Blog

Ontspannen ademhaling

Chronische Hyperventilatie

Het probleem van chronische hyperventilatie

Er zijn twee soorten hyperventilatie: chronische en acute. We gaan het hier hebben over chronische hyperventilatie, want dit is een probleem waar veel mensen last van hebben, zonder dat ze zich hier bewust van zijn.

Ademhalen: een grotendeels onbewust proces

Ademhalen is iets dat we heel ons leven doen, maar het gebeurt op de achtergrond. Het is een proces dat deels bewust gebeurt en voor een deel onbewust. Je kunt ervoor kiezen je adem in te houden, maar op een gegeven moment neemt het lichaam het over en zul je weer inademen. Het merendeel van de tijd denken we niet na over onze ademhaling. Toch is je ademhaling een heel belangrijk proces, dat aan de basis ligt van je fysieke en mentale gezondheid.

Als we niet op een goede manier ademhalen, ontstaan er problemen. Hyperventilatie is het te veel en te snel ademen, waardoor de waarden van gassen in het bloed uit balans raken. Dat kan zijn door:

Chronische hyperventilatie:

je ademt altijd te diep en vaak. Dit gebeurt onbewust, er kunnen op den duur gezondheidsklachten door ontstaan.

Acute hyperventilatie:

dit zijn aanvallen die uitgelokt worden door angst en paniek en op die momenten ga je te diep en te snel ademhalen. Als je hieraan lijdt, ben je je er wel van bewust dat er iets mis is met je ademhaling.

Chronische hyperventilatie

Op deze pagina wordt de chronische hyperventilatie besproken. Dit is namelijk iets waar zo’n 80 tot 90% van de bevolking aan lijdt! De Russische wetenschapper en arts Buteyko heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de gezondheid en het blijkt dat een verkeerde ademhaling allerlei klachten kan geven, die niet altijd duidelijk aan de ademhaling zijn te verbinden.

Wat gebeurt er als we te diep en te vaak ademhalen? Als eerste kun je kijken naar wat ademen eigenlijk is. Het is de manier van het lichaam om alle cellen van zuurstof te voorzien. De longen halen zuurstof naar binnen. In de longen wordt de zuurstof opgenomen in het bloed. Dat gebeurt door de rode bloedcellen. In deze cellen zit de stof hemoglobine en dat bindt de zuurstof. Nu reist de zuurstof door je bloedvaten naar een lichaamscel die zuurstof nodig heeft en dan wordt het daar weer afgegeven. Om dit te kunnen doen is er CO2 (kooldioxide) nodig.

Gevolgen van chronische hyperventilatie

Constant neem je zuurstof op als je inademt, maar als je uitademt, stoot je zowel zuurstof als CO2 uit. Als je nu te veel en te diep ademhaalt, verandert er iets in dit hele proces. Je ademt namelijk steeds meer CO2 uit en dit betekent dat het CO2 niveau in je bloed daalt. Het gevolg hiervan is dat er niet meer genoeg CO2 is om de zuurstof af te geven aan je lichaamscellen. En je krijgt dus een tekort aan zuurstof in de cellen. Het is niet dat je geen zuurstof hebt, want die heb je wel ingeademd, maar de hemoglobine kan het niet afgeven. Dit veroorzaakt allerlei klachten in het lichaam.

Hierbij kun je denken aan:

  • Een toename van allergische reacties. Door de veranderde bloedwaarden neemt het stofje histamine toe in het bloed, dat een verergering van allergische reacties veroorzaakt.
  • Concentratieproblemen, doordat de hersenen niet genoeg zuurstof hebben, kunnen ze hun functies niet goed uitvoeren.
  • Meer verkoudheden, astma, bronchitis, COPD: door het te snelle ademhalen drogen de slijmvliezen uit en het verhoogde histamine veroorzaakt meer kans op luchtwegproblemen.
  • Hoge bloeddruk.
  • Eczeem.
  • Slaapproblemen.
  • Meer spanning en stress.

Hoe is chronische hyperventilatie ontstaan?

Buteyko heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van al deze problemen en legde de vinger op de zere plek: te veel en te diep ademhalen. Hoewel ademhalen iets heel natuurlijks is, zijn we de laatste honderd jaar steeds meer op een verkeerde en ongezonde manier gaan ademhalen. Hoe is dit zo ontstaan?

Oorzaken chronische hyperventilatie

  • Te weinig bewegen en bij beweging door de mond ademen
  • Het idee dat postgevat heeft, dat diep ademhalen voor meer zuurstof in het lichaam zorgt
  • Toename van stress die niet geuit wordt
  • Op de rug slapen (met open mond)
  • Te veel eten
  • In elkaar gezakt zitten
  • In te warme ruimtes werken en slapen

Om deze problemen aan te pakken, kun je leren om weer gezond adem te halen. De Buteyko ademhaling geeft je de mogelijkheid om per ademhaling meer zuurstof op te nemen, zonder dat je diep of snel ademhaalt. Zo komen al je lichaamscellen, van je hersenen tot je kleinste teentje, aan voldoende zuurstof. Als je lichamelijke functies verbeteren en je zult merken dat een heel aantal klachten zullen afnemen of zelfs verdwijnen. Ook de CO2-waarden komen in balans.

De ademhaling heeft invloed op je stofwisseling, op je hormoonhuishouding, het immuunsysteem en het functioneren van alle organen. Door de Buteyko ademhaling komt alles weer in balans. Mensen ervaren op veel gebieden verbetering: klachten van allergieën, astma en COPD verbeteren veel, vaak zoveel dat medicijngebruik afgebouwd kan worden. Mensen slapen beter en voelen zich meer uitgerust. Ze ervaren minder stress en als er spannende situaties zijn kunnen ze daar veel beter mee omgaan. Deze manier van ademhalen zorgt voor een gevoel van welbevinden op lichamelijk en mentaal niveau.

Heb jij last van klachten die je op een natuurlijke manier wilt aanpakken? Slik je medicijnen en vraag je je af of je die altijd zou moeten blijven gebruiken? De Buteyko methode kan ook jou helpen en je klachten verlichten. Kom het uitproberen in een groepstraining of een individuele training bij Ademlab. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?