Blog

Ademhaling van president Trump

Reishi: natuurlijke geneeskracht voor lichaam en geest

Reishi (Ganoderma lucidum) is een zwam, die al eeuwenlang gebruikt wordt in het verre Oosten. Daar waarderen ze hem zozeer, dat hij de Goddelijke paddenstoel der Onsterfelijkheid als bijnaam heeft. In het westen zijn we nog maar net aan het ontdekken, wat Reishi voor onze gezondheid kan betekenen.

Er wordt al veel onderzoek naar gedaan, want Reishi zou het menselijk lichaam kunnen ondersteunen bij kanker, astma, hartritmestoornissen en door stress veroorzaakte klachten. Het is dus de moeite waard om meer te weten te komen over deze bijzondere zwam.

Waar Reishi voorkomt

Reishi is een zwam, die in gematigde en subtropische gebieden voorkomt, hij houdt van vochtige en warme temperaturen. Je vindt hem in Europa, Noord Amerika en Azië. Hij groeit op verschillende soorten bomen, maar het liefste op pruimenbomen (Prunus). In het Nederlands wordt hij de Japanse Lakzwam genoemd. Dat komt omdat Reishi een beetje glimt, alsof er een laagje lak overheen zit. De Latijnse naam Ganoderma Lucidum komt daar ook vandaan. Gano betekent glanzend, derma is huid en lucidum helder. In Amerika wordt Reishi ook wel de Power Mushroom genoemd.

De Japanse Lakzwam komt niet zoveel voor, hij is redelijk zeldzaam. Zozeer zelfs dat ze in Azie beweren dat hij op maar 1 op de 100.000 bomen groeit. Doordat hij dus niet eenvoudig gevonden kan worden, is Reishi ook kostbaar.

Wat kan Reishi voor je gezondheid doen?

De voornaamste werking van Reishi is op het immuunsysteem. De paddenstoel zelf of extracten neem je in om het immuunsysteem te ondersteunen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam een boost te geven. Daardoor is Reishi in te zetten bij infecties en ontstekingen en bij allergische klachten. Denk hierbij aan bronchitis, astma, auto-immuunziektes, psoriasis, chronische hepatitis, herpes zoster en de ziekte van Lyme.

Ook wordt Reishi steeds meer gebruikt bij kanker. Hierover kun je verderop in het artikel meer lezen. Reishi kan eveneens de lever ondersteunen, en helpt bij een groot aantal neurologische problemen. Je kunt het gebruiken bij onrust, vergeetachtigheid, hartritmestoornissen en de gevolgen van stress.

Kortom, Reishi kan onze gezondheid in belangrijke mate ondersteunen. De werking is antibacterieel, antiviraal, antimutageen (helpt voorkomen dat cellen veranderen in kankercellen) en anti-allergisch.

Biologisch actieve stoffen die de gezondheid ondersteunen

De krachtige werking van de Lakzwam is te danken aan de bijzondere antioxidanten, sporenelementen en polysachariden die deze zwam bevat. Hij is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals chroom, koper, selenium en borium. Ook bevat Reishi germamium. Deze stof ondersteunt het menselijk lichaam en helpt het zich te ontdoen van zware metalen en andere giftige stoffen. Dit is een belangrijke stof die de lever helpt zijn werk te doen. Germamium heeft een stabiliserende werking op het immuunsysteem. Ook ginseng bevat dit, maar in Reishi zit vier keer zoveel!

Andere stoffen die in Reishi zitten en die de gezondheid boosten zijn secundaire metabolieten (stoffen die niet betrokken zijn bij de groei van planten, maar bijvoorbeeld nodig zijn voor afweer). Dit zijn de triterpenen, waarvan Reishi er bijzonder veel bevat. Ze kunnen de lever beschermen. Ook bevat de Lakzwam hoog actieve beta-1,3-glucanen, wat ons immuunsysteem kan versterken.

Reishi als ondersteuning bij kanker

In geval van kanker heeft Reishi de mogelijkheid een grote bijdrage te leveren aan herstel en het verbeteren van de kwaliteit van leven. De stoffen die Reishi bevat, zorgen voor een verhoogde activiteit van de lichaamseigen killercellen. Deze ruimen kankercellen op. Een andere manier waarop de Japanse Lakzwam helpt is door het veroorzaken van angiogenese. Dit is een proces waardoor kankerweefsels geen bloedvaten meer kunnen vormen. Dat houdt de groei dus tegen. Reishi kan helpen in het geval van borst-, prostaat- en darmkanker en bij leukemie. (Bron

Er is onderzoek gedaan naar de werking bij borstkanker. De Lakzwam voorkomt metastase, wat betekent dat kankercellen zich niet meer door het lichaam kunnen verspreiden. Ook veroorzaakt het apoptose, celdood van kankercellen. Over het algemeen lijkt Reishi bijkankerpatiënten het immuunsysteem te ondersteunen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Je kunt Reishi ook nemen om de bijwerkingen van een chemokuur tegen te gaan.

