Blog

Neusademhaling-Corona

Je lichaam reinigen met behulp van de ademhaling

Je lichaam reinigen of detoxen is iets waarvan veel mensen geloven dat het goed is om regelmatig te doen. Feit is, dat je lichaam dit normaal gesproken heel goed zelf kan en dat je dit met voeding niet echt zelf kunt regelen. Aan de andere kant stapelen vervuilende stoffen zich op, omdat we constant omringd worden door gevaarlijke stoffen. Daarbij komt dat ons lichaam over het algemeen zijn werk niet goed kan doen, door een achterliggend probleem dat te maken heeft met de ademhaling.

Wat is dan wel verstandig om te doen? Lees in dit artikel hoe je met de ademhaling kunt zorgen voor een gezonder lichaam dat zichzelf vrij kan houden van chemicaliën en andere vervuilende stoffen.

Wat zijn gifstoffen en wat doen ze in het lichaam?

Elke dag krijg je allerlei stoffen binnen. Deels zijn dat wat je binnenkrijgt met voeding, deels ook via de lucht en je huid. Ze kunnen je lichaam voeden en gezondheid brengen, maar er zijn helaas ook schadelijke stoffen. Denk hierbij aan zware metalen, vervuilde deeltjes, chemicaliën (in voeding, maar ook in medicijnen en cosmetica), pesticiden en gifstoffen.

Ze hebben een nadele invloed op je lichaam. Zo kunnen ze cellen beschadigen, je hormoonspiegel uit balans brengen of je weerstand comprimeren. Gifstoffen kunnen door mensen gefabriceerd zijn, maar er zijn natuurlijk ook natuurlijke gifstoffen, zoals bijvoorbeeld arsenicum.

Voor het feit dat je lichaam constant gebombardeerd wordt met allerlei schadelijke stoffen is de laatste tijd veel aandacht. Het lijkt een goed idee om je lichaam te ondersteunen, zodat je voorkomt dat je teveel last krijgt van grote hoeveelheden gifstoffen. Is het nodig om regelmatig een detox of lichaamsreiniging te doen?

Hoe het lichaam zichzelf kan reinigen

Het lichaam is een ingenieus systeem, dat goed in staat is om te gaan met de uitdagingen die het in het dagelijks leven tegenkomt. Het beschikt over de juiste organen om te zorgen dat schadelijke stoffen verwijderd kunnen worden. Dit gebeurt op de volgende manieren:

 • Via de de darmen en de urineweg kun je alle kwalijke stoffen kwijtraken in de vorm van urine en feces.

 • De huid helpt je om via de zweetklieren gifstoffen uit te scheiden. Je huid is een groot orgaan en dit dient niet alleen om je temperatuur te reguleren.

 • De lever filtert afval, hormonen, medicijnen en alle lichaamsvreemde stoffen uit het systeem.

 • Door de longen scheid je overtollig CO2 uit.

 • De nieren maken het bloed schoon en helpen het lichaam om schadelijke stoffen via de urine kwijt te raken.

Het proces van lichaamsreiniging gaat 24 uur per dag door, ook zonder hulp door voeding, beweging of supplementen. Soms kun je dit zien door verkleurde urine of vreemd ruikende ontlasting of zweet.

Een gezond lichaam is dus goed in staat om zichzelf te reinigen. Wat het proces echter kan belemmeren is de ademhaling. Hoe de ademhaling op de verschillende processen in het lichaam van invloed is, kun je lezen in dit artikel. 

Adem je te snel en te diep, dan heb je chronische hyperventilatie. Door een tekort aan zuurstof zal het lichaam zich niet goed kunnen ontdoen van schadelijke stoffen.

Het verband tussen ademhaling en lichaamsreiniging

Je ademhaling is van essentieel belang voor het leveren van zuurstof aan de cellen van je lichaam. Dit levert de energie die ze nodig hebben om goed te functioneren. Om overal voldoende zuurstof te krijgen is het dus belangrijk om op de juiste manier adem te halen. Maar veel mensen last van chronische hyperventilatie, waarbij ze te snel en te diep ademhalen.

