Blog

Champignons-krachtpatser

Betere aarding door de Buteyko Ademhaling | Ademlab

Betere aarding, beter in je vel

Het principe van aarding (ook wel gronden genoemd) is dat je als mens jezelf verbindt met de energie van de aarde. Je kunt de aarde zien als een levenloos brok steen, dat maakt voor het principe niet uit, want het is een feit dat onze planeet eigenlijk een soort grote batterij is. Hij straalt een subtiele lading van energie uit en alles dat leeft heeft deze energie nodig om gezond en vitaal te blijven. Door onze manier van leven zijn we vaak niet meer verbonden met de aarde en dat kan allerlei problemen opleveren.

Waarom aarding belangrijk is

Het is niet iets waar je dagelijks bij stil staat, maar je bent een elektrisch geladen wezen. Je zenuwcellen, je hart, je organen, je spieren, je bent afhankelijk van elektriciteit. Zonder de elektrische impulsen zou je hart niet kloppen en zouden de boodschappen van je hersenen de zenuwcellen niet kunnen bereiken. Maar om een gezonde balans te kunnen bewaren, moet je systeem wel geaard zijn, net als elk ander elektrisch apparaat.

De aarde heeft ook een elektrische lading. Van nature zijn wij daar mee verbonden. Niet zo lang geleden was deze verbinding er constant, doordat we dichtbij de natuur leefden en onze voeten altijd op de aarde stonden. Maar hoe meer we binnenshuis gingen leven en werken, en de techniek tussen ons en de natuur in kwam te staan, hoe zwakker deze verbinding werd.

Hoe problemen ontstaan

Dat is deels gekomen doordat we letterlijk afstand namen van de natuur. We zijn schoenen gaan dragen met rubber of plastic zolen. Deze vormen een barrière, waardoor we niet kunnen aarden. Veel mensen wonen of werken in flatgebouwen, op grote hoogte, wat zowel een psychische als een fysieke afstand creëert. Verder slapen we ook nog in bedden en niet meer op de grond.

Het komt er op neer dat de natuur, een band met de aarde, een verbinding met de natuurlijke wereld, geen rol meer speelt in ons leven. Wanneer liep jij voor het laatst op blote voeten? Wanneer bracht jij enkele uren buiten in de natuur door? Wanneer nam je de tijd om je bewust en actief te verbinden met de aarde? Sommige mensen weten wel hoe ze moeten aarden, maar dan nog kost dit tijd om te doen en gedurende de dag of nacht verlies je deze connectie toch weer.

Elektronica en straling

Verder omringen we ons met elektronica. Er is contact uitstraling van alle elektrische apparaten om ons heen. Dit is laagfrequente straling, zoals van de alomtegenwoordige elektrische apparaten: lampen, televisie, de wasmachine en alle stroomkabels in de vloer en muren. En de hoogfrequente straling, van Wifi, zendmasten en mobiele telefoons. Dit wordt de elektro-smog genoemd.

Omdat wij grotendeels uit water bestaan, zijn we goed in staat straling te geleiden. We zijn een soort levende antennes. Ons lichaam reageert op al die straling om ons heen en ons eigen veld raakt verstoord.

Omdat we minder goed geaard zijn, ontstaat er een gebrek aan elektronen (deze hebben een negatieve lading). Vrije radicalen, die onze cellen kunnen beschadigen, hebben een positieve lading. Over het algemeen kun je merken dat ons lichaam een te hoog voltage heeft. Dat zou nul moeten zijn, maar bij slecht geaarde mensen kan wel tot 10 volt gemeten worden.

Klachten door een gebrek aan aarding

Er kunnen zowel fysieke als mentale klachten ontstaan door een slechte aarding. Aarden zorgt voor een gevoel van zekerheid en zonder deze verbinding raakt je systeem uit balans, het wordt onstabiel, ongeordend en kwetsbaar. Je natuurlijke staat is om verbonden te zijn met de wereld om je heen. Het voelt alsof er altijd iets mist als je niet geaard bent.

