostaat-

 • slokdarmkanker

 • Hersentumoren en leukemie

Maar ook bij andere aandoeningen kan de Agaricus Blazei ingezet worden, namelijk bij leveraandoeningen, diabetes, bronchitis, stoornissen van de eetlust (bijvoorbeeld door parasieten of door anorexia), bij allergieën, Alzheimer, MS, fibromyalgie en auto-immuunziekte van de schildklier. Ook bij AIDS/HIV kan Agaricus Blazei helpen om de weerstand te ondersteunen.

De werking van Agaricus Blazei bij kanker

Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat de Amandelpaddenstoel stoffen bevat die een krachtige werking hebben tegen tumoren en tevens anti-mutagene en immuun-modulerende eigenschappen hebben. Dit zijn polysachariden en anti-angiogene stoffen. Wat deze doen, is dat ze de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren beperken. Hierdoor hebben de kankercellen te weinig zuurstof en voeding, waardoor ze niet meer kunnen groeien.

Een andere stof die helpt kanker tegen te gaan is aromatase. Deze stof is nodig voor de productie van oestrogenen. Deze kunnen op hun beurt bepaalde vormen van kanker in gang zetten. Het is om die reden dat je bij bijvoorbeeld borstkanker aromataseremmers toegediend krijgt. In plaats daarvan zou je ook Agaricus Blazei kunnen nemen, wat preventief gebruikt kan worden, maar ook als behandeling.

Positieve onderzoeksresultaten

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de werking van Agaricus bij kanker. Het kan ook goed naast de normale behandeling gebruikt worden, zoals een chemokuur. Patienten die naast een chemokuur Agaricus namen, bleken meer lichaamseigen killer cellen te ontwikkelen, dan patienten die dit niet kregen. Ook was de activiteit van de cellen groter. Een ander voordeel is dat als je Agaricus neemt tijdens een chemokuur, je minder last kunt hebben van de bijwerkingen die hier normaal bij optreden, zoals misselijkheid, zwakte en haaruitval.

Er zijn ook onderzoeken gedaan bij muizen. Er werd aangetoond dat muizen, die behandeld werden met Agaricus Blazei, een afname vertoonden van tumorgroei. De stoffen in de Amandelpaddenstoel kunnen zorgen voor apoptose, wat celdood betekent.

Agaricus is niet de enige paddenstoel die een krachtige anti-kanker werking heeft. Maar wat ook bijzonder is, is dat veel van de polysachariden uit paddenstoelen enkel invloed hebben op vaste vormen van kanker. Dus dan gaat het om tumoren, die op een plek in het lichaam zitten. De polysachariden in Agaricus Blazei hebben ook een genezende werking op andere vormen van kanker die meestal lastiger te behandelen zijn. Denk hierbij aan leukemie, een vorm van kanker die overal in het lichaam zit. Ook daar kan de Amandelpaddestoel voor ingezet worden.

Hieruit blijkt wel hoe bijzonder de geneeskracht van Agaricus Blazei is. Het is een van de meest krachtige medicijnen om tegen kanker in te zetten. Uit onderzoeken blijkt dat het een goed middel is om (eventueel naast conventionele medicatie) te gebruiken. Je kunt er veel verbetering en mogelijk zelfs genezing door bereiken. En dat met een middel dat uit de natuur komt en nauwelijks bijwerkingen kent. Lees hier meer over de onderzoeken die gedaan zijn naar de werking van Agaricus Blazei bij kanker, allergieën en infecties.

Agaricus Blazei werkt nog krachtiger als je hem combineert met Chaga en Reishi. Lees hier  meer over Chaga en waar deze nog meer bij kan helpen.

Agaricus bij darmontstekingen en de ziekte van Crohn

Mensen die last hebben van darmontsteking, Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn, kunnnen ook veel baat hebben bij het gebruik van Agaricus. De paddenstoel heeft een krachtige ontstekingsremmende werking.

In 2011 werd een onderzoek uitgevoerd waarbij mensen met de ziekte van Crohn 12 dagen lang een extract van Agaricus Blazei innamen. Ze merkten een significante afname van ontstekingen op in de darmen. Toen de studie afgelopen was, was er een afname van tussen de 18% en 78% van verschillende ontstekingseiwitten (cytokines) in hun bloed en ontlasting waargenomen. Dat betekent dat er een sterke verbetering was van de symptomen van hun darmaandoeningen. Lees hier meer over het onderzoek.