Wat er gebeurt bij chronische hyperventilatie

Een te snelle en diepe ademhaling zorgt voor een groot aantal problemen in het lichaam. Doordat je veel zuurstof opneemt, zou je denken dat je je organen juist van veel zuurstof voorziet. Dit is echter niet het geval. De zuurstof wordt wel in het bloed opgenomen, door de rode bloedcellen. Die transporteren het naar weefsels die de zuurstof nodig hebben. Om het af te geven, is er CO2 nodig. Door de snelle ademhaling, heb je die helaas in te grote mate uitgeademd. Er is een tekort aan ontstaan.

Zonder CO2 kan de zuurstof niet worden afgegeven. Het resultaat is dus dat er een tekort aan zuurstof in de cellen ontstaat, ook wel hypoxie genoemd. De gevolgen van chronische hyperventilatie kunnen veelzijdig zijn. Een aantal veel gehoorde klachten zijn bijvoorbeeld astma, een te hoge of te lage bloeddruk, hoofdpijn of migraine, slecht slapen, stress, eczeem, COPD, verkoudheid en allergieën.

Omdat het lichaam niet optimaal kan functioneren door chronische hyperventilatie, kan het ook niet zorgen voor een goede reiniging van het lichaam. Hiervoor heb je een goed werkend immuunsysteem nodig, en dat is door zuurstof gebrek van slag. Ook de spijsvertering, organen als de lever en de nieren zullen hun werk niet goed kunnen doen. Je lichaam reinigen met behulp van de ademhaling zal in dit geval niet gemakkelijk gaan.

Het mag ook duidelijk zijn dat detoxen met voeding, drankjes of speciale oefeningen geen zin heeft. De achterliggende oorzaak van veel fysieke problemen is de ademhaling. Zolang deze niet in orde is, heeft het doen van een citroensapkuur, reinigende yogahoudingen of het nemen van detoxsupplementen geen zin. Het zal je cellen niet voorzien van meer zuurstof en dat is juist wat ze nodig hebben.

Meer gifstoffen in het lichaam door chronische hyperventilatie

Zoals je kon lezen ontstaat er een tekort aan zuurstof in je cellen door chronische hyperventilatie. Er is een methode om te meten in hoeverre iemand last heeft van deze aandoening; je meet dan de CP, de controle pauze (lees hier meer over de CP) Hoe lager dit getal is, hoe groter de klachten van hyperventilatie zullen zijn.

Dit is ook terug te zien in de mogelijkheden van het lichaam om zichzelf te reinigen van afvalstoffen. Heb je een CP die lager is dan 20, dan schakelen de mitochondriën (die je cellen van energie voorzien) over naar anaerobe energieproductie. Dit is dus energieproductie waar geen zuurstof voor nodig is. Dit veroorzaakt echter een toename melkzuur en slecht geoxideerde chemicaliën (vrije radicalen) in het lichaam. Dit veroorzaakt uiteindelijk meer celschade.

Door een te diepe ademhaling kunnen de lever, nieren, darmen en andere organen minder goed werken. Er ontstaat een opstapeling van afvalstoffen, zouten, resten van medicijnen en gifstoffen in het lichaam. Deze kunnen weer verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van infecties, een verhoging van het cholesterol en voor het afzetten van calcium en fosfor in gewrichten en bloedvaten.

Je ziet vaak dat mensen die chronisch ziek zijn een gebrek aan zuurstof op celniveau hebben. Dat is bijvoorbeeld zo bij astma, diabetes en hartklachten. Vaak worden de klachten nog verergerd door het gebruik van medicatie die voor deze aandoeningen worden voorgeschreven. Schadelijke stoffen worden dan gemakkelijk opgeslagen in vetcellen.

De verschijnselen van het lichaam reinigen met behulp van de ademhaling

Je kunt verbetering in deze situatie krijgen, door een gezonde en rustiger ademhaling aan te leren. Dat kan met de Buteyko ademtechniek. Je ademt dan langzamer en minder diep, terwijl je toch meer zuurstof kunt opnemen. Je lichaam krijgt door deze manier van ademen alle zuurstof binnen die het nodig heeft en de verschillende systemen zullen zich kunnen herstellen.

