Mycotherapie-Inktzwam

COPD

Buteyko en COPD

COPD oftewel Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een verzamelnaam voor de longaandoeningen longemfyseem en chronische bronchitis. Het is een chronische ziekte en mensen die COPD hebben, kunnen hier veel klachten van hebben. Ademhalen is eigenlijk altijd lastig, je hebt elke dag het gevoel adem tekort te komen. Het kan soms al moeilijk zijn om de dagelijkse taken in en om het huis te doen.

Wat is COPD?

Als je COPD hebt, zijn je longen beschadigd geraakt. Er zijn ontstekingen in de longen, de longblaasjes gaan langzaam kapot. Er is minder rek in de weefsels. Dit alles maakt ademhalen steeds moeilijker. Er is sprake van chronische bronchitis of van longemfyseem.

Chronische bronchitis: De bronchiën, dit zijn de vertakkingen van de luchtpijp, zijn continu ontstoken. De luchtwegen zijn geïrriteerd en de slijmvliezen produceren teveel slijm. Dit kan ook vastzitten en moeilijk op te hoesten zijn.

Longemfyseem: De longblaasjes gaan kapot, de wanden van de longblaasjes raken beschadigd. Ze komen daardoor met elkaar in verbinding te staan en de oppervlakte van de longen neemt af. In plaats van vele kleine blaasjes, komen er in de longen grote blazen. Daardoor kunnen de longen hun werk niet goed meer doen.

In beide gevallen heb je last van problemen met de ademhaling. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Kortademigheid
 • Vermoeidheid
 • Slijm ophoesten
 • Weinig spierkracht
 • Piepende ademhaling

De klachten kunnen hanteerbaar zijn, maar soms kan het zo erg worden dat iemand dagelijks meer zuurstof nodig heeft en dat toegediend krijgt. Mensen kunnen het zo benauwd hebben en zo moe zijn, dat ze in een rolstoel terecht komen. COPD komt veel voor, in Nederland zijn er bijna 600.000 mensen met deze ziekte. Als oorzaak wordt roken genoemd. Dat komt omdat roken schadelijk is voor de longen, net als meeroken. Maar het kan ook erfelijk zijn of astma die moeilijk te behandelen is.

Andere factoren die mee kunnen spelen in het ontwikkelen van COPD zijn schadelijke stoffen, die ingeademd zijn, zoals houtstof, lijm of verfdampen. Ook luchtvervuiling kan een oorzaak zijn.

Omdat COPD niet te genezen is, worden er over het algemeen medicijnen voorgeschreven die de klachten verminderen. Dit zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers die de longfunctie verbeteren. Deze moet je via een inhalator innemen. Ook wordt er revalidatietherapie voorgeschreven. De medicatie kan veel verlichting brengen. Er is echter ook de natuurlijke methode om anders en beter te leren ademhalen, ontwikkeld door dokter Buteyko. Daarmee kan ook veel lucht gewonnen worden.

Buteyko’s visie op ademhalen

Konstantin Buteyko werd geboren in 1923 in de Oekraïne, in Kiev. Hij studeerde in Moskou voor arts, wat hij deed, zoals hij zelf zei, om ziektes te overwinnen en de mensheid te helpen. Hij was een nieuwsgierig mens en observeerde zijn patiënten goed. Zo kwam hij erachter dat zieke mensen diep ademen. Eerst dacht hij dat dat positief was, dat je zo beter kon worden. Maar zelf kreeg hij op een gegeven moment klachten, een te hoge bloeddruk. Hij zag al snel het verband tussen de ademhaling en een gezond lichaam. Hij begreep dat zijn klachten juist ontstonden door een te diepe ademhaling. En hij behandelde zichzelf door rustiger en minder diep adem te halen. Zijn bloeddruk daalde van een bovendruk van 200 naar 120.

