Blog

Gapen-slaperig-hyperventilatie

Chronische Bronchitis

Bronchitis en Buteyko Ademhaling

Bronchitis komt in twee vormen voor: acute of chronische bronchitis. Acute bronchitis komt plotseling opzetten en gaat na een week of twee weer over. Het wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Chronische bronchitis is aandoening die blijvend is, als je deze niet aanpakt. Er is sprake van langdurige ontstekingen van de kleine luchtwegen.

Klachten bij chronische bronchitis

De vertakkingen van de luchtpijp worden de bronchiën genoemd. Deze zijn bij chronische bronchitis blijvend ontstoken. Er is constant irritatie en dat zorgt ervoor dat de slijmvliezen de hele tijd meer slijm produceren. Er zijn meer slijmcellen en de cellen worden groter. Het slijm is niet makkelijk op te hoesten, omdat het kan vastzitten. In de luchtwegen zitten ook kleine haartjes, de cilia. Deze raken beschadigd door het vele hoesten.

Chronische bronchitis valt onder COPD (Chronich Obstructive Pulmonary Disease), net als longemfyseem. Als je chronische bronchitis hebt, voel je je vaak benauwd. De slijmvliezen worden door de ontstekingen dikker, waardoor je minder gemakkelijk kunt ademen. Mensen met chronische bronchitis kunnen ook last hebben van angstgevoelens die veroorzaakt worden door de benauwdheid.

De oorzaak wordt vaak gelegd bij roken. Ook het meerdere keren krijgen van acute bronchitis kan de ziekte chronisch maken. Chronische bronchitis wordt vaak behandeld met astma medicatie. Dit is een manier om de symptomen onder controle te krijgen, maar pakt de achterliggende oorzaak niet aan. Volgens de Russiche arts Buteyko ligt die namelijk in de manier waarop we ademhalen.

Een andere manier van ademhalen

Lang geleden ademden mensen heel anders dan nu. Vreemd genoeg zijn we met zijn allen heel diep en heel snel gaan ademhalen. En dat heeft geen positief effect op het lichaam. Op de een of andere manier heeft het idee postgevat dat diep ademhalen goed zou zijn.

Moet je iets spannends doen? Haal maar even diep adem.

Wil je rustig worden? Ga zitten en adem diep in en uit.

Bij een normale ademhaling komt er bij het inademen zuurstof in de longblaasjes. Deze geven de zuurstof af aan de rode bloedcellen, waar het wordt opgenomen door het stofje hemoglobine. Alle delen van het lichaam hebben zuurstof nodig. De rode bloedcellen reizen via het bloed overal naartoe, en geven met behulp van CO2 hun zuurstof af aan de cellen.

Maar omdat mensen te diep en te vaak ademhalen, raakt dit proces verstoord en ontstaan er problematische reacties in het lichaam. Door diep adem te halen neem je veel zuurstof op, maar bij het uitademen stoot je veel CO2 uit. Je zult dus in je lichaam steeds minder koolzuurgas (CO2) hebben. Hoeveel zuurstof je ook in je bloed hebt, de rode bloedcellen kunnen het niet afgeven aan de lichaamscellen. In een reflex zul je proberen nog dieper adem te halen, maar dat zal niet het effect hebben dat je wilt.

Door het diepe ademhalen verandert je bloed van samenstelling. Je hebt minder CO2 in het bloed en deze afname van CO2 maakt dat je bloed minder zuur wordt. Dit heeft invloed op de balans van vitamines, mineralen, hormonen en enzymen in je lichaam. Een verkeerde ademhaling zal dus daadwerkelijk overal in het lichaam effect hebben. Elk lichaam reageert hier anders op. Bij chronische bronchitis is het effect, dat het lichaam gaat proberen de diepe ademhaling tegen te gaan. Dit doet het door ontstekingsreacties op te wekken.

Chronische bronchitis: volgens Buteyko een manier om je te verdedigen

Chronische bronchitis is volgens Buteyko dus eigenlijk een verdedigingsmechanisme. Het diepe ademhalen zorgt voor een tekort aan zuurstof. Het lichaam neemt dit waar en doet er alles aan om te voorkomen dat je zo diep blijft ademhalen.

Je kunt leren weer op een gezonde manier adem te halen. Door de Buteyko techniek te leren, zul je merken dat je rustiger gaat ademen en per ademhaling meer zuurstof kunt binnenhalen. Hierdoor krijgen alle lichaamscellen weer voldoende zuurstof en zullen de stress reacties binnen het lichaam afnemen. Dit betekent dat de ontstekingen zullen verminderen of zelfs verdwijnen. Het verdedigingsmechanisme dat het lichaam in werking heeft gesteld, is niet meer nodig. De zuurstof- en CO2 niveaus komen weer in balans.

Effecten van Buteyko Ademhaling op SLAAP

De klachten van de chronische bronchitis zullen dus merkbaar verminderen. Niet alleen op fysiek niveau kun je verbetering ervaren. De meeste mensen merken ook dat ze beter slapen, zich uitgeruster voelen en minder stress ervaren. De angst die je door de chronische bronchitis vaak voelde, verdwijnt ook, omdat je oefeningen hebt die je ademhaling kalmeren. Je leert ook hoe je hoestprikkels kunt opvangen en voorkomen.

Lijkt een natuurlijke manier van werken aan het verlichten of verhelpen van je klachten jou ook interessant? Zou jij ook graag anders omgaan met chronische bronchitis? Schrijf je dan vandaag nog in voor een groepstraining of een individuele training van Ademlab.

Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?