Blog

Buteyko-gezondheidszone

Vermoeidheid

Van je vermoeidheid af met Buteyko

Vermoeidheid lijkt wel een symptoom van deze tijd. Veel mensen zijn moe, oververmoeid zelfs. We lijken nooit genoeg energie te hebben om de dag door te komen. Het is een vervelende kwaal, het lukt je niet om op te laden, je wordt bijna niet meer enthousiast om iets te gaan doen. Want eigenlijk ben je te moe voor alles. Hoe kom je van die vermoeidheid af? Het is dan belangrijk om te kijken hoe je eigenlijk zo moe komt. De achterliggende oorzaak kon wel eens je ademhaling zijn.

Elke dag moe

Hoewel vermoeidheid niet een ziekte is (tenminste dat hoeft niet zo te zijn als je verder gezond bent), kan het wel voelen als een langdurige aandoening. Dag in dag uit loop je achter jezelf aan. Elke dag kom je moe uit bed, terwijl je toch je standaard acht uur geslapen hebt. Zelfs als je geen stressvolle baan hebt, zelfs als je kinderen zich gedragen en je verder geen zorgen hebt, kun je merken dat die vermoeidheid elke dag aanwezig is. Dat kan frustrerend zijn.

Veel mensen zoeken de oplossing in hun voeding en kijken of een vitaminepreparaat wil helpen. Vaak wordt vitamine B12 of magnesium aangeraden. Sommigen zoeken het in allergieën of bepaalde vage ziekten die niet zijn vastgesteld. Vermoeidheid is slopend en het maakt je wanhopig. Je hoopt net dat ene te vinden, dat je er vanaf helpt. Helaas lijkt het erop, dat deze oplossingen maar even helpen en daarna ben je weer terug bij af.

Chronische vermoeidheid kan zich op verschillende manieren uiten. Soms merken mensen dat ze slecht slapen, bijvoorbeeld dat ze vaak wakker worden, niet in slaap kunnen vallen of te vroeg wakker worden. Maar vaak lijk je goed te slapen en ben je toch moe. Dan voel je je lusteloos, je spieren hebben geen kracht en je voelt je slap en futloos. Het kan zijn dat je je niet goed kunt concentreren, je bent dromerig en komt tot niets. Je kunt vergeetachtig zijn en kunt moeilijk nieuwe informatie opnemen. Deze problemen kunnen echt vervelend zijn en je werk of studie belemmeren.

Vermoeid door een verkeerde ademhaling

Zoals gezegd, de oorzaak hiervan zou wel eens in een onverwachte hoek kunnen liggen, namelijk de ademhaling. Het is niet het eerste waar je aan denkt, maar is wel logisch. De ademhaling beïnvloedt een groot deel van de functies van het lichaam. Zonder adem kun je niet eens meer dan vier à vijf minuten in leven blijven, want geen enkel orgaan kan langdurig zonder zuurstof. De Russische arts Buteyko kwam er achter dat het belangrijk is op de juiste manier adem te halen om genoeg zuurstof in de weefsels te krijgen. En dat is waar het bij veel mensen aan schort.

Dokter Buteyko kwam er na onderzoek achter dat vrijwel iedereen te snel en te diep ademhaalt. Dit heet chronische hyperventilatie. Het heeft een negatief effect op het lichaam en kan zich op veel verschillende manieren uiten. Een van de gevolgen is vermoeidheid. Wat er gebeurt als je chronisch hyperventileert, is dat je juist een tekort krijgt aan zuurstof. Dit komt doordat je wel zuurstof opneemt, maar als je diep uitademt, stoot je teveel CO2 uit. Op het moment dat je rode bloedlichaampjes, die de zuurstof vanuit je longen hebben vervoerd zuurstof willen afgeven, hebben ze CO2 nodig. Maar daar is door het diepe ademen een tekort aan ontstaan. Zo ontstaat er ook een tekort aan zuurstof.

Met een gebrek aan zuurstof kan het lichaam niet goed functioneren. Je hersenen raken in een stresstoestand (dat kan de reden zijn dat je onrustig slaapt en niet goed uitrust), de hormoonspiegel raakt ontregeld en dat zorgt er weer voor dat er andere problemen ontstaan. Je kunt er een hoge of lage bloeddruk door krijgen. Van beide aandoening zul je je vermoeid voelen. De ademhaling heeft ook invloed op het immuunsysteem, dat zal niet efficiënt zijn werk kunnen doen. Je wordt dus vatbaarder voor infecties. Een te snelle ademhaling zorgt voor een lichaam dat op allerlei vlakken ontregeld raakt. Het zal dus veel sneller moe zijn dan een fit en gezond lichaam, dat over alle zuurstof beschikt dat het nodig heeft.

Je energie terugkrijgen met de Buteyko ademhaling

Een andere manier van ademhalen kan je van die langdurige vermoeidheid afhelpen. Door de Buteyko ademhaling toe te passen, kun je op een gezonde

manier gaan ademen. Je neemt effectief meer zuurstof op en brengt hiermee ook de CO2 niveaus in balans. Het lichaam wordt overal van voldoende zuurstof voorzien, de hersenen komen tot rust en veel problemen zullen verdwijnen. Met een juiste balans in alle lichamelijke systemen, kun je ervaren dat je energie weer terugkomt.

Als je daadwerkelijk uitrust als je slaap, als je energie niet verspild wordt door stress en het slecht functioneren van je lichaam, dan heb je weer alle energie om te werken, te studeren, voor je gezin te zorgen en zelfs te sporten. Een optimale ademhaling zorgt ervoor dat je kunt genieten van het leven zoals jij dat wilt. En deze ademhaling kun je leren in een cursus.

Pak je vermoeidheid op een natuurlijke manier aan. Ben je nieuwsgierig geworden? Ademlab biedt cursussen aan om de Buteyko ademhaling te leren. Je kunt een groepstraining volgen of een individuele training doen. Volg onderstaande link om er meer over te weten te komen. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.

 


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?