Blog

Bewust-ademhalen

Hoe bewust ademhalen je gezondheid ondersteunt

De meeste mensen worden zich pas bewust van hun ademhalen, als deze sneller en dieper gaat dan normaal. Maar dan is het eigenlijk al te laat en ben je niet meer op een gezonde manier aan het ademen. Een beter bewustzijn van je ademhaling kan helpen gezondheidsproblemen te voorkomen. De Buteyko ademmethode ondersteunt je gezondheid en is een goede manier om rustiger te ademen.

De ademhaling waarnemen

Veel mensen merken hun ademhaling pas op als deze diep en snel gaat, bij meer dan 25 liter per minuut. Echter, dit is vier keer meer dan de norm is. De reden hiervoor is dat mensen hun ademhaling zien vanuit cultureel perspectief. Diep ademhalen wordt vaak gezien als goede methode om meer zuurstof binnen te krijgen, vooral als je gestrest bent. Deze ademhalingsmythe bestaat al lang en men denkt dat je zo juist gezond bent. Mensen zijn dus niet gealarmeerd door hun snelle ademhaling, maar zullen het zelfs actief blijven doen, omdat ze denken dat het hen helpt. Dus nog even diep zuchten maar…

Ook leren de meeste mensen niet wat een gezonde ademhaling is, dat deze bijvoorbeeld rustig en licht zou moeten zijn. Leefstijlgewoontes hebben ook invloed op de ademhaling, zoals op de rug slapen, teveel eten, in elkaar gezakt zitten en in te warme ruimtes verblijven. Door de mond ademen wordt als normaal gezien, zeker de laatste jaren. Je ziet dat al aan modellen in mode tijdschriften, die met licht geopende mond op de cover pronken.

Hoe je je bewust wordt van veranderingen in de ademhaling

Het is niet eenvoudig om veranderingen in je ademhaling waar te nemen, vandaar dat zelfs studenten van de Buteyko techniek daar moeite mee hebben. De oplossing hiervoor vind je in de CP test. Met deze test kun je te weten komen hoe het met je ademhaling is gesteld en dit werkt bij 95% van de mensen. De test doe je als je ontspannen bent. Begin met het tellen als je rustig uit geademd hebt en stop met tellen als je de eerste aandrang voelt om adem te halen. Doe zelf de CP test en kom erachter hoe jij ademhaalt.

Let wel, dit is geen test om erachter te komen hoe lang je je adem kunt inhouden, het is eerder bedoeld om op een stressvrije manier na een normale uitademing, uit te vinden hoe snel je lichaam weer zuurstof nodig heeft. Deze test is echter niet geschikt voor mensen die last hebben van migraine, angsten of een hoge bloeddruk. Zij kunnen last krijgen van onaangename symptomen van stress en spanning. Kijk dus altijd zelf of je denkt dat je de test aan kunt.

CP test voor elk moment

Als bepaalde factoren in je leefstijl je ademhalingssnelheid beïnvloeden, kun je daar met de CP test achter komen. Je kunt daar veranderingen in je ademhaling mee waarnemen. Doe de test ‘s ochtends nadat je wakker bent geworden, of bijvoorbeeld na het eten of het sporten om uit te vinden hoe je conditie is, of je bepaalde tekorten in je voeding hebt of teveel eet.

Je kunt de CP test doen om je bewust te worden van kleine of grote veranderingen in je ademhaling, omdat deze het mogelijk maakt om vinger aan de pols te houden in alle omstandigheden. Daarnaast helpt hij om te zien hoe je lichaam reageert op aanpassingen in je omgeving, voeding en leefstijl.

Bewust ademhalen met de Buteyko ademtechniek

Wil je gezonder en bewuster ademhalen? Dan is de Buteyko ademmethode de beste manier. Buteyko werd geboren in Rusland en had altijd een grote nieuwsgierigheid naar zowel het menselijk lichaam als de ademhaling. Hij begon het verband te zien tussen de ademhaling en het ontwikkelen van allerlei lichamelijke klachten. Dat werd veroorzaakt door te snel en te diep ademhalen: chronische hyperventilatie. De symptomen, die kunnen variëren van bijvoorbeeld astma tot een hoge bloeddruk en spijsverteringsproblemen, kunnen verlicht worden door rustiger en minder diep adem te halen.

Klachten waarbij Buteyko verlichting kan brengen:

 • Allergieën
 • COPD
 • Astma
 • Hoge of lage bloeddruk
 • Stress
 • Verstopte neus
 • Vermoeidheid
 • Migraine
 • Slaapproblemen
 • Eczeem
 • Angsten
 • Concentratieproblemen

Deze ademtechniek kan iedereen leren. Bij Ademlab bieden we cursussen aan om de Buteyko ademmethode onder de knie te krijgen. Dit kan gewoon op afstand, waardoor je de training kunt doen wanneer het jou uitkomt.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via het vragenformulier.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?