Vrijwel iedereen heeft problemen met aarden en de klachten die op te merken zijn, zijn vaak ook chronisch. Ze lopen uiteen van ontstekingen tot spijsverteringsproblemen. Slecht slapen en chronische vermoeidheid worden ook vaak genoemd. Hieronder zie je een lijst, maar deze zou nog veel langer kunnen zijn.

 • Chronische pijn (spierpijn, reuma, ontstekingen)
 • Depressie
 • Angsten en fobieën
 • Hoofdpijn
 • Moeilijk in slaap vallen, te vroeg wakker worden
 • MS
 • Lupus
 • Fibromyalgie
 • Menstruatieproblemen
 • Vaak ziek, verkouden, grieperig
 • Hoge bloeddruk
 • Concentratieproblemen

Ga je met een van deze klachten naar de dokter, dan wordt er meestal geen oorzaak gevonden. De arts zal het toeschrijven aan stress of schrijft een rustgevend of pijnstillend middel voor. Dat is natuurlijk een symptoom bestrijdend middel en het zal de oorzaak van de klacht niet wegnemen.

De voordelen van aarding

Doordat geaard zijn de natuurlijke staat van het lichaam is, heeft het een herstellende en ontspannende werking. Je ademhaling kalmeert, wat helpt je bloed van meer zuurstof te voorzien. Je hartslag wordt rustiger en je spierspanning zal normaliseren. Je lichaam en geest komen gemakkelijker in hetzelfde ritme als de aarde. Je interne klok gaat gelijk lopen met het dag en nacht ritme, wat ook helpt met slapen.

Als je meer zorg besteed aan aarding, dan zul je dat op veel gebieden gaan merken. Mentaal voel je je gecenterd, wat betekent dat je lekker in je vel zit en goed bij jezelf kunt blijven in alle omstandigheden. Je staat stevig in je schoenen, je voelt je in balans en minder gespannen. Uiteindelijk kan een goede aarding veel klachten doen afnemen.

 • Bevordert een goede en diepe nachtrust
 • Vermindert chronische pijn
 • De hormoonspiegel komt in balans
 • Je energieniveau neemt toe
 • Hoofdpijnklachten verminderen
 • Menstruatieproblemen nemen af
 • Minder kans op een te hoge of te lage bloeddruk
 • Ontstekingsgerelateerde klachten verminderen
 • Minder last van stress (cortisol niveaus komen in balans)
 • Je bent beter beschermd voor straling
 • Je lichaam raakt beter doorbloed en goed voorzien van zuurstof

Tips om te aarden

Met onderstaande tips kun je zorgen voor een betere aarding. Dit kan in eerste instantie wat onwennig voelen. Sommige mensen voelen dat hun handen of voeten gaan tintelen, ze krijgen het warmer. Maar dit is normaal. Door te aarden wordt je doorbloeding beter, dat zorgt ervoor dat alles beter kan doorstromen. Je lichaam moet even wennen aan de toegenomen energie, maar dat duurt niet lang.

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt aarden. Elke methode heeft zijn eigen voordelen en ze vullen elkaar aan. Je kunt praktisch zorgen voor het ontladen van je lichaam met behulp van matten en lakens. Je kunt aandacht besteden aan het bewust verbinding maken met je lichaam en je kunt de energetische connectie met de aarde versterken.

Beter gronden door geaarde meubels

Je kunt je lichaam weer aarden door producten aan te schaffen die de verbinding met de aarde herstellen. Dit zijn bijvoorbeeld matten voor onder je voeten, een laken voor op je matras of een mat die je op je bureau legt. Er zijn zelfs kleine banden en patches om op pijnlijke plekken te doen. Al deze producten sluit je met een kabel op de randaarde van het stopcontact. Dit zorgt voor direct contact met de aarde.

Op deze manier aarden is niet gevaarlijk, je sluit de producten niet aan op het elektriciteitsnet. Je kunt de kabel eventueel ook verbinden aan een buis van de verwarming. Door op de mat te slapen of er met je voeten op te rusten, ben je op deze manier constant in verbinding met de aarde. Je lichaam kan ontladen, dus die overtollige voltages kwijtraken en het komt weer snel in balans.