Ondersteuning bij Hepatitis

Ook bij Hepatitis, wat een chronische ontsteking kan zijn, kan Agaricus Blazei de gezondheid verbeteren. Er werd een kleine studie gedaan waarbij volwassenen met chronische hepatitis B dagelijks 1500 mg Agaricus Blazei namen. De hoeveelheid leverenzymen nam drastisch af, wat aangeeft dat de lever beter functioneert.

Na 12 maanden was er bij de deelnemers een grote afname van ALT en AST niveaus te zien (een afname van drie- tot vier keer zoveel), wat betekent dat de voortgang van de ziekte significant vertraagd is. In dit artikel vind je meer informatie over Agaricus bij hepatitis.

Het gebruik van Agaricus Blazei bij diabetes type 2

Ook bij diabetes type 2 zou Agaricus Blazei een rol kunnen spelen, omdat de paddenstoel beta glucanen en oligosachariden (een soort koolhydraat) bevat. Deze hebben een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Ze staan erom bekend dat ze de druk op alvleesklier kunnen verminderen, die de taak heeft om insuline te produceren.

Als Agaricus Blazei gebruikt wordt in combinatie met normale medicatie die ingezet wordt bij diabetes, helpt het om de insuline resistentie te verbeteren. Het niveau van de bloedsuikerspiegel kan tot de helft verlagen, in vergelijking met wanneer mensen alleen de normale medicatie gebruiken. Er zijn nog geen bewijzen dat het innemen van alleen Agaricus voldoende zou zijn om diabetes onder controle te houden of dat het gebruikt kan worden om diabetes te voorkomen, als je al prediabetes hebt.

Heeft de Amandelpaddenstoel bijwerkingen?

Over het algemeen kan gezegd worden dat Agaricus Blazei geen of slechts milde bijwerkingen heeft. Als je geen allergieën voor paddenstoelen hebt, kun je Agaricus Blazei veilig gebruiken. Alleen bij inname van grote hoeveelheden is er het risico op misselijkheid, diarree of buikpijn.

Er is een kleinschalig onderzoek gedaan naar de invloed van Agaricus Blazei op de lever. Bij mensen met Hepatitis B zou de Amandelpaddenstoel de lever kunnen ondersteunen, maar in enkele gevallen trad er leverbeschadiging op en overleden de patienten. Het is echter onduidelijk of de beschadiging optrad door gebruik van Agaricus of dat de lever al verzwakt was door kanker en chemotherapie.

Het is aan te raden voorzichtig te zijn met Agaricus Blazei bij:

 • Diabetes: Neem het alleen in overleg met je arts, omdat de paddenstoel de bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Als je bloedsuiker te snel daalt, kun je last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid of flauwvallen.

 • Auto-immuunziekten: Agaricus kan ontstekingen doen opvlammen, als je last hebt van lupus, reuma of psoriasis.

 • Zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Hoe je Agaricus Blazei inneemt

Je kunt Agaricus Blazei vers gebruiken, in soepen, thee of in wokgerechten. In Nederland is de paddenstoel helaas niet gemakkelijk vers te verkrijgen. Je kunt hem wel in andere vormen kopen: als vloeibaar extract, gevriesdroogd of in poedervorm in capsules. In capsulevorm wordt Agaricus vaak gecombineerd met andere geneeskrachtige kruiden of planten, zoals Echinacea of vlierbessen.

Wil je Agaricus Blazei gevriesdroogd gebruiken, dan kun je hem vermalen met een blender of een koffiemolen. In poedervorm kun je hem door je groente mengen of door een smoothie.

Gebruik je liever een vloeibaar extract, dan moet je er rekening mee houden dat dit een sterke aardachtige smaak heeft, waar je misschien even aan moet wennen. Doe je het extract door een smoothie, soep of sap, dan zul je het niet meer kunnen proeven. Vloeibare extracten zijn gemakkelijker te verdragen voor mensen met een gevoelige of kwetsbare spijsvertering dan de poedervorm. Een capsule is echter gemakkelijk te nemen en heeft geen smaak als je die in een keer doorslikt.

Het is altijd aan te raden om je goed te laten informeren over het gebruik van paddenstoelen. Heb je bepaalde klachten en wil je daar verbetering in brengen door het innemen van medicinale paddenstoelen? Maak dan een afspraak met een goed opgeleide mycotherapeut. Via Ademlab kun je een consult aanvragen. We helpen je graag. Neem contact op via het vragenformulier.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 6691414
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!