Blog

Champignons-krachtpatser

Eczeem en Buteyko Ademhaling

Buteyko bij eczeem

Onder de noemer eczeem vallen alle huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont. Je ziet rode plekken, het jeukt, de huid is droog en schilfert. Soms ontstaan er blaasjes en bobbeltjes. Het komt veel voor, 15-30% van de kinderen heeft eczeem en bij volwassenen heeft 2 tot 10% er last van.

Eczeem verstoort de huidfuncties

Wist je dat de huid ons grootste orgaan is? Dat is ook geen wonder, het omhult ons hele lichaam. De huid heeft een belangrijke functie: hij houdt allerlei gevaarlijke stoffen, zoals bacteriën, schimmels en virussen buiten de deur en beschermt ons tegen de straling van de zon. De andere taken van de huid zijn ons te beschermen tegen uitdroging, hij houdt onze temperatuur in balans en we kunnen door de huid onze omgeving voelen.

Maar eczeem is een aandoening die de taken van de huid verstoort en dat brengt de verdedigingsfunctie in gevaar. Doordat het jeukt ga je nog meer krabben en dan ontstaat er een vicieuze cirkel. Door de ontstekingsreactie kunnen allergenen nog makkelijker binnendringen.

Er zijn twee soorten eczeem:

 • Constitutioneel eczeem: dit ontstaat vanuit het lichaam, komt voor bij kinderen en kan chronisch zijn. Men weet eigenlijk niet wat de oorzaak is, maar het is deels erfelijk.
 • Contact eczeem: deze vorm ontstaat door het contact met bepaalde stoffen, bijvoorbeeld parfum, nikkel of cosmetica.

Het verloop van eczeem is niet makkelijk te voorspellen. Soms heeft iemand er wekenlang last van, soms zijn er perioden met rust. Er wordt vaak aangeraden stoffen te vermijden die het eczeem kunnen opwekken. Het kan door behandeling met medicijnen onder controle gehouden worden, maar dit zijn middelen die de symptomen verlichten en niet de achterliggende oorzaak aanpakken. Dat kan namelijk wel met de Buteyko ademhaling.

Als de huid gezond is, is hij bestand tegen veel invloeden van buitenaf. Daarvoor is het nodig dat er voldoende vocht en vet aanwezig is. Bij eczeem droogt de huid vaak erg uit. De achterliggende oorzaak van veel aandoeningen en dus ook eczeem is dat we te diep en te vaak ademhalen. De wetenschapper en arts Buteyko uit Rusland heeft hier veel onderzoek naar gedaan en hij heeft ontdekt dat een andere manier van ademen veel verlichting kan brengen bij eczeem.

Hoe te diep ademhalen onze huid beïnvloedt

Door te veel en te diep adem te halen verstoren we ontzettend veel functies in ons lichaam. Het is niet goed voor ons lichaam om zo adem te halen, ondanks dat veel mensen dat wel denken. Eigenlijk is het een vorm van hyperventilatie. We hebben constant een te groot ademvolume. Door diep in te ademen nemen we veel zuurstof op, maar we ademen veel CO2 uit. En dat veroorzaakt problemen.

CO2 heeft ons lichaam namelijk nodig om het zuurstof in het bloed af te geven aan de cellen. Maar omdat er te weinig CO2 is, blijven we met een overdosis zuurstof zitten. Die komt niet terecht in de cellen, die het nodig hebben. De te lage CO2 waarden hebben ook een nadelig effect. Deze disbalans zie je op meerdere manieren terug in het lichaam.

Er ontstaan sneller infecties en irritaties aan de huid. In het lichaam ontstaat stress, wat weer zorgt voor een verhoging van de histamine niveaus. Door het verhoogde histamine gehalte kan er meer jeuk ontstaan. Histamine is ook de stof die zorgt dat we heftiger reageren op allergenen, dus wordt de allergische reactie hierdoor weer wat erger. Diep en veel ademhalen heeft tot gevolg dat we meer water verliezen en dat de huid uitdroogt. Met een lager vochtgehalte is de huid niet in staat binnendringende stoffen of bacteriën tegen te houden. Een droge huid is vaak ook geïrriteerder en veroorzaakt meer jeuk.

Een rustige ademhaling voor meer zuurstof in het lichaam

Een rustiger manier van ademhalen kan veel verlichting brengen en klachten doen afnemen. De Buteyko ademhaling houdt in dat je leert minder diep en minder vaak adem te halen, maar tegelijkertijd efficiënter gaat ademhalen. Je neemt meer zuurstof op. Hierdoor komt er in alle cellen genoeg zuurstof en kunnen de histamine niveaus zich normaliseren. Met een rustiger ademhaling krijgt de huid weer genoeg zuurstof om zijn werk goed te doen, je huid heeft voldoende vocht en vet. Dit betekent dat de jeuk afneemt en rode, geïrriteerde plekken kunnen verdwijnen.

Het lijkt tegenstrijdig om minder adem te gaan halen. Toch is dit net wat je lichaam nodig heeft. Door dagelijkse stress en de snelle, gehaaste manier van leven die we tegenwoordig lijden, zijn we gelijktijdig ook sneller en dieper gaan ademhalen. Diep ademen betekent niet automatisch meer zuurstof. Dokter Buteyko heeft hier gelukkig de oplossing voor gevonden. Bij Ademlab kun je een cursus volgen om gezond te kunnen gaan ademhalen.

Zou jij de cursus willen volgen om je eczeemklachten te verlichten of zelfs te verhelpen? Schrijf je dan in voor een groepstraining of individuele training bij Ademlab. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.

 

 


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?