De werking van Reishi kan ondersteund worden, door deze te combineren met andere heilzame paddenstoelen. Zo blijkt dat de werking versterkt wordt als je Reishi samen gebruikt met Chaga en Agaricus Blazei.

De onderzoeken die gedaan zijn naar de werking van deze zwam bij kanker, zijn voornamelijk gedaan in laboratoria, niet op mensen. Daarom zijn de resultaten niet zomaar door te trekken op kanker in het menselijk lichaam. Het is zeker de moeite waard om het te proberen. Men gebruikt Reishi  al eeuwenlang in Azie en heeft daar een indrukwekkende staat van dienst. Wel wordt aangeraden om mycotherapie als aanvullende behandeling te nemen, naast een reguliere aanpak.

Reishi bij verschillende aandoeningen

Niet alleen bij kanker, ook bij een grote verscheidenheid van klachten, kan Reishi een grote bijdrage leveren (zie hier voor meer informatie)

Stress en de gevolgen hiervan

Door het hoge tempo waarin we leven, de vele prikkels en eisen die aan ons gesteld worden, ervaren veel mensen dagelijks stress. Kortdurende stress is nog niet zo erg, daar kan ons lichaam mee omgaan. Maar langdurende stress, die weken of maanden aanhoudt, ondermijnt onze gezondheid. Het heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem, de bloeddruk, de spijsvertering, de zenuwen, kortom op onze hele fysieke en mentale gezondheid.

Als je last van stress hebt, kan het erg zinvol zijn om deze prachtige paddenstoel te nemen. De werking ervan is adaptogeen, wat betekent dat het helpt om een lichaam dat zwaar belast is door stress weer in balans terug te brengen. Reishi verbetert het transport van zuurstof door het lichaam en ondersteunt de weerstand. Het voorkomt ook schommelingen in de bloeddruk. Je lichaam en geest zullen dus beter in staat zijn om om te gaan met stress. Uit onderzoek blijkt ook dat Reishi een positieve invloed op het humeur heeft.

Hart en bloedvaten

Het verbeteren van het zuurstoftransport is belangrijk om het hart en de bloedvaten gezond te houden. Je kunt Reishi dus inzetten bij hartritmestoornissen en wanneer de bloeddruk te hoog is.

Werking tegen ontstekingen

Doordat Reishi triterpenen bevat, heeft een ontstekingsremmende werking, net als bijvoorbeeld cortisol. Je kunt Reishi dus nemen bij ontstekingen, zoals blaasontsteking, bloedend tandvlees, ontstekingen van wonden, fibromyalgie, reuma en andere (chronische) ontstekingen in het lichaam. Het helpt je immuunsysteem actiever te worden, zodat het harder zal werken tegen bacteriele-, virus- of schimmelinfecties.

Tegen vermoeidheid en depressie

Er zijn tijden dat je je constant vermoeid voelt, en goed slapen lijkt niet te helpen. Ook dan is het verstandig om Reishi eens te proberen. Het kan een positief effect hebben. Tevens is er onderzoek gedaan naar de werking van Reishi bij depressie. Mensen die deze zwam namen hadden minder last van angst en depressie.

Een onderzoek werd gedaan bij 132 mensen die last hadden van neurasthenie (zenuwzwakte), waarbij klachten voorkomen als pijn, hoofdpijn, geirriteerdheid, duizeligheid en vermoeidheid. Na het nemen van Reishi gedurende 8 weken, bleek dat de vermoeidheid afgenomen en een gevoel van welzijn was een stuk verbeterd.

Reishi als je geen gezondheidsklachten hebt

Heb je niet veel klachten op het gebied van je gezondheid? Dat is fijn. Maar ook dan kan het zinvol zijn om regelmatig Reishi in te nemen. Het heeft een ondersteunende werking op je weerstand, en kan voorkomen dat je ziek wordt door infecties. Het kan zelfs helpen voorkomen dat je kanker krijgt.

