Blog

Slaapapneu-diabetes

Slaapapneu vergroot de kans op diabetes 2

Kan slaapapneu de oorzaak zijn van diabetes type 2? Veel mensen zullen in eerste instantie niet geloven dat er een verband is tussen deze aandoening en slapen. Maar slapen en de ademhaling zijn belangrijk om gezond te blijven. Niet alleen herstel je geestelijk van de dag, maar ook je lichaam is bezig met allerlei herstelprocessen en de stofwisseling blijft eveneens aan de gang. Een gebrek aan rust kan de opname van bloedsuiker verstoren, wat uiteindelijk diabetes type 2 kan veroorzaken.

Hoe slaapapneu tot diabetes 2 kan leiden

Soms slaap je een tijdje minder goed. Vooral stress is een grote boosdoener en houdt veel mensen uit de slaap. Maar een korte periode slecht slapen kan niet zoveel kwaad. Het wordt pas zorgelijk als je langdurig slecht slaapt, bijvoorbeeld door slaapapneu.

Als je in slaap valt, ontspannen de spieren van keel en mond. Dat is normaal en gebeurt bij iedereen. Maar in sommige gevallen raakt de luchtpijp daardoor te smal. Ook de tong of de wang kan de reden zijn dat er niet gemakkelijk geademd kan worden. Dat kan gebeuren bij slaapapneu. Er vindt een zogenaamde ademstop plaats. Dit gebeurt minstens 10 keer per uur en een ademstop duurt tenminste 10 seconden.

Als je slaapapneu niet aanpakt, kan dit ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. Hoe vroeger je het behandelt, hoe beter. De gevolgen van slaapapneu kunnen zijn:

  • Hartklachten: van een onregelmatige hartslag tot hartaanval
  • Hoofdpijn
  • Hoge bloeddruk
  • Depressie
  • Concentratieproblemen
  • Beroerte
  • Diabetes

Slaapapneu is een ernstige aandoening. Je slaap raakt verstoord, het lukt niet meer in een diepere slaapfase te komen. Daardoor rust je natuurlijk niet goed meer uit. Maar uit onderzoek blijkt dat je door slaapapneu ook nog eens meer kans hebt op diabetes type 2. Je lichaam raakt ongevoelig voor insuline. En dat zorgt er weer voor dat je niet goed meer suiker uit het bloed kunt opnemen.

De achtergronden van slaapapneu

Als je slaapt, ontspant je lichaam. Hoe je slaapt is bepalend voor de kwaliteit van je slaap. Veel mensen gaan op hun rug liggen, waardoor in rust de kaak naar beneden zakt. Hierdoor ga je gemakkelijk dieper ademhalen. Een te diepe ademhaling is niet goed, uiteindelijk ga je erdoor hyperventileren en het kan de achterliggende oorzaak van slaapapneu zijn.

Door te diep ademhalen ontstaat er een tekort aan zuurstof. Je haalt diep adem en neemt zuurstof op, maar bij het uitademen wordt er CO2 uitgeademd. De zuurstof in je bloed kan alleen opgenomen worden door cellen, met behulp van CO2. Omdat daar een tekort aan is ontstaan, kan je lichaam de zuurstof niet opnemen. Je organen krijgen dus te weinig zuurstof.

Uit onderzoek blijkt dat een gebrek aan zuurstof verantwoordelijk is voor een slecht functionerende glucose stofwisseling. Ook de aanmaak van insuline is vertraagd en dit kan weer leiden tot insuline ongevoeligheid. Het is geen wonder dat dit zo is, omdat zuurstof erg belangrijk is voor het goed functioneren van cellen.

Te diep ademhalen is dus de oorzaak van het verlies van CO2. Er kan niet voldoende zuurstof worden afgeleverd. Chronische hyperventilatie kan daarbij de aanmaak van vrije radicalen veroorzaken en o.a. chronische vermoeidheid en slecht slapen. Door het ademen door de mond raakt het transport van zuurstof verstoord. Op die manier kan slaapapneu bovendien de symptomen van diabetes type 2 nog verergeren.

Buteyko ademhaling om de gezondheid te ondersteunen

Slaapapneu wordt door artsen normaal gesproken behandeld met slaapmaskers (CPAP) en beugels. Dit kan de situatie verbeteren, maar het neemt de achterliggende oorzaak niet weg. Het komt erop neer dat je deze hulpmiddelen dus altijd zult moeten gebruiken.

Het meeste profijt zul je hebben door je ademhaling aan te pakken. De achterliggende oorzaak is chronische hyperventilatie en dit kun je verbeteren door de Buteyko ademhaling toe te passen. Dit komt omdat de ademhaling teruggaat naar zo’n 6 liter per minuut met een hartslag in rust van 70 slagen per minuut. Met een rustige ademhaling kunnen de symptomen van diabetes type 2 verminderen, zelfs zover dat er geen extra insuline nodig is (stop nooit zomaar met medicatie, overleg dit altijd met je arts).