Dit betekent ook dat je vaak ziet dat er een reiniging van het lichaam plaatsvindt. Het immuunsysteem kan weer in actie komen, waardoor het aan de slag gaat om alle afvalstoffen en vervuiling uit te scheiden. Deze reiniging gaat vaak zo snel en efficient, dat dit gemiddeld maar 1 tot 2 dagen duurt. Wat langer komt ook voor, dat het een dag of 4 duurt. Mensen die langdurig medicatie hebben genomen, kunnen een ontgiftingsproces tot 2 weken doormaken.

De verschijnselen die kunnen voorkomen bij een lichaamsreiniging, kunnen verschillen per persoon en per klacht die je had. Koorts, zweten, pijn in botten en gewrichten, jeuk, diarree of braken kunnen allemaal voorkomen. De klachten lijken vaak een verergering van de symptomen die je al had. Ze zullen echter snel minder worden. Het is belangrijk dat docenten die de Buteyko technieken aan hun cursisten leren, hun uitleggen dat dit soort klachten kunnen voorkomen.

Klachten die kunnen ontstaan:

1. Verkleuring van de urine

Voor de duur van 2 tot 3 dagen kan de urine verkleuren naar donker (tot zwart toe) of rood. Het gaat vaak samen met diarree en abcessen en andere huidreacties, waaruit blijkt dat stoffen door het lichaam afgescheiden worden. Het is een duidelijk teken van reiniging.

2. Verhevigde darmbewegingen

Het is normaal dat de darmen harder gaan werken als de CP omhoog gaat. Het lichaam probeert schadelijke stoffen kwijt te raken, die ook in de dunne en de dikke darm zitten. Dit is helend voor het lichaam, maar het betekent wel dat de darm krachtige peristaltische bewegingen maakt.

Waar je in deze tijd goed op moet letten, is het feit dat veel mensen al klachten hebben aan de darmen, door een abnormale darmflora of een spastische darm. Het kan zijn dat het slijmvlies van de darm ontstoken is, waarbij de darmvlokken, dat zijn microscopisch kleine uitstulpingen, erg verzwakt zijn. Door de hevige peristaltische samentrekkingen van de darm kunnen deze afgebroken worden en ze komen verderop in de darm terecht.

De afgebroken darmvlokken kunnen niet goed verteerd worden en zullen gaan rotten. Omdat er in de darmen veel ziektekiemen en bacteriën zitten (het milieu was al niet gezond) hebben deze nu weer een nieuwe voedingsbodem om zich op te storten. In de warme vochtige darm hebben ze het goed naar hun zin. Ze zullen echter nieuwe gifstoffen produceren die in het bloed terecht komen.

In feite doe je je lichaam geen goed als je intensief bezig gaat zijn met de Buteyko ademtechniek, indien je al darmklachten had. Het kan extra schade veroorzaken aan je spijsverteringssysteem, wat leidt tot meer klachten, zoals ontstekingen, vermoeidheid en slecht slapen. Heb je bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, prikkelbare darm syndroom of darmontstekingen, dan kun je het herstel beter aanpakken met de volgende adviezen in gedachten.

Pas je dieet aan. Neem voeding die zo min mogelijk chemische triggers bevat en die zacht van structuur is. Darmvlokken kunnen gelukkig snel groeien (binnen 8 tot 12 uur), maar hebben een paar dagen de tijd nodig om sterk en robuust te worden, zodat ze tegen de heftige darmbewegingen en grover voedsel bestand zijn.

Daarnaast zul je ervoor moeten zorgen dat je CP niet te snel stijgt. Dus niet 20 seconden hoger binnen een paar uur. Bouw dit rustig op, daarmee voorkom je dat je immuunsysteem opeens heel actief wordt en dat je lichaam in een heftige reiniging terecht komt.

