Blog

 • Ademlab
 • Buteyko
 • De voordelen van de neusademhaling bij het Corona virus
Neusademhaling-Corona

De voordelen van de neusademhaling bij het Corona virus

Kan een gezonde ademhaling bescherming bieden tegen Corona? Dit nieuwe virus raakt ons hard. Iedereen moet thuis blijven en het houdt ons bezig. We willen graag weten wat we kunnen doen om onszelf te beschermen, zodat we niet ziek worden. Er is geen pilletje of vitamine cocktail, maar wat je wel kunt doen is ademhalen volgens de Buteyko methode en de neusademhaling toepassen. Dit heeft veel voordelen voor je gezondheid en heeft een beschermende werking.

Wat is het nieuwe Corona virus?

Het nieuwe Corona virus is een virus dat een luchtweginfectie veroorzaakt. Het komt uit dezelfde familie als SARS (de volledige naam is dan ook SARS-CoV-2). SARS staat voor severe acute respitory syndrome. Elk mens heeft een immuunsysteem, maar dat kan zijn werk alleen effectief doen, als het infecties herkent. Wij zijn nog niet eerder in aanraking gekomen met dit virus en hebben er geen weerstand tegen. Daardoor loop je meer kans met COVID-19 besmet te raken.

Dit zijn de veel voorkomende klachten bij Corona:

 • Koorts

 • Hoesten

 • Niezen

 • Kortademigheid

 • Keelpijn

 • Vermoeidheid

 • Koude rillingen

 • Hoofdpijn

Als je besmet bent geraakt met het Corona virus, is de incubatietijd (de tijd van besmetting tot wanneer je symptomen kunt gaan vertonen), 2 tot 14 dagen.

Eind februari werd bekend dat in Nederland iemand het Corona virus had opgelopen. Inmiddels is er gelukkig al meer bekend over de ziekte en weten we beter hoe het zich verspreid en hoe we het moeten behandelen.

Verspreiding COVID-19

Het virus verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht. Iemand die ziek is door Corona zal hoesten en niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer van het virus die persoon kan verspreiden. De microscopisch kleine druppeltjes komen in de lucht terecht en kunnen daar even blijven hangen, of komen terecht op oppervlakken. Het is wel zo dat het virus niet lang in leven kan blijven buiten het lichaam. Toch kan het enkele uren of dagen overleven. Hoe lang is afhankelijk van temperatuur, de soort oppervlakte en de luchtvochtigheid. Toch is nog niet bewezen dat iemand daadwerkelijk op deze manier besmet kan raken met het Corona virus.

Wat onderscheidt Corona van het gewone griepvirus?

We weten inmiddels dat het Corona virus besmettelijker is dan het gewone, ons bekende griepvirus. Iemand met gewone griep besmet gemiddeld 1,3 andere mensen. Een patiënt die Corona heeft, besmet ongeveer 3 mensen. Daarbij komt dat we nog niet alles weten over hoe Corona werkt.

Uit onderzoek blijkt dat de virale belasting van Corona (hoeveel virusdeeltjes er in een milliliter bloed aanwezig zijn) heel hoog is. Het virus valt een specifiek soort cel aan, een type 2 pneumocyt. Deze zijn verantwoordelijk voor de productie en het uitscheiden van surfactant. Dit is een molecuul die de oppervlakte spanning van vloeistof in de longen vermindert en ervoor zorgt dat de longblaasjes elastisch blijven. Surfactant helpt het vervoer van zuurstof naar het bloed te vergemakkelijken en voorkomt oedeem en het inklappen van de longen.

Als Corona de cellen aanvalt die deze belangrijke taken hebben, kun je je voorstellen waarom dit virus zulke ernstige klachten geeft en zelfs dodelijk kan zijn. Het kan daadwerkelijk de longen beschadigen.

Hoe de neusademhaling je gezondheid ondersteunt

De neusademhaling is altijd goed voor je gezondheid. De lucht die via de neus binnenkomt, is verwarmd en bevat meer vocht. Daarbij fungeert de neus ook als natuurlijk filter. Het kan gevaarlijke ziekteveroorzakers tegenhouden. Onderzoekers benadrukken dat ademhalen door de neus infecties kan voorkomen. Maar de neus doet meer dan dat.

Het belang van stikstofoxide

In 2005, toen SARS net uitgebroken was, werd gerapporteerd dat stikstofoxide het vermeerderen van het virus kon remmen. Uit onderzoek blijkt dat stikstofoxide eiwitten in virussen en RNA synthese kan verhinderen. En deze zijn juist belangrijk voor virussen om zich te kunnen vermenigvuldigen.

