Bewust-ademhalen

ADHD

ADHD/ADD en Buteyko Ademhaling

Concentratieproblemen en hyperactiviteit (onder de noemer ADHD en ADD) worden gezien als lastige problemen, vooral bij kinderen. Maar het komt ook bij volwassenen voor. 5 Tot 10% van de kinderen is gediagnosticeerd met ADHD. Meestal worden de klachten die deze aandoening geven, behandeld met medicatie.

Wat is ADHD?

De letters ADHD staan voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit betekent dus een stoornis die gepaard gaat met aandachtstekort en hyperactiviteit. Iemand met ADHD zal problemen hebben zijn aandacht ergens bij te houden, hij of zij wordt gemakkelijk afgeleid, kan zich lastig op een taak concentreren en heeft ook nog een sterke drang tot bewegen. Kinderen of volwassenen met ADHD zijn impulsief en kunnen handelen zonder eerst goed na te denken. ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Dit is in feite hetzelfde als ADHD, maar dan zonder de hyperactiviteit.

Uit onderzoeken blijkt dat bij mensen met ADHD bepaalde stofjes in de hersenen, de neurotransmitters, abnormaal functioneren. Het brein zelf werkt ook op een andere manier, dat blijkt uit de zenuwen die het gedrag reguleren. Bepaalde delen van de hersenen zijn minder actief dan bij mensen die geen ADHD hebben. Ook hebben mensen met ADHD minder dopamine en dat is een belangrijk stofje. Het reguleert onze emotionele reacties en zorgt voor een gevoel van plezier en beloning.

Mogelijke oorzaken van ADHD en ADD

Er is wetenschappelijk gezien nog geen eenduidige oorzaak voor ADHD en ADD gevonden, maar dit zijn de mogelijke oorzaken:

 • Genetische afwijkingen
 • Hersenbeschadiging
 • Drugsgebruik, of gebruik van alcohol en/of tabak tijdens de zwangerschap
 • Ondervoeding tijdens de zwangerschap
 • Zuurstofgebrek bij de geboorte
 • Familiaire factoren

Symptomen bestrijden met medicatie

Met medicatie wordt vaak geprobeerd de symptomen van ADHD onder controle te krijgen, zodat een kind of volwassene hier zo min mogelijk hinder van ondervindt. De medicijnen beïnvloeden de werking van de neurotransmitters (dopamine en noradrenaline). Het zijn psychostimulantia (die bij mensen met ADHD juist voor rust zorgen), noradrenalineremmers en soms zelfs antidepressiva en antipsychotica.

Deze medicijnen geven mensen met ADHD en ADD rust en de mogelijkheid meer overzicht in hun leven te krijgen. Toch heeft het voorschrijven van medicatie veel nadelen. Je zult het je leven lang moeten blijven slikken, medicijnen kunnen heftige bijwerkingen hebben en ze beïnvloeden je stemmingen. De achterliggende oorzaken van ADHD kunnen met de Buteyko ademhaling worden aangepakt. Dit is een natuurlijke manier om de problemen met ADHD te verminderen.

ADHD aanpakken met de Buteyko ademhaling

De ademhaling heeft heel veel invloed op hoe onze hersenen functioneren, dus ook op de concentratie en (hyper)activiteit. Bij een normale, gezonde ademhaling komt er voldoende zuurstof in het bloed en de weefsels en zijn de CO2 niveaus normaal. Maar de meeste mensen ademen veel te diep en te vaak. Dit heeft een negatieve invloed op het lichaam en vooral de hersenen.

Wat er namelijk gebeurt als je te vaak en te diep ademhaalt is dat het CO2 niveau in het bloed daalt. Dat komt omdat je bij het uitademen CO2 uitstoot. De zuurstof die je inademt, wordt in het bloed opgenomen. Maar CO2 is nodig om het af te kunnen geven aan de cellen en omdat dat er niet genoeg is, komt de zuurstof niet waar het nodig is. Door het zuurstoftekort verkrampen de aderen en komt er nog moeilijker zuurstof op de goede plek. Dit zorgt voor problemen met concentratie en nadenken.

De gevolgen van deze ademhaling:

 • Er komt te weinig zuurstof in de hersenen
 • Het tekort aan zuurstof zorgt ervoor dat het zenuwstelsel en de hersencellen overprikkeld raken. Ze komen in een constante staat van stress.
 • Door deze overprikkeling kun je je slecht concentreren en neemt hyperactiviteit toe

Een gezonde ademhaling voor rust en concentratie

Dokter Buteyko, een arts uit Rusland, deed onderzoek naar de invloed van de ademhaling op het lichaam. Hij kwam erachter dat een te diepe ademhaling de oorzaak is van een veelheid van klachten, zo ook ADHD. Er is geen bewijs te vinden, waaruit blijkt dat mensen die een normaal adempatroon hebben, neurologische of psychologische problemen hebben. Uit onderzoek komt naar voren dat mensen die last hebben van ADHD of ADD een abnormaal adempatroon hebben, dat zich uit in chronische hyperventilatie. Het lijkt erop dat hyperventilatie eerder de oorzaak is, dan het gevolg van deze aandoeningen.

Buteyko Ademhaling Methode en ADHD, ADD

Een gezonde ademhaling kan veel van de symptomen bij ADHD sterk verminderen. De Buteyko ademhaling zorgt ervoor dat je langzamer en minder diep ademhaalt. Maar je neemt meer zuurstof op per ademhaling en deze wordt door alle cellen in het lichaam goed opgenomen. De CO2 niveaus komen ook op een gezond niveau.

Door een optimale opname van zuurstof in de hersenen, zullen deze beter gaan functioneren. De overprikkeling verdwijnt, de stress neemt af. Het lichaam kan alle neurotransmitters, hormonen en andere belangrijke stoffen aanmaken die nodig zijn om de hersenen goed te laten werken. Dit zorgt voor een verbeterde concentratie, meer rust, overzicht en verbeterde leerprestaties. En dat met een verminderde of zelfs verdwenen hyperactiviteit.

Kinderen en volwassenen met ADHD kunnen deze methode goed leren. Het kan ervoor zorgen dat hun houding rustiger wordt en ze kunnen zich beter concentreren op een taak. Bij kinderen kun je snel verbetering zien, bij volwassenen duurt het soms iets langer. De Buteyko ademhaling kan veel bijdragen aan de vermindering van symptomen van ADHD. Het kan zelfs zo zijn dat er geen medicatie meer nodig is.

Ben je benieuwd wat de Buteyko methode voor jou of je kind kan betekenen? Heb jij of je kind last van ADHD of ADD en wil je weten of de klachten op een natuurlijke manier kunnen worden aangepakt? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden met je. Kom het uitproberen in een groepstraining of een individuele training bij Ademlab.

Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.

 

 

 


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?