Blog

Buteyko-gezondheidszone

Angst en paniek

Buteyko Ademhalingsmethode bij angst en paniek

Mensen die leiden aan angst- en paniekaanvallen merken dat er veel spanning in het lichaam ontstaat. Angst zorgt ervoor dat je lichaam in een staat van constante paraatheid komt, met een verhoogde hartslag en ademhaling als gevolg.

Kortdurende of chronische angst

Je kunt angsten voelen om verschillende redenen. Soms is er een directe aanleiding voor: je schrikt van een hard geluid, je bent bang om in het vliegtuig te stappen, je hebt een belangrijk examen of je bent bang voor honden. Deze tijdelijke angsten komen even hevig op, maar verdwijnen daarna vrij snel weer.

Maar je kunt ook last hebben van angst en paniek die eigenlijk constant aanwezig is. Dat is bijvoorbeeld het geval als je last hebt van weinig zelfvertrouwen, faalangst of een chronische angst zoals smetvrees of pleinvrees.

Chronische angsten voel je de hele dag door en ze beïnvloeden je gedrag. Mensen met pleinangst komen steeds minder vaak buiten. En als ze wel de straat op durven gaan, voelen ze een grote angst. Heb je weinig zelfvertrouwen, of je nu jong of oud bent, dan kan het erg spannend zijn om naar school te gaan, je werk te doen, met vreemden te praten of zelfs de telefoon op te nemen.

Gevolgen van chronische angst

In al deze moeilijke situaties voel je angst opkomen. Wat er bij angst gebeurt, is dat je lichaam het ziet als een gevaarlijke situatie. Je lichaam gaat zich dus voorbereiden op gevaar en dat betekent dat het wil vechten of vluchten. Het zorgt ervoor dat je dit zo snel mogelijk kunt doen: je hart gaat snel kloppen en je ademhaling wordt diep en vlug. Je bloeddruk gaat omhoog en je spieren spannen zich aan.

Door de diepe ademhaling, die we ook hyperventilatie kunnen noemen, verkrampt het spierweefsel dat om de halsslagaderen zit. Hierdoor krijgen je hersenen een tekort aan zuurstof. Deze hebben echter zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Het gebrek aan zuurstof zorgt ervoor dat je nog moeilijker rustig kunt denken en dat de angst kan toenemen.

Als dit een kort moment duurt is er niet zoveel aan de hand. Maar als je hier chronisch last van hebt en je angstaanvallen duren lang, dan is zo’n stresssituatie voor je lichaam en geest niet goed. De Buteyko ademhaling is een methode waarmee je op een andere manier leert ademhalen. Dit kan veel rust brengen, angsten verminderen en veel van de gevolgen van de angst- en paniekaanvallen wegnemen.

Buteyko: gezond leren ademhalen

Normaal gesproken haal je zo’n 20.000 keer per dag adem. Tijdens situaties waarin je angst voelt, gaat je ademfrequentie snel omhoog. Je zou denken dat je hierdoor meer zuurstof in je weefsels krijgt, maar dit is niet waar: Je krijgt juist een tekort aan zuurstof. Buteyko, een Russische wetenschapper en arts, heeft de theorie opgesteld dat we zouden moeten leren minder te ademen.

Dat klinkt tegenstrijdig, toch is de wetenschap erachter logisch. Een te diepe en snelle ademhaling zorgt ervoor dat je teveel CO2 uitstoot. CO2 heeft de belangrijke functie in het lichaam om te zorgen dat we genoeg zuurstof in onze weefsels krijgen. De rode bloedcellen met hemoglobine dragen de zuurstof naar waar het moet zijn. CO2 is nodig om de zuurstof los te laten. Maar als je door een snelle ademhaling teveel CO2 uitstoot, kan de hemoglobine niet genoeg zuurstof loslaten. Je lichaam reageert door je nog dieper en sneller te laten ademen, maar dit werkt averechts. Zo krijg je een vicieuze cirkel.

Door de Buteyko ademhaling te leren, kun je op een voedende manier ademhalen. De Buteyko ademhaling zorgt voor een optimale toevoer van zuurstof in je hele lichaam. Omdat angst en een gebrek aan zuurstof elkaar versterken, zul je merken dat deze manier van ademhalen al genoeg is om de angst te doen afnemen. Met voldoende zuurstof in je hersenen, kun je gemakkelijker rustig blijven.

Angst verminderen en voorkomen

De Buteyko ademhaling geeft je de mogelijkheid om ook in angstige situaties rustig te blijven ademhalen. Er zijn oefeningen om een acute paniekaanval te leren opvangen en daarmee verminder je de angst voor paniekaanvallen op zich al. Het is een natuurlijke manier van ademhalen, die zorgt voor ontspanning en rust. Je kunt je leven een positieve impuls geven door de Buteyko ademhaling te leren. Het is niet nodig door te lopen met chronische paniekaanvallen die je leven beperken. Geef jezelf meer ruimte met de Buteyko ademhaling.

Ben je geïnteresseerd om deze manieren van ademen te leren? Bij Ademlab kun je het onder de knie krijgen in een groepstraining of middels individuele begeleiding. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.

Hier vind je ons huidige cursusaanbod of neem contact met ons op per mail of telefoon.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?