Blog

Zilveroor

Verstopte neus

Verstopte neus: Buteyko geeft meer lucht dan een neusspray

Een verstopte neus kan je nogal in de weg zitten. Je krijgt minder lucht, de druk op de holtes kan pijnlijk en vervelend voelen. Je hoeft niet eens ziek te zijn met een verstopte neus en toch kun je je er ziek door voelen. Het kan ook zijn dat je er slechter door slaapt. Doordat de klachten langdurig kunnen blijven bestaan, kosten ze je een hoop energie. Voor velen is de greep naar een neusspray snel gemaakt, ook al weet bijna iedereen dat dit slecht voor je is. Op deze site vind je trouwens een artikel waarin we een Buteyko oefening beschrijven die bekend staat als “de neusopener”. Deze oefening laat een verstopte neus bijna direct verdwijnen.

Neusademhaling

Ademhalen door je neus is beter dan door je mond. Bijna iedereen weet dit wel. De neus is een belangrijke filter, hij zuivert de lucht die je inademt en dat is een belangrijke taak. Verder warmt hij de lucht ook op, waardoor de lucht je lichaam minder afkoelt. Maar met een verstopte neus wordt het lastig om op die manier adem te halen. Je voelt je dan veel te benauwd. De neus zit dicht met slijm, de slijmvliezen zijn ook opgezwollen en er is niet veel ruimte om adem te halen.

Als eerste is het van belang te kijken waar dit probleem door ontstaat. Het is logisch dat een bacteriële of virusinfectie de oorzaak kan zijn. Maar heel veel mensen lopen langdurig rond met een verstopte neus en een infectie is meestal niet chronisch. Die zou na een of twee weken voorbij moeten zijn. Vaak grijpen mensen dan naar de neusspray, die helpt snel en zorgt ervoor dat je weer lekker kunt ademhalen. Maar weinig mensen beseffen dat ze door een neusspray in een vicieuze cirkel terecht komen.

Verstopte neus als verdedigingsmechanisme

Een verstopte neus krijg je namelijk niet zomaar. Daar zit een fysieke oorzaak achter, die te maken heeft met onze manier van ademhalen. Naar het verband tussen de ademhaling en fysieke klachten deed dokter Buteyko in de vorige eeuw onderzoek. Uit zijn onderzoek blijkt dat vrijwel iedereen te diep en te snel ademhaalt. Normaal gesproken neem je zuurstof op en dit wordt met behulp van de rode bloedcellen naar alle delen van je lichaam vervoert. Om dit te doen heb je CO2 nodig. Maar bij een te diepe ademhaling gaat dit mis.

Als je te snel en te diep ademhaalt, neem je veel zuurstof op, maar bij het uitademen verlies je teveel CO2. Je rode bloedlichaampjes dragen de zuurstof netjes naar je lichaamscellen, maar kunnen dit niet afgeven omdat er niet voldoende CO2 is. Deze lage CO2 spiegel zorgt ervoor dat je lichaam een tekort aan zuurstof krijgt. Je lichaam reageert hierop, door te proberen je snelle ademhaling af te remmen. Hoe doet het dit? Met behulp van een verstopte neus.

Neem jij nu een pufje neusspray, waardoor je neus weer opengaat, dan ontstaat er snel weer hetzelfde probleem. Vandaar dat je zo bezig kunt blijven. Je sprayt tot de klachten verdwijnen, je stopt met de neusspray en je wordt snel weer neusverkouden.

Neuspoliepen 

Neuspoliepen zijn ook een mogelijk onderdeel van dit probleem. Zij ontstaan na een cyclus van verkoudheden en zijn ook een manier van je lichaam om te proberen je ademhaling tot rust te brengen. Helaas proberen de meeste mensen om dit tegen te gaan en stappen ze naar een chirurg om de poliepen te laten verwijderen. Uiteindelijk kan je lichaam nog een stap verder gaan en dat merk je doordat je astma krijgt.

De vicieuze cirkel doorbreken met Buteyko Ademhaling

Er is een betere manier om met een verstopte neus om te gaan en te zorgen dat je uit deze vicieuze cirkel kunt komen. Het enige dat je hoeft te doen, is om anders te leren ademhalen. Een gezonde ademhaling verloopt rustig, terwijl je toch voldoende zuurstof opneemt. Dit kan met de Buteyko ademhaling. Doordat je ontspannen en rustig ademt, kan je lichaam weer genoeg zuurstof opnemen en komt de CO2 spiegel ook weer in balans.

Er is dan geen reden meer voor een verstopte neus en je zult merken dat al je ademhalingsklachten zullen afnemen. Het neusslijmvlies zal slinken, je kunt vrijer ademhalen en ‘s nachts beter uitrusten. Neuspoliepen zullen meestal ook verdwijnen. Misschien heb je nog wel meer klachten door de chronische neusverkoudheid, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of keelpijn. Door de Buteyko ademhaling kunnen veel klachten verminderen, waarvan je niet eens wist dat deze met je ademhaling te maken hadden.

Loop jij al maanden- of zelfs jarenlang rond met een verstopte neus en aanverwante klachten? Heb je genoeg van dat benauwde gevoel? Of gebruik je misschien aan de lopende band neusspray en zou je daar wel vanaf willen? Dan is het tijd om eens op een andere manier adem te halen. De Buteyko ademhaling kan verlichting brengen. Als je denkt dat dit iets voor je is, schrijf je dan in voor een groepstraining of individuele training bij Ademlab. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?