Blog

  • Ademlab
  • Buteyko
  • Wat betekent de hoogte van je Controle Pauze in de Buteyko Methode?

Wat betekent de hoogte van je Controle Pauze in de Buteyko Methode?

Wanneer je de hoogte van je Controle Pauze bepaald hebt, wil je natuurlijk ook weten wat de hoogte van je Controle Pauze betekent. Dit is best belangrijk want volgens de Buteyko Methode geeft de hoogte van de Controle Pauze een indicatie voor de staat van jouw algehele gezondheid. 

Wat betekent de hoogte van je Controle Pauze?

CP van 5 – 10 seconden
Je kunt stellen dat je dan tussen de 21 en 42 liter per minuut ademt. Dit is gelijk aan het volume van 4 tot 8 personen.

Als je Controle Paue dit niveau heeft dan is de zuurstofafgifte vanuit je bloed naar het lichaam laag. Volgens dr. Buteyko heeft dit grote negatieve gevolgen voor de gezondheid.

De kans is groot dat je serieus ziek bent.

CP van 10 – 20 seconden
Je ademt tussen de 11 en de 21 liter per minuut en daarmee voor 2 tot 4 personen.

Vaak zijn ziektes aanwezig, maar deze zijn stabiel. Als je astma hebt dan kan dit snel getriggerd worden en waarschijnlijk gebruik je medicijnen.

Je hebt met deze Controle Pauze waarschijnlijk geen automatische pauze tussen jouw in- en uitademing. Je begint dus na een uitademing direct weer aan een inademing. Ook hier geldt, net als bij een Controle Pauze tussen 5 en 10 seconden, dat je een lagere zuurstofafgifte van bloed naar lichaam hebt doordat je laag (of te laag) CO2-gehalte in je bloed hebt.

CP van 20 – 30 seconden
Met deze Controle Pauze behoor je tot de gemiddelde categorie voor de moderne mens. Nu adem je 7 tot 11 liter lucht per minuut.

De zuurstofafgifte is beter dan hierboven, maar nog niet optimaal. Het CO2 gehalte is nog dusdanig laag dat volgens Buteyko serieuze gezondheidsklachten het gevolg kunnen zijn. Misschien gebruik je geen medicijnen, maar je kunt last hebben van artritis of bijvoorbeeld pre-diabetisch zijn. 

Een verbetering van 11 naar 6 liter per minuut zal een verhoging van de zuurstofafgifte van het bloed naar je lichaam van 28% betekenen. Dus ook hier is nog steeds winst te behalen door Buteyko oefeningen te doen.

CP van 30 – 40 seconden
Nu adem je ongeveer rond 6 liter lucht per minuut en dit komt overeen met de aanbevolen hoeveelheid in medische handboeken. Je ademhaling is nu redelijk okay.

CP hoger dan 40 seconden
Als je Controle Pauze hoger is dan 40 seconden heb je een excellente gezondheid.

40 seconden is zoals gezegd de medische norm en komt neer op: 12 ademslagen per minuut, een CO2 druk van 41 mmHg in de alveolen (dit zijn de kleine longblaasjes), een hartslag van 70 per minuut en een automatische pauze na elke uitademing.

Buteyko zette naar aanleiding van zijn behandeling van duizenden zieke en gezonde personen een tabel op. Schrik hier niet van! Het geeft wel een beeld en let wel: Rusland in 1960 was anders dan de huidige  Westerse wereld. In Westerse boeken over de Buteyko gaat het vaak over de CP tot 40 seconden. In Rusland blijkt dit anders te zijn.

Dr. Buteyko had dus zijn eigen standaard voor gezondheid, waarmee je meer dan 200 chronische ziekten kunt overwinnen. Gezonde mensen (zie de rij met “normaal”) ademen niet vaker dan 8 keer per minuut, hebben een Controle Pauze van minimaal 60 seconden, meer dan 6,5% CO2 , een pols van minder dan 60 per minuten en een automatische pauze van minstens 4 seconden.

Wat al eerder op de Ademlab website geschreven is, en wat ook echt belangrijk is om in gedachten te houden, is dat het géén wedstrijd is: de Controle Pauze is een meetinstrument.

Jouw Controle Pauze is zo hoog alstie is! Door je adem net wat langer in te houden dan eigenlijk jouw gevoel bij “een eerste aandrang tot ademen” aangeeft, begin je een wedstrijd met jezelf.

In plaats van de wedstrijd hier te voeren kun je beter een Buteyko oefening doen. Buteyko oefeningen zijn er voldoende. Als je hier mee aan de slag gaat merk je vanzelf dat jouw Controle Pauze omhoog gaat.

Toch even terug naar de wedstrijd. Het vergelijken van Controle Pauzes met mensen om jou heen ligt voor de hand (of misschien beter: ligt op de loer). Maar je kunt nog verder gaan en de Controle Pauze van de Buteyko Methode gaan vergelijken met andere manieren van adem inhouden. Dit hebben wetenschappers voor ons op een rijtje gezet. Best interessant!

Hierbij stellen zij de Breath Hold Time (BHT, de tijd dat je de adem inhoudt) na een volle inademing op 100%.
De BHT na een normale inademing op 55%.
De BHT na een normale uitademing (dat is onze Controle Pauze) op 40%.
En de BHT na een volledige uitademing stellen zij op 24%
Wanneer je nu een extra volle uitademing doet voordat je de test doet verhoog je de BHT met 5%.
Wanneer je een extra volle inademing doet voordat je de test doet verhoog je de BHT met 15%

 BHTCPVoorbeeld
Na volle inademing2.51Ik kan mijn adem na een volle inademing 50 seconden inhouden. Dan is mijn CP 50/2.5 = 20
Na normale inademing1.41Ik kan mijn adem na een normale inademing 25 seconden inhouden. Dan is mijn CP 25/1.4 = 18
Na volledige uitademing (waarbij je probeert je longen volledige leeg te maken)0.61
Ik kan mijn adem na een volledige uitademing 12 seconden inhouden. Dan is mijn CP 20, namelijk 12/0.6

Zoals Artour Rakhimov is zijn boek “Breathing slower and less” aangeeft gaat het hierbij om benaderingen. Mensen hebben verschillende longgrootten en -inhoud en ademritmes etc.

De CP test uit de Buteyko Ademhaling Methode geeft waarschijnlijk de beste indicatie van de bezuurstoffingsgraad van het lichaam en daarmee over jouw algehele gezondheidstoestand.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?