Blog

Mycotherapie-Vuurzwam

De vele toepassingen van de Phellinus Linteus (Vuurzwam)

De vuurzwam is een medicinale paddenstoel die al eeuwenlang wordt gebruikt in China, Japan en Korea om het menselijk lichaam te ondersteunen. Van diarree tot artritis en het verbeteren van de weerstand, de vuurzwam is in veel gevallen inzetbaar. In dit artikel kun je alles lezen over de Phellinus Linteus.

Beschrijving van de Vuurzwam

De Phellinus Linteus is een zwam die in China en Korea op de stam van bomen groeit. Hij heeft de vorm van een hoef en heeft een bruin tot gele kleur. De stengel is zwart of donkerbruin. De Vuurzwam groeit alleen op de stam van de moerbei, wilg of iep en dan alleen als de boom ouder is dan 100 jaar. Hij is hierdoor vrij zeldzaam in de natuur, en nog meer doordat hij heel specifieke eisen stelt aan de vochtigheid en temperatuur van de omgeving. Hij smaakt bitter.

Geschiedenis in Azië

De vuurzwam kan als medicinale paddenstoel gebruikt worden en dat doen ze in landen als Korea, Japan en Thailand al honderden jaren. In Korea zeggen ze: “Als je een duizend jaar oude Vuurzwam op een moerbei vindt, kun je een stervend mens redden.” Als dat geen aanbeveling is!

In Korea wordt al meer dan 400 jaar onderzoek gedaan naar de werking van de Phellinus Linteus. Er worden daar verschillende categorieën gebruikt om medicinale paddenstoelen in te delen. De Vuurzwam valt in de eerste categorie: die van superieure natuurlijke geneesmiddelen. Het kan veilig genomen worden, zonder dat er bijwerkingen zijn. Nu is daar wel de kanttekening bij te plaatsen, dat als je dit middel voor het eerst neemt, dat je daar wel wat last van kan krijgen. Zoals lichte huiduitslag, hoofdpijn of spijsverteringsproblemen. Deze gaan binnen enkele dagen voorbij.

De Phellinus Linteus zwam heeft de volgende werkzame bestanddelen:

 • Cafeinezuur
 • Polysaccharide
 • Ellaginezuur
 • Hispidin
 • PCA (protocatechuic zuur)
 • Protocatechualdehyde
 • Hypholomine B
 • Davallialactone
 • Interfungins A
 • Inoscavine A

Genezende eigenschappen van de Vuurzwam

Phellinus Linteus wordt ingezet bij spijsverteringsproblemen, bloedingen, het verlagen of verhogen van de bloeddruk, ondersteuning van de lever en de weerstand, het verlagen van nerveuze spanningen en verminderen van bijbehorende klachten. Maar het meest opvallende aan deze zwam zijn de kankerwerende eigenschappen.

Ondersteuning van het immuunsysteem

De Vuurzwam heeft een ondersteunende werking op het immuunsysteem. Hier zijn Bèta-D-glutan en lectine verantwoordelijk voor. Dit zijn polysacharide eiwitten die invloed hebben op de weerstand. Het stimuleert zowel de witte bloedcellen, zoals de killer cellen en de lymfocyten, als de antilichaampjes.

Uit onderzoeken uit 2012 blijkt dat Phellinus Linteus daardoor ook ingezet kan worden bij de behandeling van atopische dermatitus, een soort eczeem die in verband wordt gebracht met een storing van het immuunsysteem. Als de Vuurzwam ingenomen wordt, zorgt dit voor een vermindering van de immuuncellen, die een rol spelen de ontstekingen die ontstaan bij deze vorm van eczeem.

Regulatie van de bloedsuikerspiegel

Bestanddelen van de Vuurzwam kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het werkzame bestanddeel is Interfungins A. Mensen die last hebben van diabetes, zouden veel baat hebben bij een behandeling met de Vuurzwam. Hij kan in het bijzonder goed ingezet worden om de ontwikkeling van diabetes type 2 te voorkomen. Dit is een ziekte waarbij het eigen immuunsysteem de cellen vernietigt, die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van insuline.

Er zijn nog een aantal andere paddenstoelen die goed inzetbaar zijn bij diabetes. Je kunt er meer over lezen in het artikel Mycotherapie als natuurlijke ondersteuning bij diabetes type 2.

Bloedingen

De Vuurzwam kan helpen bloedingen onder controle te krijgen, vooral tijdens de menstruatie. Maar het kan ook gebruikt worden bij darmbloedingen.

Hoe de Vuurzwam cellen, hart en bloedvaten kan beschermen

Een ander bestanddeel dat heel goed voor de gezondheid is, is Hispidin. Dit is een antioxidant. Antioxidanten helpen ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn stofjes die onze cellen beschadigen, maar Hispidin kan helpen om vrije radicalen uit het lichaam te verwijderen. Hoe meer voeding die rijk is aan antioxidanten je eet, hoe beter je de verschijnselen van het ouder worden kunt tegengaan.