Buteyko heeft nog veel onderzoek hiernaar gedaan in een laboratorium in Siberië. De achterliggende theorie is eenvoudig. We ademen allemaal te snel, dit heet chronische hyperventilatie en je merkt daar in eerste instantie zelf niets van. Maar het lichaam reageert hier wel op. Tijdens de ademhaling neem je zuurstof op en adem je CO2 uit. Ga je te snel ademhalen, dan neem je wel zuurstof op, maar je ademt teveel CO2 uit. Om zuurstof op te kunnen nemen in je cellen, heb je CO2 nodig. Maar omdat je teveel uitademt, is daar een tekort aan.

Dit tekort zorgt voor een onbalans in alle systemen van het lichaam. De hormoonspiegel, het immuunsysteem, de bloeddruk, het hangt allemaal samen met de ademhaling. Omdat je een tekort aan zuurstof hebt, kan het lichaam reageren met ontstekingsreacties. Dat is wat er bij COPD ook gebeurt. Je lijf weet wat er aan de hand is, en probeert op alle mogelijke manieren de te diepe ademhaling tegen te werken. Er ontstaan ontstekingen en het spierweefsel verkrampt. Dit dwingt je rustiger adem te halen. Het is dus een verdedigingsmechanisme van het lichaam wat in werking is getreden.

Buteyko training bij COPD

Tijdens een Buteyko training ga je leren anders te ademen. De problemen worden veroorzaakt door de chronische hyperventilatie en door rustiger en minder diep adem te halen kunnen veel klachten verlicht worden. Schade die al ontstaan is kan er niet mee ongedaan worden gemaakt. Maar zelfs met beschadigde longen kan de Buteyko training goed gevolgd worden en je meer zuurstof en energie geven.

Deze manier van ademhalen zorgt voor een grotere opname van zuurstof en dus meer zuurstof in de lichaamscellen. Elk systeem kan nu weer in balans komen. Ontstekingsreacties veroorzaakt door COPD, kunnen verdwijnen en de longen en bronchiën komen tot rust. Als de benauwdheid afneemt, kun je merken dat je op fysiek en mentaal niveau meer energie krijgt. Je lichaam hoeft niet meer te vechten tegen ontstekingen, doordat je minder benauwd bent voel je minder angst en kun je weer genieten van het leven. Het verschilt per persoon hoe snel en in welke mate er verbetering optreedt.

Pak je COPD klachten op een natuurlijke manier aan, door de Buteyko training te volgen. Je klachten kunnen verlicht worden. Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan vandaag nog in voor een groepstraining of een individuele training van Ademlab. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.

 


Reactie (2)

  • Pierre Greijmans

   Beste Ans,
   Buteyko Ademhaling kan ook bij COPD verlichting geven. Voor de duidelijkheid: de beschadigde longblaasjes zullen door de aangepaste ademhaling niet herstellen. Buteyko Ademhaling zal COPD niet genezen. Maar, doordat bij COPD diverse klachten een rol spelen zullen bepaalde klachten verminderen. Denk hierbij aan klachten als gevolg van ontstekingen in de longen, veel slijmvorming of vernauwing van de luchtwegen.

   Of jij hiermee voordeel kunt doen zou je kunnen afleiden uit de mate waarop jouw klachten verminderen door medicatie (om je ademhaling gemakkelijker te maken) die je misschien nu gebruikt. Als jij na het nemen van een luchtverwijder of preventie-medicijn aanzienlijke verlichting ervaart, zal Buteyko Ademhaling waarschijnlijk ook helpen. Maar als je weinig verlichting voelt bij het nemen van astma of COPD-medicatie (steroïden of redding), dan is de kans groot dat het effect van Buteyko Ademhaling aanzienlijk vermindert.

   Buteyko Ademhaling heeft longemfyseem-patiënten veel bieden. Je kunt een verdere verslechtering tegenhouden en vaak krijg je ook “meer lucht”. Je kwaliteit van leven kun je hiermee verhogen. Effecten merken patienten over het algemeen heel snel!

   Waarschijnlijk ben je door één-op-één begeleiding het best geholpen. Neem een keer per mail of telefoon contact met ons op, dan kunnen we afstemmen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?