Blog

Mycotherapie-Judasoor

Allergieën minder door Buteyko Ademhaling

Buteyko Ademhaling biedt verlichting bij allergieën

Als je last hebt van allergieën, kan dat een behoorlijke invloed op je leven hebben. Van een geïrriteerde huid door katten, dikke ogen en een verstopte neus in het voorjaar door hooikoorts tot een heftige reactie op pinda’s, allergieën kunnen veel overlast verzorgen en zelfs gevaarlijk zijn.

Veel mensen moeten leven met deze klachten. Ze kunnen geen huisdier in huis verdragen, bepaalde voeding niet eten of voelen regelmatig angst dat ze een aanval zullen krijgen. Allergieën kunnen hierdoor een behoorlijk zware impact hebben op het plezier in het leven. Je kunt allergisch zijn voor voeding, dieren of de pollen in de lucht, maar ook voor uitlaatgassen, bepaalde metalen, wasmiddelen of parfums. De reactie die iemand krijgt kan zijn op de huid, in de mond, neus of ogen, de darmen of de longen.

Overactief immuunsysteem

Het immuunsysteem is datgene dat aan de bron ligt van het probleem. Dit prachtige systeem helpt je lichaam beschermen tegen gevaarlijke indringers, zoals bacteriën en virussen. Bij een allergie is je immuunsysteem helaas te actief bezig. Het reageert dan ook als er een ongevaarlijke stof binnenkomt. Dat werkt als volgt. Een bepaalde stof, de allergeen, komt in je lichaam binnen. In de bloedstroom wordt het gekoppeld aan een mastcel. De mastcel laat histamine los. Hierdoor kunnen witte bloedcellen de bloedbaan inkomen en zij moeten de allergenen opruimen. Dit zorgt voor ontstekingen in het weefsel.

Het probleem is dus dat je lichaam reageert op stoffen, waar het niet op zou hoeven reageren. De allergenen zijn in principe ongevaarlijk. De Russische wetenschapper Buteyko heeft zich uitgebreid verdiept in allergische reacties en de invloed die de ademhaling hierop heeft. Hij is er van overtuigd dat je met een andere manier van ademhalen geen last zou hoeven hebben van allergieën. De Buteyko ademhaling kan allergische klachten verhelpen.

Gevolgen van te diep ademhalen

De ademhaling kan gezien worden als de bron van gezondheid. Loopt hier iets verkeerd, dan kan dat allerlei gezondheidsklachten geven. Over het algemeen ademen de meeste mensen te vaak en te diep. Er wordt vaak gedacht dat dit juist goed is: hoe dieper je ademhaalt, hoe meer zuurstof, dus hoe beter je functioneert. Toch? Dit is helaas niet het geval.

Diep en veel ademhalen is eigenlijk hyperventilatie. Door het diepe ademen stoot je teveel CO2 uit. Normaal gesproken als je ademhaalt, zorgen de rode bloedcellen ervoor dat ze de zuurstof door je lichaam verspreiden. Het stofje hemoglobine bindt zich aan de zuurstof, maar het heeft CO2 nodig om het te kunnen loslaten. Maar bij een te diepe ademhaling wordt teveel CO2 uitgestoten en kan er niet genoeg zuurstof worden afgegeven. Diep ademhalen werkt dus averechts. Het zorgt voor een tekort aan zuurstof.

Te diep ademhalen en het immuunsysteem

Doordat je minder koolzuurgas (CO2) in je bloed hebt, zorgt dat ervoor dat je bloed van samenstelling verandert. Het wordt minder zuur en dat brengt de samenstelling van enzymen, vitamines, hormonen en mineralen uit balans. Het heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. De verminderde hoeveelheid CO2 zorgt ook voor een hogere concentratie histamine in je bloed. Hierdoor raakt je immuunsysteem nog meer van slag.

Het is dus niet moeilijk om te zien dat een diepe ademhaling allergische reacties in de hand kan werken. Niet alleen heeft het invloed op je bloed en immuunsysteem, te diep ademhalen zorgt er ook voor dat je sowieso al meer allergenen inademt. Als je veel lucht inademt (en vaak ook door de mond in plaats van de neus) komen er meer pollen en allergene stoffen je luchtwegen in.

Buteyko brengt je lichaam tot rust

Als je de Buteyko ademhaling leert kan hier verandering in komen. Je leert efficiënter adem te halen. Het is niet nodig diep adem te halen, maar wel dat er meer zuurstof binnenkomt per ademhaling. Met Buteyko kun je leren op een voedende manier adem te halen, waarmee je hele lichaam van voldoende zuurstof wordt voorzien. Door rustiger te ademen, stoot je minder CO2 uit, en dat helpt de rode bloedlichaampjes om de zuurstof los te laten.

Dit brengt weer balans in alle systemen van je lichaam. Ook het immuunsysteem komt tot rust en kan zijn werk normaal verrichten. Het gaat niet meer in de aanvalsstand voor elk stofje dat in het lichaam terecht komt. Het CO2 niveau normaliseert, waardoor je bloed weer een betere zuurbalans heeft, en ook de histamine concentratie gaat daardoor omlaag. Kortom, het immuunsysteem kan door de Buteyko ademhaling effectief en op een natuurlijke manier zijn werk doen.

Omdat allergische reacties ook stress veroorzaken, biedt de Buteyko ademhaling hier ook verlichting. Door rustig te ademen kun je je brein van genoeg zuurstof voorzien. Dit zorgt ervoor dat je meteen een hoop minder spanning voelt. Je blijft rustiger en de angst voor een aanval neemt af. De Buteyko ademhaling brengt rust op zowel fysiek als mentaal niveau.

Ben jij ook benieuwd of de Buteyko ademhaling kan helpen jouw allergische klachten te verhelpen? Schrijf je dan in voor een groepstraining of individuele training bij Ademlab. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.

 

 


Reactie (7)


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?