De beste manieren om van je rusteloze benen af te komen
Als je ‘s nachts last hebt van rusteloze benen, kan dat je lange tijd uit je slaap houden. Het is een vervelende aandoening, die volgens dokter Buteyko veroorzaakt wordt door een verkeerde manier van ademhalen. Verder heeft ook onze leefstijl er mee te maken. We zijn ver afgedwaald van onze oorspronkelijke manier van leven en zijn niet meer goed verbonden met de aarde.
Wat zijn rusteloze benen?
Rusteloze benen is een mysterieuze aandoening, want de huidige wetenschap weet niet precies waarom het ontstaat. Meestal hebben oudere mensen er last van en vaker vrouwen, dan mannen.
Als je last hebt van rusteloze benen, heb je (vooral s’ avonds en ‘s nachts) een gevoel dat je je benen wel moet bewegen. Ze prikkelen, tintelen of kriebelen. Dit gevoel zit voornamelijk in de onderbenen. Je probeert dat gevoel kwijt te raken door je benen te bewegen. Stil liggen lukt dan ook niet en dat maakt in slaap vallen lastig.
De meeste mensen hebben vlak voor het in slaap vallen het meeste last. Maar ook als je slaapt kunnen je benen schokken en bewegen. Je slaapt hierdoor minder diep en kunt overdag vermoeid zijn. Overdag kun je ook last hebben, vooral na lang zitten.
Behandeling van rusteloze benen
Men weet niet precies wat de oorzaak is van rusteloze benen. Wel is er een samenhang met zwangerschap, gebruik van bepaalde medicijnen en een verminderde nierwerking. Rusteloze benen kunnen tevens in de familie zitten. Klachten kunnen verergeren door roken, alcohol gebruik, koffie en overgewicht.
In principe worden er geen medicijnen voorgeschreven voor de klacht. Dat is ook omdat er niet veel is dat hierbij helpt. Als de klachten heel ernstig zijn, kunnen er dopamine-agonisten voorgeschreven worden. Deze medicijnen hebben echter bijwerkingen, zoals misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij 6 op de 10 mensen werken ze echter wel.
Maar dokter Buteyko geloofde dat er een andere oorzaak achter de klachten kan liggen. Hij was een Russische arts die veel onderzoek deed naar het verband tussen de ademhaling en onze gezondheid. Veel gezondheidsklachten ontstaan doordat we te snel en te diep ademhalen (chronische hyperventilatie). Rusteloze benen kunnen daar ook door veroorzaakt worden.
Wat er gebeurt bij chronische hyperventilatie
Mensen halen diep adem, omdat ze denken dat ze daarmee meer zuurstof in hun bloed krijgen. Dat is helaas een mythe. We zijn allemaal dieper gaan ademhalen, maar daarmee doen we ons lichaam geen plezier. Bij een diepe ademhaling, neem je veel zuurstof op. Maar bij het uitademen stoot je een grote hoeveelheid CO2 uit.
In je bloed wordt de zuurstof opgenomen door de rode bloedcellen. Zij reizen door de bloedvaten om de zuurstof af te geven bij de cellen die het nodig hebben. Om de zuurstof af te geven, is echter CO2 nodig. Maar omdat je zo snel en diep ademhaalt, heb je teveel CO2 uitgestoten. Er is daardoor nu een tekort aan ontstaan. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor, dat de zuurstof in je bloed, niet terecht kan komen waar het nodig is.
Dit gebrek aan zuurstof en kooldioxide heeft een verstorende werking op het lichaam. Er kunnen verschillende problemen ontstaan, waaronder dus ook rusteloze benen. Dat is geen wonder, want CO2 heeft een vaatverwijdende en spierverslappende werking. Er kunnen krampen ontstaan en de doorbloeding vermindert. Ook heeft chronische hyperventilatie als gevolg dat zenuwen overprikkeld raken, waardoor je tintelingen kunt gaan voelen.
Hoe kun je zorgen dat rusteloze benen verdwijnen?
Heb je last van rusteloze benen, dan kun je op twee manieren je klachten aanpakken. Als eerste is het verstandig om je ademhaling rustiger te krijgen. Dat kan met onderstaande ademhalingsoefening en het leren van de Buteyko ademhaling. Evenals leren om beter aarden.
Meer zuurstof door rustiger ademen
De Buteyko ademhaling is een manier van ademen, waarbij je langzamer ademt en minder diep. Het kan lijken dat je daarmee juist minder zuurstof binnenkrijgt, maar dat is niet het geval. Bedenk maar dat diep ademhalen ervoor zorgt, dat zuurstof niet opgenomen kan worden. Dat komt omdat minder diep en rustig ademhalen ervoor zorgt dat je genoeg zuurstof opneemt en je niet teveel CO2 uitstoot.
De cellen van je lichaam krijgen op die manier alle zuurstof die ze nodig hebben om hun taken te doen. Ademhalen op de Buteyko manier is bijna niet zichtbaar of hoorbaar. Dat is een verschil met hoe de meeste mensen ademen. Door op deze manier te ademen, worden de CO2- en zuurstof niveaus hersteld. Krampen kunnen daardoor verdwijnen en ook je zenuwen komen tot rust.
Oefening om krampen en rusteloze benen op te lossen
Deze oefening kun je doen, om binnen 1 a 2 minuten het rusteloze gevoel in je benen kwijt te raken.
