Blog

 • Ademlab
 • Buteyko
 • Bewegen: goed voor de ademhaling, goed voor de gezondheid
Slaapapneu-diabetes

Bewegen: goed voor de ademhaling, goed voor de gezondheid

Ons inactieve leven, waarbij we te weinig bewegen, heeft een negatieve impact op onze gezondheid. Tel daarbij op dat de meeste mensen last hebben van chronische hyperventilatie (te snel en te diep ademhalen) en het is geen wonder, dat veel mensen allerlei gezondheidsklachten hebben. Wat kan helpen, is om dagelijks te gaan wandelen, terwijl je ademhaalt op de Buteyko manier.

Bewegen en de ademhaling

Het merendeel van de mensen heeft een zittend beroep. Dat betekent dat je meerdere uren achter elkaar achter een bureau zit, en vaak zul je ‘s avonds als je thuis komt, je meteen op de bank laten neerzakken. Een avondje tv, net als talloze andere mensen doen. Wel gezellig, ook ontspannend, maar niet gezond voor je lichaam. Door langdurig te zitten, worden niet alleen je spieren te weinig getraind, maar loop je ook meer risico op suikerziekte, omdat je je spieren te weinig suiker verbruiken. Ook heb je meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. (Lees hier over de gevaren van langdurig zitten).

Dokter Buteyko was een Russische arts die onderzoek heeft gedaan naar de invleod van de ademhaling op het lichaam. Hij kwam er achter dat de mensheid steeds sneller is gaan ademhalen, en ook steeds dieper. Dat veroorzaakt allerlei gezondheidsklachten, van astma tot migraine en van een hoge bloeddruk tot allergieën. Het kan zich bij iedereen anders uiten.

Chronische hyperventilatie veroorzaakt een tekort aan CO2, waardoor je de zuurstof in je bloed niet kunt opnemen. Door rustiger adem te gaan halen, wat je kunt leren in een Buteyko training, komkt je lichaam weer in balans en zullen veel problemen en klachten op den duur verminderen.

Ons lichaam: gemaakt om veel te bewegen

Dokter Buteyko deed zijn onderzoeken in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Toen was de maatschappij nog niet zo technisch als nu. Hij zou misschien wel schrikken als hij zag hoe inactief we allemaal waren. Hij was namelijk een groot voorstander van veel bewegen en dan vooral van wandelen. Hij geloofde dat dit een enorm positieve invloed op de gezondheid kan hebben. We zijn van oorsprong steppebewoners, die lange afstanden aflegden om voedsel te zoeken. Ons lichaam is ingesteld op bewegen, op wandelen in het bijzonder. Het is goed voor je spieren, zenuwen en de werking van je organen.

Niet alleen Buteyko promoot de voordelen van wandelen. Zelfs in de oudheid wisten ze al dat wandelen goed voor mensen was. Zo adviseerde Herodotus, de wijsgeer uit de Griekse oudheid, lange wandelingen bij verschillende gezondheidsklachten. Hij liet meerdere patiënten 15 tot 40 kilometer lange tochten lopen, omdat hij dacht dat dit ziektes kon genezen. Sommige van zijn patiënten genazen inderdaad, maar anderen werden juist zieker.

Hoe kwam het dat de resultaten inconsistent waren? Buteyko specialisten geloven dat dit komt omdat Herodotus geen aanwijzingen gaf om hun ademhaling aan te passen. Als je last hebt van chronische hyperventilatie is je gezondheid al ondermijnd. Patiënten die dan deze lange wandelingen maakten, raakten alleen maar nog meer CO2 kwijt en daardoor waren deze tochten te vermoeiend. Degenen die een gezonde ademhaling hadden, kregen juist een boost in hun CO2 en verbeterden hun gezondheid.

Hoe wandelen een weldaad kan zijn voor je gezondheid

Dat meer bewegen en vooral wandelen echt wonderen kan doen voor je gezondheid, blijkt wel uit de volgende voorbeelden.

