Blog

 • Ademlab
 • Algemeen
 • Cryo Sauna, een natuurlijke behandeling voor lichaam en geest
Cryo sauna

Cryo Sauna, een natuurlijke behandeling voor lichaam en geest

Bij het woord sauna denken we aan aangename warmte, maar er bestaat ook zoiets als een cryo sauna. Met temperaturen die tussen de -120 en -180 graden liggen, is die allesbehalve warm. De extreme koude maakt het mogelijk allerlei fysieke en mentale klachten te behandelen. In dit artikel lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Zo werkt een cryo sauna

Een cryo sauna is een hokje waar je in gaat staan, ongeveer net zoiets als een kleedhokje. Met behulp van stikstof in gasvorm wordt de temperatuur verlaagd (tot -180 graden). Hoewel dat erg koud is, voelt het niet direct zo koud aan. Je staat verder ook niet langer dan drie minuten in de cryo sauna. Je houdt je ondergoed en sokken aan en krijgt handschoenen. Daardoor blijft een deel van je lichaamswarmte behouden.

In principe sta je er zo kort in, dat je binnenin je lichaam niet door en door koud wordt. De bovenste huidlaag wordt wel heel koud. In je huid bevinden zich koude-receptoren, die een sterk signaal geven aan de hersenen. Dit signaal komt aan bij de hypothalamus, waar het systeem dat de temperatuur reguleert zich bevindt. Dit zal proberen de balans in het lichaam weer te herstellen.

Het is voor je lichaam alsof je in gevaar bent, en het zal daarom in actie komen om een crisis af te wenden. Vanwege de kou trekken je bloedvaten samen, waardoor het bloed naar de belangrijke organen gestuwd wordt, zodat deze warm blijven. De huid gaat er daardoor bleek uitzien. Het lichaam probeert het verlies van warmte zoveel mogelijk te beperken.

Door de verhoogde doorbloeding in de organen, stijgt de lichaamstemperatuur in eerste instantie. Maar als de kou langer duurt, zakt de temperatuur alsnog. De meeste mensen voelen dat ze koeler worden, koud of deels bevroren. Door de extreme kou gaat ook de opname van zuurstof omhoog.

Het jezelf onderdompelen in deze kou gedurende enkele minuten, zet allerlei processen aan het werk die het lichaam zullen beschermen. De positieve effecten van de cryosauna werken door en stapelen zich op. Dus als je meer dan een keer een behandeling ondergaat, ondervindt je daar steeds meer voordelen van. Dit komt omdat het lichaam elke keer opnieuw probeert zo efficiënt mogelijk te reageren. Het leert en wordt steeds uitgedaagd en daardoor sterker.

Wat zijn de gezondheidseffecten?

In een cryo sauna gaan staan zorgt voor stress in het lichaam. Het is niet de bedoeling dat het lichaam overbelast wordt, maar je daagt het wel uit. Door de extreme kou geef je je lijf het idee dat het in gevaar is. Dat dit niet echt zo is en dat de koude maar drie minuten zal duren, is voor je lichaam niet duidelijk. Daarom zal het toch (elke keer weer) hierop reageren met een beschermingsmechanisme.

Door het verblijf in de cryo sauna gaat het lichaam onderzoeken of er zich ergens een probleem voordoet. Het zal alle organen en systemen controleren en vervolgens resetten. Alle belangrijke processen worden hierdoor teruggebracht naar een normaal functioneren.

Cryo sauna stimuleert de doorbloeding. Dit zorg ervoor dat alle spieren, organen en cellen weer voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Ook helpt het bij de afvoer van afvalstoffen. Door de stress prikkels krijgt je immuunsysteem een impuls en worden er meer witte bloedlichaampjes aangemaakt. Ook het hormoonsysteem wordt gestimuleerd.