Darmbewegingen zijn dus normaal tijdens een reiniging. Het is echter oppassen geblazen voor mensen met gevoelige darmen. Merk je dat je dagenlang intense darmklachten houdt en niet vooruit gaat, dan kun je beter aanpassingen maken in de manier waarop je de ademhalingsoefeningen doet. Vraag altijd advies aan een erkende Buteyko trainer als je met vragen of klachten zit.

3. Slijmvorming

Je lichaam reinigen door ademhalingsoefeningen kan ook slijmvorming veroorzaken, zowel in de neus als in de luchtwegen. Bij astma patiënten is het normaal dat het slijm groen of geel is en opgehoest wordt uit de longen. Dit kan 2 tot 3 dagen duren en is een reactie van het lichaam om zich te reinigen.

Wees je ervan bewust dat een dergelijke reactie ook kan ontstaan door het dagelijks nemen van melk en/of kaas. Zuivel bevat veel eiwitten en vaak krijgen we daar teveel van binnen. Gaan de klachten niet binnen een paar dagen weg, dan kan het zijn dat je moet stoppen met het gebruik van zuivelproducten. Test het uit en als je verbetering ziet, dan weet je waar de oorzaak ligt.

4. Afname van urineproductie

Mensen met nierklachten die dialyse nodig hebben of bijna op dat punt zijn, zullen merken dat als hun CP rond de 30 wordt, de productie van urine zal afnemen. Dit kan vrij drastisch zijn, naar 500 tot 700 ml per dag, gedurende twee weken. Het maakt niet uit hoeveel water ze drinken. Ook dit is een normale reactie, waarbij de nieren op een natuurlijke manier ontgiften, ondersteund door een hogere CP.

5. Invloed op de baarmoeder

Zwangere vrouwen moeten oppassen met het drastisch verhogen van hun CP. Als je opeens veel ademhalingsoefeningen gaat doen, kan het lichaam reageren door een embryo af te stoten, als deze nog niet goed ingenesteld is in het baarmoederslijmvlies. Dit risico is vooral in de eerste drie maanden groot. Beter is het dus om, als je zwanger wilt worden, niet met Buteyko ademtraining te beginnen in het eerste trimester.

6. Opgeven van gal

Het reinigen van de lever kun je merken aan het overgeven van oude gal. Ook dit zal niet langer mogen duren dan 1 tot 2 dagen en kan gebeuren als je CP stijgt naar 35 tot 40.

De hierboven genoemde reacties hoeven niet allemaal en even hevig voor te komen. Het gebeurt vooral als je intensief met de Buteyko ademhaling aan de slag gaat en vrij drastisch je CP verhoogt. De meeste mensen zijn er niet op die manier mee bezig, besteden er niet zoveel tijd aan en daardoor zal je CP niet plotseling omhoog gaan. Klachten die ontstaan door het lichaam reinigen met behulp van de ademhaling zullen daardoor mild zijn.

Wil je zo min mogelijk risico op klachten van een lichaamsreiniging, dan kun je supplementen nemen. Vooral calcium en magnesium zijn mineralen die de ernst en duur van reacties van een lichaamsreiniging kunnen verminderen.

Tips om goed door de reinigingsperiode van het lichaam te komen

Begeleiding door Buteyko docent

Een goede begeleiding door de docent is tijdens de Buteyko training erg belangrijk. Als de docent een cursist uitlegt wat deze kan verwachten op het gebied van detoxen, is deze beter voorbereid. Dat voorkomt dat een cursist bang kan worden van de reacties die het lichaam kan geven in deze periode. Als er wel angst ontstaat, kan het voorkomen dat een cursist stopt met de training. Dat kan de klachten juist soms erger maken, of de reiniging zet niet door, wat ook zonde is. Juist doorgaan met de Buteyko oefeningen zal de reinigingsreacties doen verdwijnen.

Lichamelijke beweging

Het is niet verstandig om je fysiek al te zwaar in te spannen. Wandelen in de buitenlucht is wel goed. Ook licht verteerbare voeding is aan te raden en vooral genoeg water drinken.

Goed voor jezelf zorgen

Merk je dat je lichaam zich reinigt, besteed dan wat extra zorg aan je lijf. Moet je veel overgeven, drink dan warm water met 1 gram sodium bicarbonaat en 2 theelepels zout, opgelost in 1 liter water. Dit wekt braken op en helpt je lichaam om zich goed te reinigen.

