Blog

Cryo sauna

laag libido sex en ademhaling

Een laag libido aanpakken met Buteyko Ademhaling

Een te laag libido hebben, is een vervelend probleem. Vaak komt hier ook nog een gevoel van schaamte bij kijken. Het kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. Een laag libido zorgt ervoor dat je niet gemakkelijk opgewonden raakt en dat belemmert je seksleven en kan de relatie met je partner verstoren. Een laag libido kun je op verschillende manieren aanpakken.

Problemen met opgewonden raken

Voor iedereen is het verschillend hoe vaak je zin hebt in seks. Dat verschilt ook nog eens voor mannen en vrouwen. Vaak wordt gezegd dat mannen vaker zin hebben dan vrouwen. Uit onderzoeken worden bepaalde gemiddelden genoemd, maar dat betekent natuurlijk niet dat dit een standaard is waar je aan moet voldoen. Voor iedereen voelt het anders en het is vooral belangrijk dat je zelf tevreden bent met hoe vaak je zin in seks hebt. Waaruit blijkt nu een laag libido?

 • Problemen om een erectie te krijgen of opgewonden te raken
 • Niet lang een erectie kunnen volhouden of opgewonden blijven
 • Niet klaar kunnen komen

Een laag libido kan dus zowel fysieke als psychische oorzaken hebben. De fysieke oorzaken die vaak genoemd worden zijn:

 • Roken
 • Overgewicht
 • Diabetes
 • Het gebruiken van veel alcohol
 • Zenuwaandoeningen
 • Afwijkingen in de hormoonspiegel
 • Bepaalde medicijnen hebben invloed op de zin in seks
 • Drugs

Mentale oorzaken:

 • Vermoeidheid
 • Stress
 • Depressie
 • Trauma of negatieve ervaringen met seks
 • Schaamte

Geen zin meer in seks? Verander je ademhaling

De opwinding die je voelt voor of tijdens seks, wordt veroorzaakt door een samenspel van hormonen en andere stoffen in het bloed. Onder andere testosteron is nodig om je opgewonden te kunnen voelen en seksueel te kunnen presteren. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Ondanks dat dit ingewikkelde samenspel binnenin je lichaam uit balans kan zijn en dat er daar een oorzaak voor gevonden kan worden, wordt door artsen meestal een pilletje voorgeschreven. Daarmee wordt het achterliggende probleem omzeild, en kan de man weer presteren. Voor vrouwen is er veel minder op de markt, maar zij kunnen grijpen naar kruidenpreparaten of crèmes, die het libido zouden moeten verhogen.

Je kunt dit probleem ook op een heel andere manier benaderen. Het is namelijk de ademhaling die ontzettend veel invloed heeft op allerlei functies van het lichaam. Dat is niet zo moeilijk te begrijpen als je bedenkt dat je lichaam maar enkele minuten zonder zuurstof kan. De ademhaling heeft invloed op de hormoonspiegel, de bloeddruk, de spijsvertering, het immuunsysteem en nog veel meer. Dokter Buteyko, een arts uit Rusland, vroeg zich af in hoeverre de ademhaling verantwoordelijk is voor een groot deel van de ziektes waar de moderne mens last van heeft. Hij kwam er achter dat bijna iedereen te snel en te diep ademhaalt. In feite hebben we allemaal last van chronische hyperventilatie.

Deze hyperventilatie zorgt ervoor dat er allerlei systemen van slag raken. Dat gaat als volgt: je ademt (te) diep in waardoor je zuurstof in je longen opneemt en deze wordt in de rode bloedcellen door middel van hemoglobine opgeslagen. Door de bloedbaan wordt de zuurstof getransporteerd naar de lichaamsdelen waar het nodig is. Je ademt echter ook weer uit, snel en diep. Bij het uitademen stoot je CO2 uit en doordat je zo snel uitademt verlies je relatief veel CO2. Als de rode bloedcel zijn zuurstof wil afgeven, zal dit niet lukken. Juist CO2 is nodig om zuurstof los te kunnen laten. En dus ontstaat er een tekort aan zuurstof in je weefsels.

Het gebrek aan CO2 en zuurstof zorgt voor een stress reactie in het lichaam. Deels merk je dit in je hersenen, mensen worden gespannen, voelen meer angst en kunnen niet goed ontspannen. En dat is juist nodig om te kunnen beginnen aan en genieten van seks. Stress kan ervoor zorgen dat er te weinig bloed naar de geslachtsorganen stroomt, waardoor er geen opwinding ontstaat.

Maar in het lichaam zelf raakt de hormoonspiegel uit balans en kan het testosteron niveau te laag worden. Dus zowel mentaal als fysiek zul je problemen hebben om zin te krijgen in seks.

Anders ademhalen brengt balans

De oplossing ligt dus in de ademhaling. De Buteyko ademhaling zorgt ervoor dat je rustiger gaat ademhalen. Hierdoor breng je je lichaam weer tot rust. Je ademt langzamer, maar kan per ademteug meer zuurstof opnemen. Op een natuurlijke manier zullen al je lichaamsprocessen weer in balans komen. Doordat er weer genoeg zuurstof in alle cellen komt, normaliseert de hormoonhuishouding weer. De testosteronspiegel stijgt en dus zal er weer seksuele opwinding gevoeld kunnen worden.

Deze gezonde ademhaling brengt ontspanning, zowel in je hersenen als in je lichaam. Het bloed kan weer stromen, waar het zou moeten stromen. Doordat de stress verdwijnt, kun je eindelijk weer echt ontspannen. Waar je eerst moeilijk opgewonden kon raken, zul je nu sneller zin in seks voelen. Ook kun je de opwinding vasthouden en als er geen mentale barrières zijn, ook kunnen klaar komen.

Wil jij ook weer op een natuurlijke manier genieten van seks? Misschien is de Buteyko ademhaling ook de oplossing voor jou. Je kunt kiezen voor een groepstraining of een individuele training bij Ademlab. Er is geen noodzaak om informatie te delen in de groep, die je niet wilt delen. Wij gaan altijd vertrouwelijk met je informatie om. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op onze aanbodpagina.

 


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?