Blog

Een super coole oefening tegen verstopte neus

 
Verdomd vervelend zo’n verstopte neus. Veel mensen denken dat je niks kunt doen tegen een verstopte neus, behalve naar de apotheker gaan en medicijnen halen. Zij denken dat het er een beetje bij hoort. Maar je kunt er wel wat tegen doen! En wel zonder medicijnen en dus zonder bijwerkingen.

 
Buteyko ademhaling kent een eenvoudige methode om een verstopte neus tegen te gaan.
 
In dit artikel leg ik uit hoe je deze oefening eenvoudig zelf kunt doen. Ook geef ik wat inhoudelijke achtergrond, zodat je begrijpt hoe het fysiologisch werkt. Als je hier geen interesse in hebt en gelijk naar de oefening wil, dan kan dat natuurlijk ook.
 
Waarom zou je eigenlijk door je neus ademen en niet door je mond?
Hier zijn diverse redenen voor maar één goede reden is dat je neus dicht gaat zitten als je een tijdje door je mond ademt.
 
Diverse studies tonen aan dat de moderne mens ongeveer twee keer zoveel ademt als men vroeger deed. Daarmee ook twee keer zoveel als de norm. Het tekort aan CO2 dat hierdoor ontstaat zorgt voor een samentrekking van bloedvaten en luchtwegen.
 
Bovendien is een gevolg hiervan dat de bezuurstoffing van het lichaam afneemt (de oxygenatie van lichaamscellen neemt af of anders gezegd hypocapnia leidt tot hypoxia) en dat leidt weer tot een verzwakking van het immuunsysteem.
Hierdoor worden je sinussen in je neus vatbaar voor bacteriën, virussen en erger.
 
Dr. Buteyko toonde in studies aan dat de reden van neusverstoppingen ligt in het ontstane tekort aan CO2 door te veel te ademen.
 
Zo doe je de Buteyko oefening om de neus te openen:
  1. Ga zitten. Adem zo goed mogelijk door je neus, met je mond dicht.
  2. Knijp je neus dicht na een rustige uitademing.
  3. Schud je hoofd (ja-knikken) terwijl je je adem inhoudt. Als je geen nekklachten hebt mag je vrij stevig met je hoofd schudden. Als schudden lastig is, kun je ook een andere beweging maken.
  4. Adem pas weer wanneer je een stevige drang om te ademen voelt. De “honger naar lucht” mag best stevig zijn.
  5. Adem dan door je neus in en controleer direct je ademhaling. Dit doe je door je neus los te laten en door je neus een kleine en voorzichtige inademing te doen. Je ademt minder in dan je zou willen en houdt op die manier je adem “klein”.
  6. Je ademt daarna uit door je spieren te ontspannen.
  7. Het is de bedoeling om de eerste 1 tot 2 minuten minder te ademen dan je voor de oefening deed. Je houdt de “luchthonger” oftewel de behoefte om iets meer in te ademen, even in stand.
 
Een andere manier om met succes je neus ontstopt te krijgen is de volgende:
  1. Adem uit en na de uitademing knijp je de neus dicht.
  2. Begin snel te lopen terwijl je de neus dichthoudt.
  3. Misschien kun je 20 – 30 stappen zetten. Blijf ontspannen tijdens het lopen. Je blijft doorlopen tot je een sterkte neiging voelt om te ademen.
  4. Ga dan zitten met gerechte rug en concentreer je op je ademhaling.
  5. Probeer je ademhaling klein te houden door geen grote inademing te doen, maar kleiner in te ademen dan je zou willen. Uitademen doe je door  alle spieren te ontspannen. Let vooral op ontspanning van borstkas, middenrif en andere ademhalingsspieren.
  6. De volgende in- en uitademingen doe je ontspannen. Je houdt ze klein en ontspant je spieren bij de uitademing.
  7. Je probeert op deze manier de gewaarwording van luchthonger voor 2 – 3 minuten vast te houden.
  8. Misschien wordt je ademhaling wat sneller, maar dat is niet erg.
 
Natuurlijk kan je neus later weer verstopt raken. Dit gebeurt wanneer je weer zwaarder bent gaan ademen. Doe dan de oefening nog een keer. Misschien moet je hem 3 tot 5 keer herhalen voordat je neus open is en langer open blijft.
 
Ook in bed is deze oefening prima te doen. Als jij behoort tot de groep van mensen die regelmatig ’s-nachts last heeft van een verstopte neus dan zijn hier verschillende dingen aan te doen.
 
Bovenstaande oefeningen werken dan natuurlijk ook. Ze hebben dan één groot nadeel en dat is dat je je bed uit moet. Als je daar op zo’n moment echt geen zin in hebt dan ga je op je linker zij of buik liggen en doet dezelfde oefening. Let op de ontspanning van alle spieren.
 
Een paar opmerkingen hierover:
  1. Je nachtrust is van betere kwaliteit wanneer je door je neus ademt en niet door je mond.
  2. Als je op je rug slaapt is de kans groot dat je meer ademt. Het is daarom beter om op je (linker) zij te liggen.
Je weet niet zeker of je tijdens je slaap door je neus blijft ademen?
Als je partner klaagt over snurken, dan weet je zeker dat je NIET door je neus ademt. Een eenvoudige oplossing is om je mond te tapen. Na een tijdje wil je waarschijnlijk niet anders, maar je zou hiermee weer kunnen stoppen omdat je na drie maanden tapen ook zonder afplakken door je neus blijft ademen.
 
Velen ervaren het tapen als vreemd in het begin. Soms zelfs moeilijk, omdat het tot angstige gevoelens kan leiden (gevoel dat je onvoldoende zuurstof krijgt). Later echter geeft het rust en bemerkt men een betere slaap en wordt dus ook fitter wakker.
 
Als je neus telkens weer dicht gaat zitten tijdens je slaap, dan is er eigenlijk maar één oplossing en dat is zorgen dat de bezuurstoffingsgraad van je lichaam omhoog gaat. Onderzoeken laten zien dat dit al bij een Controle Pauze van 20 kan zijn.
 
Als je hier echt werk van wil maken kun je je aanmelden voor een Buteyko Ademhaling Programma bij Ademlab.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?