Voorbeeld 1: van kanker naar gezond verklaard

Een vrouw van 35 werd gediagnosticeerd met de ziekte van Hodgkin, een vorm van bloedkanker. Ze kreeg chemotherapie, maar ze had eigenlijk altijd pijn. Op een gegeven moment konden de artsen niets meer voor haar doen. Thuis lag ze op en bereidde zich voor op haar dood. Op een gegeven moment richtte ze haar aandacht op haar ademhaling, eigenlijk het enige deel van haar lichaam dat het nog goed deed. Ze besloot dat ze daarmee misschien wat voor haar gezondheid kon doen.

Ze begon met een training om de Buteyko ademhaling te leren. Hierbij wordt gewerkt met de CP, de Controle Pauze. Hoe langer deze is, hoe gezonder je bent (Lees hier meer over de CP). De CP van deze vrouw was maar 6 seconden (een echt gezond persoon heeft een CP van tussen de 35 en 45). Na 2 weken, waarin ze oefende en probeerde haar CO2 te verhogen, was de CP al gestegen naar 20 seconden. Toen kon ze proberen sterker te worden en meer uithoudingsvermogen te krijgen. Ze ging meer bewegen en probeerde elke dat meer stappen te nemen. Na een poosje kon ze 20 kilometer wandelen. Door regelmatig te wandelen en haar ademhaling te verbeteren werd ze steeds gezonder. Uit medische tests bleek dat ze echt beter was en na enkele jaren werd ze volledig gezond verklaard.

Voorbeeld 2: van astma naar een vrije ademhaling

Ook Paul, een professor die met pensioen was, had altijd al problemen met zijn gezondheid. Hij had niet alleen problemen met ademhalen (die echt belemmerend waren voor zijn functioneren), maar ook andere klachten. De lisjt van medicijnen die hij gebruikte werd steeds langer, terwijl zijn levenskracht steeds kleiner werd. Op een dag las hij over Buteyko en wat deze manier van ademhalen voor je gezondheid kon doen.

Hij was verbaasd: kon het echt zo zijn dat hij het zo benauwd had, omdat hij teveel ademhaalde? Paul was wanhopig en wilde het proberen. Hij deed een paar van de ademhalingsoefeningen en merkte al snel dat hij zich naderhand beter voelde. Hij ging de training doen. Een jaar later meldt hij: “De Buteyko ademhaling heeft me mijn gezondheid teruggegeven. Toen ik het eerste niveau van de training had gedaan, kon ik al stoppen met alle astma medicatie, die ik al 30 jaar lang neem. Ik ben 68 en heb in deze cursus geleerd hoe ik moet stoppen met door mijn mond ademen. Mijn controle pauze is van 2 seconden naar 20 seconden gegaan. Nu ik bij niveau 2 van de training ben, is het al 30 seconden. Ik ben een ander mens.”

Verbeter je gezondheid op een natuurlijke manier

Buteyko, bewegen en wandelen, het kan een grote positieve invloed op je gezondheid hebben. En iedereen kan dit heel gemakkelijk ervaren. Wandelen kun je overal doen: in de stad, in een park, in een bos of door de weilanden. Begin met kleine stukjes en probeer elke week wat verder te komen. Je zult al snel de voordelen merken. En het mooie is: het kost niets, het is niet schadelijk voor je lichaam (zolang je je grenzen respecteert), het brengt je in balans. En dan heb ik het nog niet eens over de mentale voordelen van wandelen, zeker als je dat in de natuur doet.

Om nog meer voordelen van het wandelen te hebben, is een Buteyko training aan te raden. Heb je interesse in deze volledig natuurlijke methode om je gezondheid te verbeteren? Vraag dan meer informatie aan via het contactfomulier. Bij Ademlab kun je de Buteyko training volgen, online of in een individuele training.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?