Blog

Cryo sauna

Buteyko en Concentratieproblemen

Concentratieproblemen aanpakken met de Buteyko Ademhalingsmethode

Als je moeite hebt met je concentreren, kan dat problemen opleveren op je werk en bij je studie, maar ook in het leven van alledag. Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van concentratieproblemen. Maar met de Buteyko ademhaling kun je dit goed aanpakken.

Tijdens je werk ben je snel afgeleid, je kunt nieuwe informatie moeilijk opnemen, je vergeet van alles… Concentratieproblemen kunnen behoorlijk lastig zijn en je belemmeren bij het doen van je taken. De gevolgen zijn dat je je aandacht niet bij je werk kunt houden. Zaken ordenen en overzicht houden gaat moeizaam of lukt helemaal niet. Je vergeet dingen snel, werkt chaotisch en alles leidt je af. De oorzaak hiervan kan lichamelijk, maar ook emotioneel zijn.

Lichamelijke oorzaken van concentratieproblemen

Een lichamelijke oorzaak van concentratieproblemen kan een verminderde hersenfunctie zijn. Dit gebeurt als de doorbloeding van het hersenweefsel niet voldoende is. ADHD en ADD hebben ook een lichamelijke oorsprong en veroorzaken concentratieproblemen. Hier kunnen zowel kinderen als volwassenen last van hebben. De concentratiestoornis is altijd aanwezig en zal niet verdwijnen, zonder deze aan te pakken.

Emotionele oorzaken

Iedereen heeft wel eens een dag dat je vermoeider bent dan anders of dat je ziek bent. Dan is het lastig je te concentreren. Maar emotionele problemen kunnen langdurig zorgen voor concentratieproblemen. Ze hebben een grote impact op je welzijn. Als er moeilijkheden in je leven zijn, waardoor je je rot voelt, veroorzaakt dit stress. Stress en spanning zorgen voor een zware belasting van je lichaam en geest. Als dit lang aanhoudt, veroorzaakt dit op den duur concentratieproblemen. 

Ook een depressie, burn-out, grote problemen in je leven en traumatische ervaringen kunnen problemen met de concentratie veroorzaken. Na verloop van tijd, als je je ervaringen verwerkt of de spanning neemt af, kunnen de problemen langzaam verdwijnen, maar dit duurt vaak lang en al die tijd loop je met klachten rond.

Hoe kan gezond ademhalen helpen?

Dat de ademhaling veel invloed heeft op alle processen in het lichaam is eigenlijk een understatement. De ademhaling ligt aan de basis van een goed functioneren van het lichaam. Bedenk maar eens dat je wel voeding nodig hebt, maar in feite kun je wekenlang zonder. Zelfs zonder water overleef je enkele dagen. Maar zonder ademhalen kun je maar enkele minuten.

Wat is ademen eigenlijk? Ten eerste adem je in, daarmee breng je zuurstof in je longen. De longen geven deze zuurstof af aan de rode bloedcellen in je bloedbaan. Het stofje dat de zuurstof opneemt is hemoglobine. Via het bloed reist de zuurstof nu naar al je lichaamscellen, waar het opgenomen wordt en je van energie voorziet.

Dit is dus een enorm belangrijk proces. De manier waarop je ademhaalt, bepaalt tevens hoeveel zuurstof je kunt opnemen. De Russische arts Constantin Buteyko ontdekte dat veel gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door te veel en te diep ademhalen. Veel mensen leiden eigenlijk aan chronische hyperventilatie. Dit betekent dat je meer lucht inademt dan je nodig hebt.

Te veel en te diep ademhalen

Is diep ademhalen dan verkeerd? Dat kan het zijn, als je het constant doet. Je hebt geen diepe ademhaling nodig om je lichaamscellen van voldoende zuurstof te voorzien. Doe je dit wel, dan werk je je lichaam eigenlijk tegen. Dat gaat als volgt: je lichaam heeft CO2 nodig om de zuurstof uit de hemoglobine los te kunnen laten. Als je telkens diep in- en uitademt, stoot je te veel CO2 uit. Er ontstaat een tekort aan en dat zorgt ervoor dat je lichaam de zuurstof uit het bloed niet kan opnemen. Hierdoor heb je door diep te ademen juist een zuurstofgebrek gekregen.

Door de Buteyko ademhaling te leren, word je duidelijk hoe je onder alle omstandigheden gezond en rustig kunt ademhalen. Deze manier van ademhalen zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof in je lichaam vergroot wordt. In plaats van heel diep en vaak adem te halen, ga je minder vaak en minder diep ademhalen. Dit zorgt ervoor dat je ademhaling zich normaliseert.

Als al je lichaamscellen voldoende zuurstof krijgen, kunnen ze optimaal functioneren en verdwijnen allerlei lichamelijke, maar ook geestelijke problemen en klachten. Het zal dus ook concentratieproblemen verlichten of zelfs doen verdwijnen.

Ademhaling en concentratie

Zoals gezegd ontstaan concentratieproblemen door emotionele en lichamelijke oorzaken. Doordat met de Buteyko ademhaling het brein van meer zuurstof wordt voorzien, krijgt dat meer energie. De hersenen hebben dat nodig om voor rust in de gedachten te zorgen. Een gebrek aan zuurstof zorgt namelijk voor meer angstgedachten en stress. Stress, spanning, problemen thuis of op het werk, zorgen ervoor dat je je gejaagd en opgefokt voelt. Dit veroorzaakt een versnelde ademhaling.

De Buteyko ademhaling brengt rust in je hoofd. Als je dit gaat toepassen zul je merken dat je je beter kunt concentreren, je aandacht blijft erbij en je bent scherp en alert. In ons leven krijgen we van alles op ons pad en dat kan best zwaar zijn. Ondanks dat alles kun je leren om rustig adem te halen, zodat je lichaam altijd van voldoende zuurstof wordt voorzien.

Denk je dat jij ook baat kunt hebben bij de Buteyko ademhaling? Schrijf je dan in voor een groepstraining of individuele training bij Ademlab. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?