Het is daarbij ook belangrijk om door je neus te ademen, ook ‘s nachts. De neusademhaling zorgt ervoor dat je rustig ademhaalt en kan tevens gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Tijdens een Buteyko ademtraining kun je deze gezonde manier van ademhalen leren. Kijk bij ons aanbod om je op te geven voor een training. Dat kan gewoon thuis, via Skype of Appear.in op een moment dat het jou uitkomt.

Heb jij slaapapneu?

Heb je het gevoel dat je niet goed uitrust ‘s nachts? Word je om de haverklap wakker? Snurk je veel en hard? Heb je vaak hoofdpijn? Kijk dan hieronder in de lijst met symptomen van slaapapneu. Mocht je denken dat je dit hebt, ga dan snel bij de huisarts langs om dit te laten controleren.

Je bent overdag chronisch moe

Iemand die een heerlijke nacht ongestoord geslapen heeft, wordt uitgerust en verfrist wakker. Heb je last van slaapapneu, dan voel je je nog erg moe en kun je overdag slaperig zijn. Dit is een van de meest genoemde symptomen. Vooral als je alleen woont en er ligt niemand naast je, kun je niet nagaan of je bijvoorbeeld snurkt of regelmatig een ademstop hebt. Ben je chronisch moe, dan is dat een waarschuwingssignaal en kun je het beste toch even langs de dokter gaan.

De reden dat je zo moe bent, zijn de ademstops. Deze komen minstens 10 keer per uur voor. De luchtweg raakt geblokkeerd en daardoor komt er tijdelijk geen zuurstof bij de hersenen. Omdat dit geen gezonde situatie is, stuurt je brein een signaal waardoor je telkens even wakker wordt, zodat je weer adem kunt halen. Niet altijd ben je je hier bewust van. Toch weerhouden deze ademstops Je lichaam ervan om in een diepe slaap te komen.

Omdat je meestal niet doorhebt dat je slaapapneu hebt (je wordt namelijk niet echt wakker), vragen de meeste mensen zich verwonderd af waarom ze zo moe zijn. Je gaat toch op tijd naar bed? Maar je komt dus toch slaap tekort. Het gebrek aan slaap zal je opbreken, of dat nu in je relaties, je werk of je gezondheid naar voren komt. Een goede reden dus om te laten nakijken of je slaapapneu hebt.

Luid snurken

Als je denkt aan slaapapneu, denk je aan snurken. Dat is geen wonder, want 90% van de mensen met slaapapneu, snurkt en luid ook. Maar niet iedereen die snurkt, heeft last van deze aandoening. Het is echter wel iets om in de gaten te houden. Heeft iemand wel eens een opmerking gemaakt over dat je snurkt? Word je zelf wel eens wakker van je snurken? Dan is het goed om hier eens naar te laten kijken.

Er is verschil tussen gewoon snurken en het geluid dat je voortbrengt bij slaapapneu. Als eerste kun je letten op het volume. Een licht en redelijk zacht snurkgeluid is meestal geen probleem. Maar produceer je harde, diepe ronkende geluiden ‘s nachts? Lijkt het tijdens het snurken erop dat je stikt of dat je naar adem hapt? Dan is de kans groter dat dit door slaapapneu veroorzaakt wordt.

Je kunt ook letten op de frequentie van het snurken. De meeste mensen snurken soms. Dat kan voorkomen als ze verkouden zijn of ze snurken alleen als ze in een bepaalde houding liggen. Elke nacht snurken kan ernstiger zijn. Vooral als je tijdens het snurken korte tijd stopt met ademhalen.

Als je alleen leeft, zou het kunnen dat je snurkt, zonder dat je dat zelf weet. Toch zijn er dingen waar je op kunt letten om vast te stellen of dat zo is. Let bijvoorbeeld op hoe je keel voelt als je wakker wordt. Dat je dorst hebt is normaal en zelfs een beetje irritatie in je keel hebben kan voorkomen. Maar als je hees bent en je moet vaak je keel schrapen, zou slaapapneu de oorzaak kunnen zijn.

Andere symptomen die op slaapapneu kunnen wijzen:

  • Je bent onverklaarbaar geïrriteerd
  • Je moet ‘s nachts vaak naar de wc
  • Hoofdpijn
  • Verminderde zin in seks
  • Als je wakker wordt, voelt het soms of je stikt
  • Naar adem happen bij het wakker worden

Heb je last van enkele van deze symptomen (of allemaal), dan is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Er kan onderzoek gedaan worden om erachter te komen of je slaapapneu hebt. Niet alleen kan worden onderzocht of je het hebt, maar ook hoe ernstig het is. Mocht je slaapapneu hebben, dan kun je kiezen voor een behandeling die bij je past.

Als je slaapapneu op een natuurlijke manier wilt aanpakken, maak dan een afspraak bij Ademlab voor onze persoonlijke Buteyko training. Kijk hier voor ons aanbod:


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?