Blog

Ademhaling van president Trump

De Ademhaling van President Trump

De ademhaling van president Trump

De Amerikaanse president Donald Trump komt vaak in het nieuws. Ook hier in Nederland kennen we hem goed, vanwege zijn impulsieve karakter, zijn mening over de Muur, zijn grote rijkdom, zijn hilarische spelfouten op Twitter en zijn twijfelachtige uitspraken over buitenlanders in Amerika. Ook zijn gezondheid komt nog wel eens ter sprake. En daar kun je nog meer over te weten komen, als je kijkt naar de ademhaling van president Trump.

Hoe je via de ademhaling inzicht krijgt in je gezondheid

De ademhaling van president Trump kon goed geobserveerd worden tijdens zijn inaugurele rede (de speech die hij gaf toen hij president werd). Waarom kun je nu zoveel vertellen over iemands gezondheid door naar de ademhaling te kijken? Om dat uit te kunnen leggen, verdiepen we ons kort in het onderzoek van de Russische arts Konstantin Buteyko.

Bij je ademhaling hoef je eigenlijk nooit stil te staan, die gaat vanzelf. Maar het is wel een proces dat van levensbelang is. Alle organen, lichamelijke processen (van de spijsvertering tot je immuunsysteem), de hormoonspiegel, de bloeddruk en je spieren zijn afhankelijk van de ademhaling. Je kunt namelijk niet zonder zuurstof overleven.

Maar goed dat je dus altijd ademhaalt. Het is echter wel van belang hoe je dit doet. Omdat het grotendeels een onbewust proces is, zul je zelf meestal niet weten of je diep of snel of oppervlakkig ademhaalt. Uit onderzoek van dokter Buteyko bleek dat vrijwel iedereen een te snelle en diepe ademhaling heeft. Dit heet chronische hyperventilatie en het blijkt een negatieve impact op je gezondheid te hebben.

Door chronische hyperventilatie raken allerlei systemen binnen je lichaam van slag. Elk lichaam is anders en daardoor kan het bij ieder een ander effect hebben. Zo kan het astma veroorzaken of een andere immuungerelateerde klacht. Het kan een hoge of juist lage bloeddruk veroorzaken, astma, stress, hyperactiviteit of slaapproblemen.

Mensen die last hebben van chronische hyperventilatie, kunnen leren om hun ademhaling te veranderen. Met de Buteyko ademtherapie leer je een gezonde, rustige en voedende manier van ademen. Je lichaam krijgt dan voldoende zuurstof, alle systemen komen weer in balans en je zult minder last van klachten hebben.

Kenmerken van een gezonde ademhaling

Hoe weet je nu of je last hebt van chronische hyperventilatie of dat je op een gezonde manier ademhaalt? Je kunt dit gemakkelijk zien aan de volgende kenmerken:

Chronische hyperventilatie

 • Mondademhaling: ademen door de mond
 • Moeizaam ademhalen
 • Vaak zuchten
 • De schouders bewegen mee
 • Je kunt de borst en buik zien bewegen
 • Regelmatig je neus ophalen
 • Er zijn periodes dat je je adem inhoudt
 • Diep inademen voor je iets gaat zeggen
 • De ademhaling is hoorbaar

Gezonde ademhaling

 • Je ademhaling is niet hoorbaar
 • Je lichaam beweegt niet mee
 • Je houdt je mond gesloten, dus ademt door de neus
 • Ook als je aan het praten bent, haal je adem door de neus
 • De ademhaling is rustig

Heeft Trump chronische hyperventilatie?

Wat we konden zien  aan de ademhaling van president Trump toen hij zijn inaugurele rede hield, was dat hij door zijn neus ademde. Dat is bijzonder voor iemand die zich (hoogstwaarschijnlijk) niet bezighoudt met zijn ademhaling. Zijn ademhaling was rustig en je kon deze niet of nauwelijks zien in de rest van zijn lichaam.

Toch zie je dit bij Amerikaanse politici vaker. Ook Michelle Obama heeft een gezonde ademhaling, zij ademt eveneens door haar neus tijdens speeches en zelfs als ze dat niet doet, is haar ademhaling nauwelijks waarneembaar. Haar schouders bewegen niet, net zo min als haar borst of buik. Dit geldt ook voor Barack Obama.

Je zou bijna gaan denken dat Amerikaanse politici ademtraining krijgen. Zo gek is dat trouwens niet, ze krijgen natuurlijk goede mediatraining en een correcte ademhaling zal daar ook onderdeel van zijn. Hoewel deze vast niet gebaseerd is op de Buteyko ademhaling, is het bekend dat de neusademhaling meer voordelen heeft. Je blijft er rustiger door dan wanneer je door je mond ademt. Je zult minder snel praten, waardoor je luisteraars je goed horen. Je voorkomt dat je door je zenuwen in de microfoon gaat staan hijgen en dat je gaat hyperventileren en bijvoorbeeld duizelig wordt.

Bleef Donald Trump tijdens zijn speech zo rustig? Nee. Het was goed te zien dat hij nerveus was en de ademhaling van president Trump werd dan ook moeizamer naarmate zijn speech vorderde. Aan het einde ademde hij duidelijk alleen nog maar door zijn mond en was zijn ademhaling goed zichtbaar in zijn lichaam. Hij wist dus wel hoe hij goed moest ademen, maar door de stress was hij aan het eind van zijn speech te diep gaan ademhalen.

Trumps levensstijl: reden voor chronische hyperventilatie?

Als je Trump op televisie ziet, is het niet te missen dat hij vaak zijn mond open heeft. Dit is een duidelijk signaal van chronische hyperventilatie. Het is goed mogelijk dat hij hier last van heeft, want het is ook bekend dat president Trumps levensstijl niet zo gezond is.

Hij eet graag fastfood (hamburgers, patat, pizza, milkshakes en oreo’s) en drinkt ontzettend veel light cola (tot 15 glazen per dag). Gezonde voeding is volgens Buteyko erg belangrijk. Hij verstaat daaronder weinig vlees, veel groente en weinig vet. Wat Trump eet, kan dus volgens Buteyko niet gezond zijn voor zijn lichaam. Ongezonde voeding draagt ook bij aan chronische hyperventilatie.

En zijn visie op zijn medemens? Het lijkt erop dat hij alle buitenlanders als een bedreiging ziet voor de welvaart van zijn land. Hij wil de Mexicanen weren, maar houdt ook immigratie tegen uit sommige moslim landen. Als je andere mensen als bedreiging ziet en overal tegen bent, leef je in angst. Hij zal het zelf niet willen toegeven, maar waarschijnlijk voelt hij veel stress. Dat kan chronische hyperventilatie veroorzaken, en de hyperventilatie zorgt er andersom ook voor dat je meer stress voelt.

Angst promoten

President Trump is door zijn houding een man die angst promoot onder de mensen. Al zijn ideeën zijn gebaseerd op het uitgangspunt van angst. Door iedereen die anders is, te zien als een bedreiging, door uit te gaan van het slechtste in anderen, kan angst zich verspreiden als een virus. Helaas zorgt dit ervoor dat veel mensen stress voelen.

Deze hoogspanning veroorzaakt bij veel mensen chronische hyperventilatie. Het is belangrijk om te proberen de rust in je zelf te vinden en je hart open te laten staan voor anderen. Binnen in jezelf kun je vertrouwen vinden. Het is te hopen dat een man als Trump niet met zijn denkbeelden bij alle mensen hun eigen visie verstoort. Probeer je adem en je gedachten rustig te houden, ook al is het leven om je heen woelig.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?