Bij luchtwegproblemen

Als je conditie goed genoeg is, kun je bij longklachten, in het bijzonder bij astma een stoombad nemen. De sauna is prima om te bezoeken. Blijf wel je Buteyko ademhalingsoefeningen toepassen.

De beste manier om je lichaam vrij van gifstoffen te houden

1. Kies de juiste voeding

Dokter Buteyko heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding en ademhaling (lees er hier meer over). Voeding kan het lichaam ondersteunen. Maak je maaltijden vooral met voeding die zo puur en onbewerkt mogelijk is, met verse groenten en fruit. Ook je sauzen, kruidenmixen en dressing maak je zoveel mogelijk zelf. Zo voorkom je dat je chemische stoffen als conserveermiddelen en kunstmatige smaakstoffen binnenkrijgt.

Buteyko was ook een voorstander van het gebruik van granen. Hij vond echter dat we teveel vlees en zuivel gebruiken. Hierdoor krijgen we een te grote hoeveelheid eiwitten binnen en die kunnen het lichaam belasten. Voeding heeft veel invloed op het lichaam. Je kunt je eten het beste rauw, gekookt of gestoomd eten.

2. Bewegen

Door regelmatig te bewegen houd je je lichaam gezond. Je flink lichamelijk inspannen maakt niet alleen je spieren actiever en sterker, maar je activeert ook andere delen van je lichaam: je spijsvertering, lymfesysteem en je zenuwen. Je lichaam is daardoor beter in staat zich te reinigen. Via zweten help je gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Uit onderzoek van zweet bleek dat hier kleine beetjes cadmium, lood, arsenicum en kwik in zat.

3. Meditatie

Als meditatie een regelmatig onderdeel is van je dagelijks leven, help je zowel je lichaam als je geest gezond te houden. Meditatieoefeningen verlagen stress en stress veroorzaakt in feite ook vervuiling in je lichaam. Het brengt je hormonen van slag, belemmert je spijsvertering en heeft op veel organen een negatieve invloed. Hierdoor kan je lichaam ook niet efficiënt werken aan het verwijderen van gifstoffen. Maak dus dagelijks wat tijd voor meditatie om je lichaam en geest te bevrijden van stress. Tips en voorbeelden nodig? Kijk hier, via deze link kun je een paar gratis meditaties downloaden.

4. Zorg voor zuivere lucht

Door de Buteyko ademhaling toe te passen, zorg je dat je lichaam op een gezonde manier kan ademen. Het is echter wel zo fijn, als de lucht die je inademt, zo zuiver mogelijk is. In huis of op je werkplek kun je proberen de lucht zoveel mogelijk vrij te maken van vervuilde deeltjes, als rook, parfum, huidschilfers (van mens en dier), schimmel, pollen en stofdeeltjes. Binnenshuis kan de lucht soms meer verontreinigd zijn dan buiten.

Je kunt de lucht zuiveren met een luchtreiniger. Deze apparaten zorgen voor een gezond milieu in een kamer, door vervuilde deeltjes op te vangen in een filter. Ze kunnen soms ook de lucht koelen of vochtig maken, wat het nog prettiger maakt om te ademen. Behalve apparaten kun je ook kiezen voor planten. Er zijn planten die bijzonder goed zijn in het zuiveren van de lucht, maar alle planten zorgen voor een betere atmosfeer in huis.

5. Zuiver je lichaam met water

Om het je lichaam zo gemakkelijk mogelijk te maken zich te ontdoen van schadelijke stoffen, is water erg belangrijk. Het helpt je nieren goed door te spoelen en om de afvalstoffen te kunnen verwerken. Om alle processen goed te laten verlopen is water nodig. Dus drink elke dag 2 liter. Koffie, frisdrank, sap of sportdrankjes tellen hierbij niet mee. Je kunt wel citroen, munt of komkommer aan je water toevoegen als je meer smaak wilt.


Reactie


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?