Inzetbaarheid van de Vuurzwam bij borstkanker

De wetenschap heeft al veel bereikt op het gebied van kankerbestrijding. Elk jaar krijgen er bijna 15.000 vrouwen borstkanker. Hiervan overlijden er toch nog 3000 per jaar. De overlevingskans is sinds de jaren vijftig flink gestegen, van 52% naar 88%. Toch is borstkanker een van de meest gevaarlijke vormen van kanker. Dit komt omdat de kankercellen zeer invasief zijn: ze dringen gemakkelijk ander weefsel binnen. Dat heet metastase, een ander wordt voor uitzaaiingen. Zo kan de kanker ook in andere organen terechtkomen.

Voor de groei van kankercellen is het ook nodig dat er angiogenese plaatsvindt. Dit is de formatie van bloedvaten, die groeien uit al bestaande bloedvaten. Als dus voorkomen kan worden dat cellen zich verspreiden, dat bloedvaten vormen en dat tumoren groeien, zou borstkanker beter te overleven zijn.

Phellinus Linteus bevat polysachariden, biologisch actieve bestanddelen die de weerstand stimuleren en een antitumor werking hebben. The British Journal of Cancer (bron) heeft gemeld dat de Vuurzwam bepaalde enzymen in kankercellen kan verstoren en daardoor verdere ontwikkeling van borstkanker kan voorkomen. Daarbij kan het ook ervoor zorgen dat bestaande medicijnen tegen kanker beter hun werk kunnen doen.

Uit onderzoeken blijkt dat de werkzame bestanddelen van Phellinus Linteus de snelle groei van kankercellen en kolonievorming van borstkankercellen kan verhinderen. Celmigratie, celadhesie (wat betekent dat cellen aan elkaar blijven zitten) en het binnendringen van weefsel wordt belemmerd door het onderdrukken van bepaalde stoffen uit kankercellen.

Het is dus niet zo dat de bestanddelen van de Vuurzwam de kankercellen zelf vernietigen, maar ze remmen de groei en geven het immuunsysteem een boost. Er is nog meer onderzoek nodig om meer inzicht te krijgen in de werking van Phellinus Linteus bij kanker, maar de gegevens uit onderzoeken zijn hoopvol dat de Vuurzwam veel kan bijdragen aan de genezing van kanker (bron)

Ook werkzaam bij prostaatkanker

De bijzondere werking van de Vuurzwam schijnt niet alleen bij borstkanker zo veelbelovend te zijn. Ook bij prostaatkanker, een vorm van kanker die alleen bij mannen voorkomt, kan deze paddenstoel gebruikt worden. Normaal gesproken wordt prostaatkanker behandeld door middel van operaties, hormoontherapie of chemotherapie. Helaas kan prostaatkanker moeilijk te behandelen zijn en kan het resistent zijn voor medicatie. Daarom kan behandeling met de Vuurzwam een goede ondersteuning zijn.

Anti-bacteriële werking

De Vuurzwam heeft tevens anti-bacteriële eigenschappen. De extracten die van de zwam kunnen worden gemaakt, bevatten bestanddelen die bacteriën kunnen bestrijden, zelfs diegenen die resistent zijn tegen medicatie, zoals staphylococcen.

Staphyloccen zijn bacteriën die ernstige ziekten kunnen veroorzaken. Ze komen normaal gesproken van nature voor op de huid en in de neus. Als je een goede weerstand hebt, is er niets aan de hand. Maar is er een probleem met je weerstand, dan kan er een infectie ontstaan. Het kan gaan om infecties van de huid, van wonden, botten of organen, zoals longontsteking. Maar ook kunnen de bacteriën gifstoffen aanmaken. Je kunt dan voedselvergiftiging krijgen of toxisch shocksydroom.

In ziekenhuizen, waar MRSA (Staphyloccus Aureus) een gevaarlijke en moeilijk te bestrijden bacterie is, kan het gebruik van de Vuurzwam een uitkomst zijn. Ook als je een zwak immuunsysteem hebt of als je net ziek bent geweest of geopereerd bent, kan een aftreksel van de Vuurzwam voorkomen dat je een ernstiger infectie oploopt.

De Vuurzwam bij Reuma (artritis)

Omdat de Vuurzwam ontstekingen kan remmen, is het tevens goed om te nemen als je last hebt van artritis. Mensen die een aftreksel namen hadden opvallend minder last van hun gewrichten.

Veilig gebruik van Phellinus Linteus

Hoewel de Vuurzwam door de meeste mensen veilig gebruikt kan worden, zijn er gevallen waarin je hem beter niet kunt nemen. Heb je last van een auto-immuunziekte, dan kan het schadelijk voor je zijn om deze paddenstoel te gebruiken. Omdat er nog weinig onderzoek hiernaar is gedaan, is het verstandig om in dit geval altijd eerst met je arts te overleggen voor je mycotherapie gaat gebruiken en de Vuurzwam in het bijzonder.

Heb jij een klacht die je zou willen behandelen met mycotherapie in het algemeen of de Vuurzwam in het bijzonder? Dan kun je terecht bij een mycotherapeut. Ook bij Ademlab kun je een consult aanvragen, via de mail of telefonisch. Je kunt contact opnemen via het contactformulier.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 6691414
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!