Buteyko Ademhaling Methode

Buteyko (vaak verkeerd geschreven als Butyeko, Buteko of Buteiko) is de naam van de Russische wetenschapper en arts dr. Konstantin Pavlovich Buteyko. 

Buteyko was een vooraanstaand en succesvol onderzoeker, wetenschapper en arts. Zoals vele geniale personen was hij niet onomstreden. Op internet kun je veel over hem lezen.

Buteyko was een onderzoekswetenschapper tijdens de Russische/Amerikaanse ruimtewedloop. Een onderdeel van zijn onderzoek was het bepalen van de ideale samenstelling van zuurstof voor de astronauten in de ruimte. Hij wist dus veel over zuurstof.

Hij ontdekte dat veel gezondheidsproblemen het gevolg zijn van te veel en te diep ademhalen. Dit noem je chronische hyperventilatie. Meestal heb je dat zelf niet in de gaten.

Hij zei twee dingen:

 • adem door je neus en
 • adem minder.

Zo ging hij zelf zijn ademhaling aanpassen en merkte dat zijn hoofdpijnen verdwenen en dat zijn bloeddruk daalde. Later is door anderen gezegd dat dit “de grootste medische vondst aller tijden” was.

Zilveroor

In principe zorgt de Buteyko ademhalingsmethode ervoor dat de oxygenatie van je lichaam vergroot wordt. Een moeilijke term die betekent dat deze manier van ademhalen de hoeveelheid zuurstof in je lichaam vergroot. Deze manier van ademhalen verhoogt het zuurstofgehalte in jouw hersenen, lever, nieren, kortom in al jouw cellen.

Let wel: de Buteyko Ademhaling Methode is éénvoudig, maar niet gemakkelijk. Je moet er wel wat voor doen. Het is namelijk geen quick fix, het is geen pilletje dat je inneemt en “klaar is kees”. Jij gaat het zelf doen, nadat je geleerd hebt hoe te ademen.

Duizenden zijn jou voorgegaan en weten dat het veel oplevert. Door de training ga je bewust je ademhaling reguleren waarbij het resultaat helemaal van jou zelf afhankelijk is. Jij wordt niet geholpen, je helpt jezelf. Je doet dit bewust, op basis van de kennis over het ademhalingsproces en over de gevolgen van de verstoring van jouw ademhaling.

De Buteyko Ademhalin Methode verbetert de bezuurstoffing van jouw lichaam (body oxygenation). Dit is waar het om gaat. Het is wetenschappelijk bewezen! 

Dat is ’t! En dat heeft grote gezondheidsvoordelen.

Ondertussen is er namelijk veel onderzoek verricht naar de Buteyko Ademhaling Methode. Natuurlijk door Buteyko zelf. Hij rondde veel onderzoeken af en publiceerde ook, maar nooit in het Engels. Veel van zijn werk is vrij ontoegankelijk. Ondertussen is er ook Westers onderzoek verricht en één van de resultaten hiervan is dat de Buteyko Ademhaling Methode sinds 2008 opgenomen is in de “British Guideline on the Management of Asthma”. Dit is het Handboek voor artsen van de British Thoracic Society & Scottish Intercollegiate Guidelines Network. Op basis hiervan kunnen artsen bij astmapatiënten de Buteyko Ademhaling Methode als behandelprogramma adviseren.

Helaas is Nederland nog niet zo ver.

Regelmatig verschijnen artikelen in kranten en andere media waarin ervaringen met de Buteyko Ademhaling Methode gedeeld worden. Vaak heel positief, zoals hier in de een Amerikaanse krant

Ook is er soms erkenning van de Buteyko Ademhaling Methode door partijen die niet gemakkelijk te overtuigen zijn. Een organisatie die samenwerkt met professionals van over de hele wereld uit de gezondheidszorg om astma tegen te gaan is de Global Initiative for Asthma (GINA) . Zij organiseert jaarlijks de Wereld Astma Dag. 

De Buteyko Ademhaling Methode is uitgebreid door GINA beoordeeld. Voor het eerst in 2010 toen de Buteyko Ademhaling Methode voor het eerst opgenomen werd in de richtlijnen van GINA.

In 2012 werden de effecten van de Buteyko Ademhaling Methode voor het eerst erkend door GINA door te stellen dat het symptomen verbetert en de kwaliteit van leven van astma patienten verhoogt. Bovendien vermeldt GINA in 2012 dat de Buteyko Ademhaling Methode medicijngebruik vermindert.

In 2014 beoordeelt GINA de Buteyko Ademhaling Methode met haar hoogste rating.

Op deze site kun je op twee manieren bij jezelf testen of onze ademhalingstraining voor jou gaat werken.  

De eerste test bestaat uit het invullen van een vragenlijst, waarna je te zien krijgt of je te veel ademt, dus of jij misschien chronische hyperventilatie hebt.

De andere test meet de mate waarin jouw lichaam voorzien wordt van zuurstof. Deze test is in de Buteyko Ademhaling Methode bekend als de CP-test.

Op deze site staan veel achtergrond artikelen.

Over diverse onderwerpen die allemaal een link met ademhaling hebben.

Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?