Stikstofoxide (NO) wordt in de neusholtes geproduceerd. Dit zijn vier ruimtes rondom je neus, die met lucht zijn gevuld. Als je de neusademhaling toepast, kun je dus profiteren van de voordelen van stikstofoxide, waaronder de mogelijkheid om virussen te doden. Op die manier kan NO fungeren als de “first line of defense”, je eerste verdedigingslinie tegen infecties.

Het is trouwens ook een stof die vaatverwijdend werkt, waardoor het op nog een manier een rol speelt bij de ademhaling. Door die vaatverwijdende werking kunnen je longen beter zuurstof opnemen. De meeste NO in je lichaam wordt geproduceerd in de bovenste luchtwegen en de neus, en dan alleen als je door je neus ademhaalt.

Een andere belangrijke rol van stikstofoxide is het produceren van surfactant, de molecuul die eerder genoemd werd. Stikstofoxide heeft een regulerende functie en zorgt ervoor dat de productie behouden blijft.

Help je lichaam gezond te blijven met de neusademhaling

Ondanks de onderzoeken die al gedaan zijn naar de rol van stikstofoxide, is er nog steeds veel onduidelijk. Zo weten we bijvoorbeeld nog steeds niet of stikstofoxide direct op micro-organismes inwerkt. Het kan ook zijn dat er een combinatie van bestanddelen nodig is, en dat dit als een gif werkt op het virus. Men vermoedt dat het effect van stikstofoxide wel eens kon zijn, dat het de neusholtes steriel houdt.

Het is zeker niet zo dat de neusademhaling je volledig beschermt tegen het Corona virus. Maar het is wel een feit dat consistent door je neus ademen zorgt voor een betere lichamelijke gezondheid. De reden daarvoor is ook niet verrassend: je neus is precies daarvoor ontworpen, om je te beschermen tegen ziekteverwekkers.

Wanneer je door je mond ademt, profiteer je niet van het ingebouwde filter, dat wel in je neus aanwezig is. De lucht wordt niet vochtig gemaakt, dus je ademt koude en droge lucht in. Dit kan de longen uitdrogen en nog kwetsbaarder maken. Help je lichaam dus zelf, door de neusademhaling toe te passen. Je ondersteunt hiermee de natuurlijke weerstand van je lichaam.

Buteyko ademhaling voor een krachtige weerstand

Naast de neusademhaling, is het ook verstandig om te letten op hoe je ademhaalt. Dokter Buteyko, een Russische arts, deed in de jaren vijftig van de vorige eeuw onderzoek naar de voordelen van een gezonde ademhaling. Het werd hem duidelijk dat veel mensen te snel en te diep ademhalen (chronische hyperventilatie). Dit verstoort de balans van het lichaam.

Door te snel adem te halen, daalt het niveau aan CO2. Maar dit gas is wel nodig om zuurstof op te nemen in het bloed. Het komt er dus op neer dat chronische hyperventilatie uiteindelijk leidt tot zuurstoftekort, ondanks dat je dus wel diep in- en uitademt. Je organen krijgen te weinig zuurstof, en dat zorgt ervoor dat je lichaam niet optimaal zal functioneren.

Er kunnen allerlei klachten ontstaan, van spijsverteringsproblemen tot een hoge bloeddruk. Bij iedereen uit het zich anders. Een ander veel voorkomend gevolg is een gebrekkig immuunsysteem. Behalve dat je vaker verkouden kan worden, word je dus ook vatbaarder voor virussen. Om te zorgen voor een sterk afweersysteem, is het dus verstandig om op een gezonde manier adem te halen.

Tijdens een Buteyko training leer je anders ademhalen. Je leert technieken om in alle omstandigheden rustig en door je neus te ademen. Je profiteert hiermee altijd van de neusademhaling, en al je cellen worden weer van zuurstof voorzien. Kijk bij ons aanbod om je in te schrijven voor een online training.

Voorkom de verspreiding van Corona

Natuurlijk blijft het uitermate belangrijk om de verspreiding van het Corona virus te beperken. Want hoe goed je weerstand ook is, voorkomen is beter dan genezen.

 • Was je handen regelmatig gedurende de dag, doe dit grondig met water en zeep.

 • Als je moet hoesten of niezen, bedek je mond en neus dan met de binnenkant van je elleboog.

 • Geef mensen geen hand en knuffel ze niet.

 • Houd altijd anderhalve meter afstand van anderen.

 • Gebruik papieren zakdoekjes, die je weggooit na gebruik.

 • Ga niet de deur uit als je verkoudheidsklachten hebt.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?