Blog

Invloed van hitte op ademhaling

De invloed van hitte op onze ademhaling

Ook in Nederland hebben we de laatste jaren regelmatig last van hitte, met zomerse temperaturen boven de 30 graden. Je hoeft niet meer naar de Middellandse zee voor een paar dagen zonnen in bikini. Veel mensen genieten ervan, maar heet weer zorgt er ook voor dat we meer last krijgen van chronische hyperventilatie, waardoor bepaalde klachten verergeren.

Hitte kan klachten verergeren

De zon geeft mensen en dieren meer energie. Het heldere licht, de warmte, de natuur die groeit en bloeit, alles lijkt te bruisen van energie. Tot op zekere hoogte. Er zijn ook mensen die juist meer klachten krijgen in de zomer. Dat zijn degenen die last hebben van allergieën, astma en COPD. Door de hitte, een hogere luchtvochtigheid en pollen in de lucht, kunnen hun klachten verergeren.

Maar als het echt heet wordt, krijgen de meeste mensen problemen met hun gezondheid. En in ons land kunnen de zomers ook behoorlijk heet worden tegenwoordig. Temperaturen boven de dertig, zelfs 35 graden, zijn niet eens zo zeldzaam meer. En wat veel mensen doen als het heet wordt, is door hun mond ademen. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid.

Wat niet te doen met hitte

Wie een goede gezondheid (en ademhaling) heeft, kan elk weertype goed verdragen. De meeste mensen hebben echter last van chronische hyperventilatie en dit zal in heet weer nog verergeren. Een gevolg van de hitte is dat mensen door hun mond gaan ademen. Je hoort ze dan puffen en zuchten, alsof dat hun lichaam meer zou afkoelen (dat is dus niet zo).

Hijgen: chronische hyperventilatie

Het zuchten en diepe ademhalen dat veel mensen doen, is een manier van ademhalen die chronische hyperventilatie heet. Als je hier last van hebt, haal je te diep en te snel adem. Waarschijnlijk doen ze het omdat ze geloven dat ze hun lichaam hiermee kunnen afkoelen of dat ze zo meer zuurstof binnen krijgen. Dit zal daar echter niet mee kunnen helpen.

Door te diep en te snel adem te halen, benadeel je je lichaam alleen maar. Chronische hyperventilatie berooft je lijf juist van zuurstof. Omdat je diep ademhaalt, zuig je een grote teug zuurstof naar binnen. Maar je ademt tevens diep uit en op dat moment stoot je een grote hoeveelheid CO2 uit. Het lichaam gebruikt CO2 om zuurstof aan cellen af te kunnen geven. Omdat je nu een tekort hebt aan dat gas, kan dat proces dus niet goed verlopen. De zuurstof kan niet worden afgegeven en er ontstaat een tekort in de cellen.

Van warm weer word je meestal wat vermoeid, maar chronische hyperventilatie zorgt ervoor dat je nog minder energie hebt. Je cellen krijgen te weinig zuurstof, dus het is geen wonder dat je je sloom voelt. Doordat je zo zucht en puft, maak je het alleen maar zwaarder voor je lichaam. Het is beter om kalmer adem te halen en niet zo diep.

Vochtverlies

Een tweede nadeel van het chronisch hyperventileren en eentje die vooral met warm weer echt een probleem is, is het verlies van vocht. Wanneer je door je neus ademhaalt, zorgt deze ervoor dat de lucht vochtig gemaakt wordt. Dit is beter voor de longen. Mensen die door hun mond ademhalen, ademen droge, warme lucht in. Deze komt direct in de longen terecht en droogt daar de longblaasjes uit. Het lichaam probeert de longen te beschermen door slijm aan te maken. Als je uitademt door je mond, verlies je veel vocht. Maakt dat echt zoveel verschil? Ja, want iemand die door zijn mond ademhaalt, verliest 42% meer vocht, dan iemand die door zijn neus ademhaalt. Zo belangrijk is de neus.

