Blog

Slaapapneu-diabetes

Verkoudheid

Buteyko en verkoudheid

Verkouden zijn is ongeveer de meest gehoorde klacht in Nederland. We geven ons koude en vochtige klimaat de schuld, de wind, tocht of een allergie. Verkoudheid is meestal niet erg, je hoeft er niet ziek bij te zijn, maar het is wel een vervelende klacht. Je kunt je benauwd voelen door een verstopte neus, of juist last hebben van een loopneus, hoesten, niezen en hoofdpijn. De achterliggende oorzaak van al deze klachten is een te snelle en te diepe ademhaling.

Verkoudheid hoort erbij?

Veel mensen zien verkoudheid als onderdeel van het leven. Ze hebben al zo lang last van deze klachten, dat ze het als normaal gaan zien. Het hoort er nou eenmaal bij. Ondanks dat er duidelijk iets aan de hand is in het lichaam, doen mensen het af als iets onbelangrijks. En dat terwijl ze er wel last van hebben en het veel energie kost. Verkoudheid kan zelfs de nachtrust verstoren. Om de klachten wat te verlichten worden er wel vitaminepillen geslikt of neusspray gebruikt. Maar deze hulpmiddelen nemen de achterliggende oorzaak niet weg. Die ligt namelijk bij de ademhaling.

Belangrijk voor een gezond lichaam en een goede ademhaling is het ademen door de neus. De neus filtert de lucht die het lichaam binnenkomt, dus hij haalt er ziektekiemen en schadelijke deeltjes uit. Ook wordt de lucht vast opgewarmd, wat helpt ervoor te zorgen dat het lichaam niet teveel afkoelt. Helaas is het zo dat een verstopte neus deze manier van ademhalen belemmert. Door het opgezwollen neusslijmvlies voel je je benauwd. Dit is het moment waarop veel mensen naar de neusspray grijpen. En dat is juist een middel dat je nog verder van huis brengt.

De reden van een verstopte neus

De neusspray brengt tijdelijk verlichting, maar het is belangrijk te achterhalen waarom je een verstopte neus krijgt. En als je dat weet, kun je zien waarom een neusspray je alleen maar tegenwerkt. Je verstopte neus ontstaat als reactie op een verkeerde manier van ademhalen. Begin vorige eeuw ontdekte dokter Buteyko, een Russische arts, dat bijna iedereen te snel en te diep ademhaalt. Hierdoor raakt het hele lichaam uit balans.

Als je ademhaalt, neem je zuurstof op en stoot je CO2 uit. De zuurstof die je inademt, wordt opgeslagen in de hemoglobine in je bloed. Daarna wordt via het bloed het vervoerd door heel je lichaam, naar de cellen die het nodig hebben. Ben je nu diep en snel aan het ademhalen, dan neem je veel zuurstof op, maar je stoot ook veel CO2 uit. Dit zorgt voor een daling van het CO2-niveau in je bloed. En juist dat gas is nodig om de zuurstof uit de hemoglobine te halen en af te geven aan je cellen. Daar is nu niet genoeg van en dus ontstaat er ook een zuurstof tekort.

Het lichaam is een intelligent systeem. Het neemt waar dat er iets niet goed gaat en vindt de oorzaak in de snelle ademhaling. Het enige dat het kan doen, is proberen deze tegen te gaan. Je lichaam zorgt nu zelf voor een verstopte neus, je kunt het dus zien als een verdedigingsmechanisme. De productie van slijm wordt verhoogd en je neusslijmvlies zwelt op. Er kunnen ook andere klachten ontstaan, zoals hoofdpijn of keelpijn, en de disbalans van CO2 en zuurstof kan ook je immuunsysteem belemmeren. Door de chronische hyperventilatie kan het ook zijn dat je sneller ziek wordt.

Het gevolg is dus een verkoudheid, die langdurig kan aanhouden of telkens verdwijnt en weer terugkomt. Als jij bij een verstopte neus een neusspray gebruikt, werk je je eigen lichaam tegen. Je neus gaat open, het slijmvlies wordt dunner en je zult wel weer vrij kunnen ademen. Dat voelt op dat moment lekker, maar je zult (waarschijnlijk ongemerkt) weer te snel en te diep gaan ademen. Er zit voor je lichaam niets anders op dan het verdedigingsmechanisme weer in werking te zetten. Zo zul je snel weer verkouden worden.

Als deze cyclus lang genoeg blijft duren, kun je ook neuspoliepen ontwikkelen. Deze zijn net als de verkoudheid een reactie van het lichaam om de chronische hyperventilatie tegen te gaan. Veel mensen zullen de poliepen chirurgisch laten verwijderen. Maar voor je deze stap neemt, kun je kijken of er misschien een andere oplossing is, die zowel de verkoudheden als de poliepen kan verhelpen. Namelijk een andere manier van ademhalen.

Kiezen voor een natuurlijke aanpak: Buteyko ademtechniek

De vicieuze cirkel van herhaaldelijk verkouden worden, neusspray gebruiken en weer ogenschijnlijk herstellen, kan doorbroken worden door je ademhaling aan te passen. Door de Buteyko ademtechniek te leren, wordt je ademhaling rustiger en kan je lichaam zich herstellen. Je leert kalm en minder diep adem te halen, waardoor je hele lichaam voorzien wordt van zuurstof. Ook de CO2 spiegel komt op zijn optimale niveau en dit brengt alle systemen van je lichaam weer in balans.

De noodzaak van de verkoudheid wordt weggenomen, dat betekent dat het zelfverdedigingsmechanisme niet meer nodig is. Je kunt na enige tijd merken dat de slijmvliezen van je neus minder opgezwollen zijn, neuspoliepen kunnen verdwijnen en ook de slijmproductie vermindert. Dit betekent vaak dat je je zelf fitter en uitgeruster voelt. Dan blijkt opeens dat verkoudheid er niet gewoon maar bij hoort, dat je ook zonder deze klachten door het leven kunt en dat dat veel prettiger voelt. Een neusspray heb je niet meer nodig.

Gun jezelf ook een leven zonder verkoudheid, zonder verstopte neus, benauwdheid, hoofdpijn en/of keelpijn. Het is niet nodig en de oplossing is een natuurlijke, gezonde ademhaling. Die kun je leren in een cursus van enkele weken en iedereen kan hem onder de knie krijgen. Het wordt tijd om weer opgelucht adem te kunnen halen. Als je benieuwd bent geworden naar de Buteyko ademhaling, schrijf je dan in voor een groepstraining of individuele training bij Ademlab. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.

 


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?