Verder is een bijkomend effect dat de verbranding omhoog gaat. Het lichaam denkt dat er gevaar is en zal dus om extra energie vragen. Het gebruikt hiervoor lichaamsvet, zowel bruine als witte cellen. Dit effect merk je ook nog in de uren na je verblijf in de cryo sauna, waardoor je nog enkele uren lang veel calorieën verbrandt.

Waar de cryo sauna bij kan helpen

Je kunt een verscheidenheid van klachten aanpakken met de cryo sauna. Van stofwisselingsziektes, artritis, reuma en fibromyalgie tot mentale klachten zoals depressies, neuroses, slapeloosheid of trauma’s. Ook sporters kunnen veel hebben aan een regelmatige sessie in de cryosauna. Het verbetert je conditie, helpt spierpijn voorkomen en verlicht pijn bij blessures.

Klachten waarbij de cryo sauna verlichting geeft

Reuma

Reuma is een ziekte die zorgt voor ontstekingen in de gewrichten. Het is een auto-immuunziekte, waarbij de eigen afweer de gezonde cellen van het lichaam aanvalt. Behandeling met cryo therapie heeft een regulerende werking op het immuunsysteem. Verder werkt het pijnstillend, komt er endorfine (het happy hormoon) vrij na een behandeling en remt het de ontstekingen. Genezen doet de cryo sauna dus niet, maar je zult je beter voelen en minder pijnklachten ervaren.

Overgangsklachten

In de overgang krijgen vrouwen vaak klachten, die veroorzaakt worden door een hormonale disbalans. Je kunt last krijgen van opvliegers, een gebrek aan energie en ook kom je gemakkelijker aan. Hormonen spelen een grote rol bij hoe je je voelt en ze regeluren veel processen in het lichaam. Cryotherapie kan helpen om je hormoonsysteem weer in balans te krijgen, zodat je je gezond en fit blijft voelen.

Acne

Niet alleen tieners hebben last van acne, ook volwassen kunnen hier last van hebben. De huid is onzuiver en er kunnen puistjes, rode pukkeltjes en mee-eters te zien zijn. Dit ontstaat door ontstoken talgklieren. Een behandeling in de cryosauna kan de doorbloeding verbeteren en daardoor dus ook het afvoeren van afvalstoffen. Het zorgt voor een goede reiniging van de huid. Je kunt het effect vaak al na een behandeling zien.

Huidveroudering

Naarmate je ouder wordt, ga je dit aan de huid zien. Er zijn rimpels zichtbaar en de huid kan gaan verkleuren. Ook gaat de huid meer hangen. Dit wordt veroorzaakt door een verlies van collageen, een stof die zorgt voor elasticiteit en soepelheid van de huid. De cryo sauna is een prachtige manier om dit aan te pakken. Er is geen plastische chirurgie nodig om weer een gezonde en jongere uitstraling te krijgen. Cryotherapie verbetert de doorbloeding en zorgt ervoor dat het lichaam gestimuleerd wordt om meer collageen aan te maken.

Cellulite

Ook bij cellulite (sinaasappelhuid) kan de cryo sauna een uitkomst zijn. Het komt vooral veel bij vrouwen voor. Onder je huid bevinden zich bindweefselschotten. Het bindweefsel wordt afgewisseld met vetweefsel. Roken, teveel zonlicht of te weinig beweging, dit kan er allemaal voor zorgen dat het bindweefsel inzakt. Je ziet dan putjes in de huid, de dikkere huid zijn de vetkussentjes, de ingezakte huid wordt gevormd door de bindweefselschotten.

Een goede doorbloeding is heel belangrijk om sinaasappelhuid te voorkomen. Een behandeling in de cryo sauna stimuleert de doorbloeding. Hierdoor zal er ook minder vocht tussen de vetcellen blijven zitten. De doorbloeding helpt er tevens voor zorgen dat er meer collageen wordt aangemaakt.