Je kunt met deze producten ervoor zorgen dat je een groot aantal uren van de dag geaard bent. Tijdens je werk aan je bureau (waar je veel elektrische apparaten en straling om je heen hebt) kun je je armen op een mat op je bureau leggen of je voeten op een mat op de grond. Thuis kun je ook een verbeterde aarding krijgen, door als je televisie zit te kijken een mat op de grond te leggen, of sla een aardingsdeken over je schouders. Aarden wordt hierdoor veel gemakkelijker.

Blootsvoets lopen voor meer aarding

De simpelste en meest natuurlijke manier om te aarden is door meer blootsvoets te gaan lopen. In Nederland denken we vaak dat het klimaat hier niet geschikt voor is, maar dat is deels gewenning en deels een ongerede angst. Hoe vaker je op blote voeten loopt, hoe meer je hier aan went. En het lopen op blote voeten is lang zo koud niet als je denkt. Door het lopen op blote voeten worden je voeten namelijk veel sneller warm dan als je schoenen draagt. Ze worden gemasseerd en raken beter doorbloed en daardoor worden ze lekker warm.

Waarom werkt blootsvoets lopen? In je voetzolen zitten ontzettend veel zenuwuiteinden, dus je kunt hierdoor jezelf goed verbinden met de aarde. Dit werkt zowel psychisch (omdat je de aarde tot in detail voelt) als lichamelijk. De bodem neemt je overtollige lading in zich op en je lichaam ontspant sneller door het contact met de natuurlijke ondergrond. Je lichaam voelt de natuurlijke frequentie van de aarde en zal deze gemakkelijk overnemen.

Loop vooral op natuurlijke bodems: zand, gras, aarde, modder. Op asfalt lopen heeft geen zin, dit doet niets voor je. Probeer eerst korte stukjes te lopen en maak deze steeds langer. Het zal je verbazen hoe goed het voelt aan je voeten en voor je hele lichaam.

Visualisatie

Niet alleen lichamelijk kun je je verbinden met de aarde, dit kun je ook energetisch doen. Dit werkt door in je mentale en fysieke welbevinden. Er zijn verschillende oefeningen voor. Energetische aarding gaat er vanuit dat je een energielichaam hebt, het zogenaamde aura.

Op zeven punten in je (energie)lichaam heb je chakra’s. Dit zijn wielen van energie, die zorgen voor het soepel doorstromen en verdelen van de energie, naar waar het nodig is in je lichaam. Het onderste chakra (het basis- of wortelchakra) is belangrijk om goed te kunnen aarden.

Een visualisatie is een vorm van meditatie, waarbij je gebruik maakt van beelden, om je te helpen ontspannen, maar ook om te aarden bijvoorbeeld. Zo zou je je kunnen voorstellen dat er vanuit je basischakra een lijn van energie de aarde in loopt. Kies een kleur die je aanspreekt, goud of zilver zijn veel gebruikte kleuren, en probeer de lijn of wortel helemaal naar het midden van de aarde te laten lopen.

Via deze verbinding neem je energie op, zodat je altijd zuivere en helende aarde-energie tot je beschikking hebt. Maar hij is er ook om jouw overtollige energie op te nemen. De aarde kan deze weer gebruiken om al het leven te laten groeien en bloeien. Aarding helpt je dus om energetisch in balans te komen, maar ook om je zeker te voelen en je plek op aarde in te nemen.

Mindfulness om je aarding te verbeteren

In de hectiek van het dagelijks leven kun je veel hebben aan mindfulness. Maar het levert je ook enkele technieken die kunnen helpen bij het aarden. Mindful zijn draait om “in het nu zijn”. We steken vaak veel energie in piekeren (over wat er gebeurd is of nog kan gebeuren) en dat betekent dat we met onze gedachten niet in het nu zijn. Energetisch gezien zit je dan in je hoofd. Ook dat zorgt ervoor dat je minder geaard bent.

