Blog

Zilveroor

Astma onder controle met Buteyko Ademhaling

Door Buteyko Ademhaling astma onder controle

Er zijn in Nederland meer dan 600.000 mensen met Astma. Zij ervaren hier in meer of mindere mate klachten van. Sommigen hebben het zo erg dat ze meerdere keren per jaar in het ziekenhuis belanden. Astma kan hierdoor je leven in grote mate beïnvloeden. De Buteyko ademhaling kan letterlijk verlichting brengen.

Als je astma hebt, zijn je longen en luchtwegen de hele tijd ontstoken. Het is eigenlijk niet bekend waarom je astma krijgt en het is ook niet duidelijk hoe je astma kunt genezen. Deels is het een erfelijke ziekte, maar je kunt het ook op een gegeven moment ontwikkelen. De reguliere aanpak is het bestrijden van de symptomen met medicatie.

De symptomen van astma

 • Verkramping van de luchtwegen
 • Overmatige slijmproductie door de slijmvliezen
 • Ontsteking van de slijmvliezen

De gevolgen daarvan zijn dat last hebt van droge hoest, een piepende ademhaling, verstopte neus, jeukende ogen en niesbuien. Wat er gebeurt is dat je bepaalde stoffen inademt, waar je longen op reageren. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen in je neus, keel en longen opzwellen en er wordt meer slijm geproduceerd. De spieren van de luchtwegen verkrampen, ze trekken samen.

Hierdoor kun je niet meer ontspannen ademen, er is geen ruimte om een natuurlijke adembeweging te maken. Je kunt niet genoeg lucht in- en uitademen. Vaak voelen mensen op deze momenten natuurlijk ook angst. Hoewel astma niet direct levensbedreigend is, kan een astma aanval wel zo heftig zijn dat je in ademnood komt.

De medicatie die astmapatiënten krijgen, kan de symptomen van astma onderdrukken. Er zijn middelen die met een inhaler of puffer worden ingeademd en die spieren van de longen verslappen, waardoor je weer kunt ademhalen. Ook worden er ontstekingsremmers ingezet. Het voordeel is dat deze meteen verlichting geven en dat je ze altijd bij de hand hebt. Dit helpt om je zekerder te voelen. Het nadeel is dat je altijd medicijnen zult moeten gebruiken, want de astma zelf wordt er niet door verholpen.

Buteyko ademhaling bij astma

Is het mogelijk dan om astma te verhelpen? Het is een chronische ziekte, dus je hebt het altijd. De meeste artsen zeggen dan ook tegen astmapatiënten dat ze er maar mee moeten leren leven. De Buteyko ademhaling is een speciale techniek, waarmee je op een gezonde manier leert ademhalen. En dit kan veel klachten verminderen, in zulke mate dat je zelfs geen medicatie meer nodig zou hebben. Daarom is het zeker de moeite waard deze techniek onder de knie te krijgen.

Buteyko was een Russische arts die zich verdiept heeft in de ademhaling. Hij was ervan overtuigd dat een gezonde ademhaling veel klachten en aandoeningen in het lichaam kon voorkomen. Dat komt omdat de ademhaling de basis is van vrijwel alle functies en systemen binnen het lichaam. En het is essentieel om in leven te blijven. Bedenk maar dat je slechts enkele minuten zonder zuurstof kunt.

Buteyko kwam erachter dat eigenlijk iedereen te snel en te diep ademhaalt. We hebben dus bijna allemaal last van chronische hyperventilatie. Tegenwoordig geloven mensen dat hoe dieper je ademhaalt, hoe meer zuurstof je lichaam heeft. Maar dit is helaas niet waar.

Door een diepe ademhaling neem je veel zuurstof op, maar door het diepe uitademen stoot je te veel CO2 uit. CO2 heeft je lichaam juist nodig om zuurstof af te geven aan de weefsels. Door diep in- en uit te ademen heb je niet genoeg CO2 en krijg je dus juist een tekort aan zuurstof. Het lichaam reageert hierop door nog dieper en sneller adem te halen. Een vicieuze cirkel is ontstaan.

Ook bij astma gebeurt dit. Door het gebrek aan zuurstof trekt het gladde spierweefsel om de luchtwegen samen, je immuunsysteem slaat op hol en dat veroorzaakt meer ontstekingen. CO2 is een belangrijk gas dat helpt om veel processen in het lichaam te ondersteunen. Doordat dit onvoldoende aanwezig is verandert de samenstelling van je bloed, wat allergische reacties ook nog eens in de hand werkt.

Buteyko is van mening dat astma eigenlijk een verdedigingsmechanisme van het lichaam is. Omdat je te diep ademhaalt en daardoor een tekort aan zuurstof creëert, zorgt het lichaam er zelf voor dat er minder diep ademgehaald kan worden.

Meer zuurstof, meer balans

De Buteyko ademhaling kan dit proces doorbreken. Het is een gezonde manier van ademhalen, die zorgt voor een betere zuurstofopname in heel het lichaam. Met meer zuurstof kan het gladde spierweefsel rond de luchtwegen ontspannen.

Ook normaliseert het CO2 zich weer, wat zorgt voor een gebalanceerde hormoonhuishouding en een goed werkend immuunsysteem. Naast dat je lichaam weer in een gezonde toestand komt, leer jij bij de Buteyko training oefeningen om een astma aanval op te vangen. Je krijgt elke dag oefeningen om te zorgen dat je gezond gaat ademhalen.

Uiteindelijk kun je door de Buteyko ademhaling toe te passen, merken dat veel klachten afnemen. Zoals het hoesten, de benauwdheid en de overmatige slijmproductie. Je kunt zelf een astma-aanval opvangen, wat je veel rust zal brengen. Ook mentaal zullen angstgevoelens afnemen en je zult minder stress ervaren. En dat helpt ook al astma te verlichten. De Buteyko ademhaling zorgt dat je beter slaapt en dat allergische reacties afnemen.

Het kan voor zoveel verbetering zorgen, dat je in overleg met je arts, zou kunnen stoppen met het gebruiken van medicatie. Vaak kan dit binnen 3 maanden al. Stoppen met het nemen van medicijnen is misschien spannend, maar je wordt hier altijd in begeleid. Overleg met de arts is wel belangrijk, het is niet de bedoeling zomaar en abrupt te stoppen met medicijnen.

Als astma iets is dat je je hele leven met je mee draagt, is het de moeite waard een aantal weken van je leven te investeren in een training die ervoor kan zorgen dat je hier minder last hebt. Of zelfs de negatieve effecten helemaal niet meer voelt. Ben jij benieuwd in hoeverre de Buteyko ademhaling jou kan helpen? Schrijf je dan in voor een groepstraining of individuele training bij Ademlab. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.

 

 


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?