Patent op Buteyko Methode

Patent op Buteyko Ademhaling Methode

Ten tijde van Buteyko’s werk in de voormalige Sovjet Unie bestonden geen patenten. In de communistische staat bestond de mogelijkheid niet om commercieel gewin te halen uit patenten zoals wij dit in het Westen kennen. 
In de Sovjet Unie konden wel uitvindingen worden geregistreerd die om bepaalde redenen belangrijk waren of gewaardeerd werden. Dit zou je kunnen vergelijken met patenten zoals wij die het Westen kennen.
 
Zo heeft Buteyko drie patenten laten vastleggen.
 
Het eerste patent betreft de behandeling van lage niveaus van CO2 in het lichaam voor de behandeling van hypocapnie (verlaagde hoeveelheid koolstofdioxide in het bloed) en astma. 
 
Het tweede patent betreft het meten van de hoeveelheid CO2 in de longen door middel van de Controle Pauze.
 
Het derde patent is waarschijnlijk de belangrijkste, namelijk de “Buteyko Table of Health Zones”. Met deze ontdekking legde hij de relatie tussen gezondheid en de verschillende parameters waaruit ademhaling bestaat. Hij onderscheidt in de tabel vijf niveaus van supergezondheid en zeven niveaus van slechte gezondheid. Deze tabel is de basis van de Buteyko Methode om gezondheidsniveaus te bepalen.

Beschermd patent of merkenrecht

Soms vragen klanten of cursisten of de Buteyko Methode onder een beschermd patent- of merkenrecht valt.

Een Westers patent op deze methode bestaat niet.

Geïnteresseerden die zich verdiepen in deze materie zullen snel merken dat enkele partijen geprobeerd hebben om patenten te claimen. Deze pogingen zullen waarschijnlijk voornamelijk door geldzucht ingegeven zijn.

Zo heeft in 2009 een groepje, waaronder de weduwe van dr. Buteyko, patenten aangevraagd in Europa en in de USA, maar de aanvragen zijn afgewezen.

Ondanks dat de Office of Harmonization for the Internal Market, het bureau dat patentaanvragen binnen de EU regelt, een heldere uitspraak (Bekijk hier volledige uitspraak in pdf) heeft geformuleerd zijn er nog steeds therapeuten die claimen dat de methode beschermd zou zijn door auteursrechten en octrooien.   

Op dit moment bestaan in Nederland twee instituten die Buteyko therapeuten (of trainers) opleiden. Dit zijn de VBT (Vereniging van Buteyko Therapeuten) en de BTN (Buteyko Therapeuten Nederland).

Een aantal Westerse therapeuten heeft ondertussen veel betekend voor de verdere ontwikkeling van de Buteyko Ademhaling Methode.

Wil je graag meer informatie over hoe je jouw gezondheid kunt optimaliseren?

Neem dan een kijkje op deze site en download het pdf met nog veel meer informatie.

Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?