Met mindfulness technieken kun je leren meer in het nu te zijn, waardoor je gedachten tot rust komen. Een goede oefening die hierbij helpt en je tegelijkertijd ook helpt beter te aarden, is mindful wandelen. Je loopt in een rustig tempo en richt je aandacht op je voeten. Voel hoe ze op de grond neerkomen, voel de druk op je voeten veranderen bij elke beweging. Voel hoe de ondergrond aanvoelt en of deze hobbelig, zacht of hard.

Probeer aan wat je voelt of ziet geen conclusies te trekken (dat je denkt: dit is mooi, dit voelt fijn, de wind is koud of iets dergelijks). Laat je bewustzijn neutraal zijn en enkel waarnemen. Probeer uit je hoofd en meer in je lichaam te komen. Wees je ervan bewust dat je verbonden bent met al het leven om je heen. Na een mindful wandeling is je aarding zeker verbeterd.

Een gezonde ademhaling

Wie ontspannen is, zit beter in zijn vel. Stress zorgt voor een opgejaagd gevoel en kan allerlei fysieke klachten veroorzaken. Dit wordt snel een vicieuze cirkel. Als je namelijk goed geaard bent, ben je minder vatbaar voor stress. Je voelt je namelijk zekerder, meer ontspannen en kunt sneller oplossingen verzinnen als iets niet goed gaat. Ben je al gestrest, dan is het lastig om te aarden en merk je dat je niet goed kunt ontspannen. En eenmaal gespannen, stapelt stress zich snel op.

Een van de oorzaken van stress kan ook de ademhaling zijn. Het is niet voor niks dat veel meditatievormen de aandacht richten op de ademhaling. Is deze rustig, dan ontspant het hele lichaam en de geest gaat daarin mee. Maar volgens dokter Buteyko is de verbinding tussen stress en de ademhaling nog veelomvattender. Dat komt omdat vrijwel alle mensen last hebben van chronische hyperventilatie.

Dit betekent dat je te snel en te diep ademhaalt en dat veroorzaakt in het lichaam een stressreactie. Er ontstaat een tekort aan CO2, waardoor je minder goed zuurstof kunt opnemen. Je hersenen, die altijd zuurstof nodig hebben, komen daardoor in de problemen. Een orgaan dat te weinig zuurstof krijgt, kan niet zo goed meer functioneren. Omdat het om je hersenen gaat, zorgt dit ervoor dat je anders gaat reageren: je kunt gevoeliger worden voor stress en raakt sneller in paniek. Lees hier meer over de oorzaken en gevolgen van chronische hyperventilatie.

Meer zuurstof door de Buteyko ademhaling

Door de Buteyko manier van ademhalen te leren, kun je je lichaam weer voorzien van alle zuurstof die het nodig heeft. Je leert minder diep te ademen, maar kunt wel meer zuurstof opnemen. Je hersenen krijgen zo weer genoeg zuurstof en de extreme reacties zullen verdwijnen. Vaak zie je dat mensen die een Buteyko cursus hebben gevolgd, zich rustiger voelen, minder piekeren en minder angstig zijn.

Door je chronische hyperventilatie aan te pakken, kom je beter in je vel te zitten en ben je minder vatbaar voor stress. Je kunt beter omgaan met wat er op je pad komt. Hoe minder stress je ervaart, hoe beter je geaard kunt blijven. Tijdens een Buteyko cursus wordt er ook aandacht besteed aan technieken om te aarden.

Hoe meer manieren van aarden je tot je beschikking hebt, hoe beter je in verbinding kunt blijven staan met de aarde. En hoe beter je ook voor jezelf kunt zorgen. Aarden of gronden helpt je krachtig, gecenterd en energiek in het leven te staan.

Wil je graag meer informatie over hoe je jouw gezondheid kunt optimaliseren?

Lees dan verder op deze site. Je kunt ook een mailtje sturen of bel een keer. Meestal hebben we wel even tijd om jou persoonlijk te woord te staan.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?