Lig op je buik of op je zij. Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen en adem alleen door je neus. Adem rustig uit en knijp je neus dicht. Houd dit vast tot je een eerste gevoel van ongemakkelijkheid voelt. Laat je neus dan los en adem rustig in. Probeer niet in een keer een diepe teug adem te nemen. Gebruik je middenrif en adem rustig in. Nadat je ingeademd hebt, ontspan je spieren weer, ook in benen en dijen.
Adem nogmaals in, maar nu nog minder diep. Elke keer dat je dit doet, adem je rustig in, zorg dat dit 25% minder is dan je normaal zou doen. Gebruik je buikspieren en middenrif bij het ademen. Uitademen doe je door de spieren te ontspannen, dus zet geen kracht. Probeer dit twee minuten vol te houden. Het is normaal dat je luchthonger voelt. Hiermee vergroot je zowel de zuurstof als de CO2 niveaus in je spieren. Deze oefening helpt beter tegen rusteloze benen dan wat mensen normaal doen, namelijk wrijven over de benen of stretchen. Bij de meeste mensen helpt de oefening om in 1 tot 2 minuten van de krampen af te komen. De rusteloze benen kunnen echter wel weer terugkomen, als je niets verandert aan je ademhaling. Het is dus verstandig om de Buteyko manier van ademhaling te leren.
Waarom aarden nodig is
Bij sommige mensen werkt bovenstaande oefening niet meteen. Aarden is ook een goede manier om van je rusteloze benen af te komen. In vroeger tijden liepen mensen vrijwel altijd op blote voeten, zodat je constant in contact stond met de aarde. Zo krijg je vrije elektronen binnen. Daarbij ben je ook op energetisch niveau met de aarde verbonden.
De mens zelf is ook elektrisch geladen, zolang je leeft gaan er kleine elektrische stroompjes door je lichaam. De zenuwen sturen zo boodschappen rond en je hart blijft er door kloppen. Maar tegenwoordig dragen we schoenen, leven we binnenshuis en verbinden we ons niet meer met de aarde. We raken daardoor te sterk elektrisch geladen en hebben een gebrek aan elektronen. Door beter te aarden kun je deze lading kwijtraken en daarmee ook je rusteloze benen.
Door de vele kunststoffen om ons heen verzamelen we gemakkelijk een grote positieve elektrische lading (denk maar aan die schokjes die je krijgt als je de autodeur aanraakt of het haar van je kind of een dier). De aarde zelf is negatief geladen (heeft een overvloed aan elektronen). De antioxidanten in fruit en groente bijvoorbeeld, kunnen vrije radicalen, die cellen kunnen beschadigen, deactiveren door er een vrije elektron aan te geven. Dit kun je ook bereiken door te aarden. Elektronen komen het lichaam binnen en doen de negatieve effecten van vrije radicalen teniet.
Gezonder leven door te aarden
Zolang je direct verbonden bent met de aarde, liefst door direct fysiek contact, voorziet de aarde je van een onbeperkte bron van vrije elektronen. Hierdoor kunnen je spieren en zenuwen goed werken en blijf je zoveel mogelijk vrij van klachten.
Wat klachten kunnen verergeren (en dus een grotere positieve lading aan je lichaam kunnen geven):
- Schoenen met rubber zolen dragen
- Kunststof tapijten
- In een verhoogd bed slapen
- Synthetische kleding dragen
- Magnetische velden van elektriciteitskabels, mobiele telefoons, laptops, tablets, de televisie en andere apparaten
- Straling van zendmasten
Hoe kun je zorgen voor meer aarding?
Op blote voeten lopen
Het is niet moeilijk om te zorgen dat je beter geaard blijft. Je kunt dit op meerdere manieren aanpakken. De makkelijkste manier is door regelmatig op blote voeten te lopen en dan natuurlijk wel buiten. Doe dit op een natuurlijke ondergrond, zoals gras of zand, want op stenen of asfalt is het effect minder of niet aanwezig. Doordat je met je huid contact maakt met de aarde, kun je de overtollige lading van je lichaam kwijtraken en vrije elektronen opnemen.
Aard je meubels en jezelf
Een andere manier om te aarden is door speciale producten te kopen, die de verbinding met de aarde behouden en voorkomen dat je teveel positieve lading opdoet. Zo kun je een speciaal laken onder je matras leggen, een mat gebruiken om je laptop op te zetten of tijdens het werken je voeten op een mat zetten. Je sluit de mat of het laken aan op de randaarde van een stopcontact, waardoor een verbinding met de aarde wordt gemaakt.
Visualiseren en mediteren
Ook mediteren en visualiseren kan goed helpen om beter te aarden. Tijdens een visualisatie kun je je eigen energieveld voor je zien. In gedachten laat je een snoer van energie van je ruggengraat naar beneden, de aarde in lopen. Je verbindt deze met de energie van de aarde, waarna er zou een vloeiende uitwisseling van energie zou moeten zijn, van de aarde naar jou en andersom. Zo schenk jij namelijk je overtollige energie aan de aarde en neem je de zuivere aarde-energie op.
Met deze technieken blijf je beter in balans en kun je van je rusteloze benen afkomen. Probeer er vooral voor te zorgen dat je blijvend van de klacht afkomt, door structureel je ademhaling aan te passen, waardoor je altijd goed geaard bent. Wil je meer weten over de krachtige werking van de Buteyko ademtherapie of zou je zelfs een training willen volgen? Vraag via het contactformulier meer informatie aan. We beantwoorden graag al je vragen.
Ga naar het contactformulier.