Psoriasis

Als je last hebt van psoriasis, is je huid ontstoken en geïrriteerd. Er is sprake van roodheid en jeuk. Door een behandeling in de cryo sauna wordt de overproductie van nieuwe huidcellen geremd. Dat zal zorgen voor een vermindering van klachten. Ook bij dermatitis, eczeem of rosacea kan cryotherapie behulpzaam zijn.

Slaapproblemen

Slecht slapen is een vervelend probleem. Soms weet je niet waardoor het komt. De gevolgen zijn echter wel duidelijk: een slechte concentratie, vermoeidheid overdag, een minder goed werkend geheugen en moeite om je aandacht erbij te houden. Door cryotherapie in te zetten kun je deze problemen op een natuurlijke manier aanpakken. Na een verblijf in de cryo sauna voel je je opgeladen en verfrist. Je lichaam krijgt een boost en je zult zowel in je humeur als in je energie een verbetering voelen.

Een andere natuurlijke manier om slaapproblemen aan te pakken, is door te kijken of je je ademhaling kunt verbeteren. Veel mensen hebben last van chronische hyperventilatie. Hierbij haal je te snel en te diep adem. In plaats van dat je hier veel zuurstof mee opneemt, ontstaat er juist een gebrek aan. Chronische hyperventilatie zorgt ervoor dat je onrustig slaapt. Je kunt gaan snurken of zelfs slaapapneu ontwikkelen. Lees er meer over in ons blog over snurken en slaapapneu.

Tinnitus

Ook bij tinnitus kan de cryo sauna voor een verbetering zorgen. Er is recent onderzoek gedaan naar het effect bij tinnitus. Er deden 80 tinnitus patiënten mee. Bij vier mensen was de tinnitus helemaal verdwenen, 47 mensen ervaarden een duidelijke vermindering van de klachten. Bij 16 patiënten was er een lichte verbetering en bij 13 bleven de klachten gelijk. Gezien het feit dat er met reguliere behandeling weinig aan tinnitus gedaan kan worden, is cryotherapie de moeite van het proberen waard.

Burnout en stress

Veel mensen ervaren stress en soms is de druk zo groot, dat je in een burnout belandt. Hevige vermoeidheid, pijn, concentratieproblemen, futloosheid en een emotioneel uitgeput gevoel kunnen enkele van de vele klachten zijn. Een of meerdere behandelingen in de cryo sauna kunnen je lichaam en geest ondersteunen. Het zorgt voor meer ontspannenheid, je voelt je beter in je vel, je kunt beter slapen en krijgt meer energie. De klachten zullen al snel verminderen.

Zijn er al onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van de cryo sauna?

Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van de cryo sauna. De resultaten die er zijn, zijn vaak ook nog eens wisselend. Het meeste onderzoek is gedaan bij sporters. Het lijkt erop dat sporters, die na hun workout in de cryo sauna gaan, sneller herstellen en minder kans op spierpijn hebben. Maar uit een ander onderzoek blijkt dit niet en werkt een ijscompres net zo goed.

Vrouwen geven aan dat ze hun huid na een behandeling in de cryosauna echt gladder vinden en dat ze minder last van cellulite hebben. Verder schijnt het ook goed te werken tegen PMS klachten. Vooral als je meer behandelingen doet, komt dat de hormoonbalans ten goede. In Japan wordt cryotherapie al sinds 1978 gebruikt om reumaklachten te verlichten.

Het merendeel van de onderzoeken is helaas op kleine schaal gedaan en daarom kun je er niet goed conclusies uit trekken.

 

GRATIS CRYO SESSIE

Meld je nu aan voor onze ademhalingscursus en krijg een gratis Cryo sessie. (Cryo sessie in Amstelveen aan de Vijverlaan 2)

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

 • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
 • (020) 2119442
 • info@ademlab.nl

Openingstijden

 • Maandag t/m donderdag
  09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
 • Vrijdag
  9.00 - 13.00
 • Zaterdag
  09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?