Hoe je Reishi kunt innemen

Er zijn verschillende manieren waarop je Reishi kunt innemen. In Japan en China wordt Reishi al zo’n 4000 jaar medicinaal gebruikt. Voor gebruik in de keuken is hij niet zo geschikt, vanwege zijn enorm bittere smaak en taaie vruchtvlees. De zwam bestaat uit verschillende delen:

 • De schimmeldraden (Mycellium)

 • Het vruchtlichaam, het grootste en opvallendste deel van de paddenstoel, de hoed en de stam.

 • De sporen. Deze kun je in opengebroken vorm krijgen (in het Engels broken spores). Sporen zijn het voortplantingsmechanisme, ze vallen op de grond en vormen ondergronds weer nieuwe schimmels, waaruit paddenstoelen ontstaan.

Je kunt deze verschillende delen op verschillende manieren innemen. Hieronder zie je enkele voorbeelden:

Als koffie of thee

Je kunt zowel koffie als thee maken van Reishi. Je maakt dit van het vruchtlichaam van de zwam of poeder. Je kunt thee maken door een liter water te koken en daar een eetlepel Reishipoeder aan toe te voegen. Laat dit minstens een uur koken met het deksel op de pan. Laat dan de thee staan tot het poeder naar de bodem is gezakt en giet de thee in een pot (zorg dat het bezinksel niet mee komt). Zeef de thee eventueel. Drink 1 tot 2 kopjes thee per dag.

Koffie wordt gemaakt van het in stukjes gesneden vruchtlichaam van de Reishi paddenstoel. Zowel koffie als thee is ook kant en klaar te koop via webshops. De werking hiervan is mild en je kunt dit het beste preventief drinken.

Er zijn eveneens verrijkte groene thee met Reishi en andere dranken verkrijgbaar (zoals hot cacao mix). Let dan wel op de verhoudingen, als er te weinig Reishi in zit, zul je er niet zoveel aan hebben.

Extracten van het mycellium

Je kunt Reishi innemen via capsules met een mycellium extract. Het mycellium is rijk aan polysachariden, maar bevat minder triterpenen. Je kunt dit gebruiken als ondersteuning van je weerstand, de werking is mild.

Extracten van het vruchtlichaam

Deze extracten bevatten meer triterpenen dan die van het mycellium, en de hoeveelheid polysachariden is gemiddeld. Je kunt deze capsules nemen als je merkt dat je weerstand minder is. De werking die ze hebben is wat sterker.

Capsules met extracten van gebroken sporen

De werking van gebroken sporen is het sterkste. Ze zijn geschikt om in te zetten als je een zeer verzwakte weerstand hebt en in klinische gevallen. Ze bevatten een even grote hoeveelheid polysachariden als triterpenen.

Hoeveel je moet innemen hangt af van welke soort supplement je neemt. Heb je Reishi in pure vorm, de verse paddenstoel en dus het vruchtlichaam, dan neem je de grootste hoeveelheid vergeleken met de extracten. De dosis kan variëren van 25 tot 100 gram per keer.

Van gedroogde Reishi neem je veel minder, tot 10 keer zo weinig als wanneer je een verse paddenstoel hebt. Meestal gebruik je ongeveer 1,5 tot 10 gram per dag.

Reishi thee kun je 1 tot 2 keer per dag drinken.

Kijk op de verpakking van het product dat je gebruikt en volg de aanwijzingen op.

Heeft Reishi bijwerkingen?

Over het algemeen komen er weinig bijwerkingen voor bij het gebruik van Reishi. Het enige dat gemeld wordt zijn milde spijsverteringsklachten. Uit onderzoek bleek dat er na vier weken innemen van een Reishi supplement, geen bijwerkingen voorkwamen op de lever of de nieren.

Er is nog niet uitgebreid onderzoek gedaan naar de bijwerkingen. Het is aan te raden om voorzichtig te zijn, dit geldt vooral voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Ben je geinteresseerd in Reishi of een andere medicinale paddenstoel? Wil je op een natuurlijke manier je klachten aanpakken? We helpen je hier graag bij. Via Ademlab kun je een consult aanvragen bij een goed opgeleide mycotherapeut. Het is altijd verstandig om niet zelf te gaan experimenteren. Er zijn veel verschillende genezende paddenstoelen en het hangt van je situatie af welke geschikt is voor jou en ook hoe je deze het beste kunt innemen. Meer weten? Neem contact met ons op via het vragenformulier.

https://ademlab.nl/aanbod/trainingen/vragenkwartiertje/


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 6691414
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!