Mensen die al klachten hebben aan de luchtwegen, kunnen merken dat deze verergeren als het heet is. Het ademhalen door de mond is de belangrijkste reden dat ze verergeren. Door niet door de neus te ademen, drogen je luchtwegen sneller uit, verlies je meer vocht en wordt ook de lucht niet gefilterd. Je ademt dus meer irriterende deeltjes in. Door het vochtverlies zul je je ook vermoeider voelen.

Ongezond eten

Ook voeding speelt een rol in hoe je je voelt als het warm is. Helaas kiezen veel mensen niet de juiste voeding. Zodra de zon weer een beetje straalt, komen de barbecues tevoorschijn. Er wordt veel vlees gegeten. Ook hebben mensen minder zin om te koken en kiezen ze vaak voor pizza’s en andere kant en klaar maaltijden.

Dokter Buteyko, die onderzoek deed naar de gevolgen van chronische hyperventilatie, is ook overtuigd van het grote effect dat voeding heeft op het lichaam. Vooral het eten van grote hoeveelheden vlees is niet gezond. Het bevat teveel eiwit en kan daardoor de ademhaling versnellen. Ongezond eten is dus een achterliggende oorzaak van chronische hyperventilatie. Met warm weer is het juist beter om te kiezen voor verse groente en fruit. Deze voeden het lichaam en veroorzaken geen stress.

Ongezond drinken

Het is bekend dat je veel moet drinken als het heet is. Maar dan is het wel zaak te kiezen voor gezonde dranken. Frisdrank (met veel chemische zoetstoffen en andere toevoegingen) lessen de dorst niet. Ook dranken met cafeïne, zoals koffie, zwarte thee en cola, vaak nog met suiker, onttrekken vocht aan het lichaam. Alcohol doet dit eveneens. Je lichaam snakt juist naar vocht, deze dranken zijn daarom niet goed om te nemen. Het beste is het om veel water te drinken (2 liter per dag), eventueel op smaak gebracht met kruiden en/of fruit.

Wat wel doen met hitte

Wat hierboven genoemd wordt, verergert hyperventilatie. Het is dus geen wonder dat mensen met hitte meer klachten krijgen. Maar dat komt niet direct door het warm weer, als wel door wat ze zelf doen. In principe kun je met een gezonde ademhaling in elk weer lekker in je vel zitten. Het geeft je lichaam de weerstand om in heet weer buiten aan het werk te zijn, of bij extreme koude op blote voeten door de sneeuw te lopen.

Buteyko ademhaling

Een gezonde manier van ademhalen kun je leren. Dokter Buteyko was er door zijn onderzoek achter gekomen, dat een rustige ademhaling veel klachten kan verminderen. Een rustige ademhaling herken je aan het feit dat je altijd door je neus ademt. De beweging van het ademen is nauwelijks waar te nemen, niet in beweging noch in wat je hoort. De adem blijft kalm en oppervlakkig. Volg een Buteyko training om deze manier van ademen te leren.

Vers en gezond eten

Verder is natuurlijk ook belangrijk te letten op je voeding. Luister naar je lichaam. Als het heel warm is, zijn zware en vette voedingsmiddelen als vlees, patat en pizza niet aantrekkelijk om te eten. Kies verse groenten, fruit en granen en vermijd vlees, zuivel en vet.

Koude douches

Het nemen van koude douches geeft je lichaam ook meer weerstand tegen de omgevingstemperatuur. Het vertraagt de ademhaling, verbetert de doorbloeding, geeft je meer energie en verbetert je stemming. En als het heet is, is het natuurlijk heel aangenaam om even te kunnen afkoelen.

Ook deze week zal het weer warm worden. Er zijn allicht verschillen tussen mensen. De ene persoon leeft op als de temperaturen stijgen, de andere voelt zich lamlendig. Luister altijd naar wat je lichaam nodig heeft. Maar vergeet niet dat een gezonde ademhaling kan helpen om hitte wat beter te verdragen. Interesse in het leren van de Buteyko ademhaling om klachten aan te pakken? Neem contact op via onderstaande link.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?