Blog

Buteyko-gezondheidszone

De Buteyko tabel voor Gezondheidszones

De Buteyko tabel voor Gezondheidszones

Dokter Buteyko is de Russische arts die de Buteyko ademhalingsmethode ontwikkelde. Hij heeft ook een tabel met gezondheidszones opgesteld, waarin duidelijk het verband te zien is tussen je fysieke gezondheid en hoe snel je ademhaling is. Veel mensen hebben last van chronische hyperventilatie. Wat voor effect heeft dat op je gezondheid? En wat zou je daar aan kunnen doen?

Buteyko’s onderzoek naar de ademhaling

In de jaren vijftig van de vorige eeuw, had dokter Buteyko zelf problemen met zijn gezondheid. Hij begon onderzoek te doen naar de invloed van de ademhaling. Hij had last van een hoge bloeddruk en deze werd veel slechter als hij snel ademhaalde. Zijn oplossing was dan ook om rustiger adem te halen. Vandaar uit ontwikkelde hij de Buteyko ademtechniek.

Hij heeft daarna nog jarenlang onderzoek gedaan en kwam erachter dat chronische hyperventilatie de achterliggende oorzaak kan zijn van een groot aantal gezondheidsproblemen. Mensen die ziek zijn ademen snel en zwaar. Inmiddels blijkt al uit vele onderzoeken dat hyperventilatie de opname van zuurstof uit het bloed belemmert. De vraag is nu of zieke mensen dan ook echt meer ademhalen dan gezonde.

Uit honderden onderzoeken blijkt dat zieke mensen over het algemeen meer dan 2 tot 3 keer meer ademhalen, dan de medische norm is. Het gaat dan om mensen met kanker, COPD, hart- en vaatziektes, epilepsie, leveratrofie en dergelijke. Gemiddeld ademen ze sneller, 20 tot 25 ademhalingen per minuut in plaats van de 12 die het zou moeten zijn. Daarbij ademen ze ook nog dieper, tussen de 13 en 16 liter per minuut, in plaats van 6 tot 8 liter.

Mensen die op sterven liggen, ademen het snelste, zo’n 30 tot 40 ademhalingen per minuut. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de laatste fase van kanker, cystic fibrosis of AIDS. Dokter Buteyko verzamelde de gegevens van duizenden zieke en gezonde mensen. Hij beweerde dat je op basis van de ademhaling voorspellingen kunt doen over hun gezondheid.

De Buteyko tabel van Gezondheidszones

In de jaren zestig analyseerde dokter Buteyko de gegevens van honderden gezonde en zieke mensen in zijn laboratorium. Hij verwerkte deze in een tabel, die hij presenteerde tijdens een lezing voor de belangrijkste wetenschappers, voor de Moscow State University in 1969. In de tabel zie je de gegevens van vele zieke patiënten.

Er is een indeling gemaakt tussen de gezondheid van mensen: van terminaal ziek, ziek, gezond (normaal) en supergezond. Daarbij zie je dat zieke mensen diep ademen, gezonde mensen normaal ademen en supergezonde mensen oppervlakkig ademhalen. De tabel deelt mensen in, in gezondheidszone, van 1 (terminaal ziek) tot 12 (supergezond). Daarbij is ook een verband te zien met het aantal hartslagen per minuut. Zieke mensen hebben een hoge hartslag, terwijl gezonde mensen een lagere hartslag hebben in rust.

Staat van gezondheid

Manier van ademen

Gezondheids-zone

Hartslag in slagen/min

Ademha-lingsfre-

quente

CO2 %

AP, s

CP, s

MP, s

Super-gezond

Opper-vlakkig

12

48

3

7.5

16

180

210

11

50

4

7.4

12

150

190

10

52

5

7.3

9

120

170

9

55

6

7.1

7

100

150

8

57

7

6.8

5

80

120

Normaal

Normaal

7

60

8

6.5

4

60

90

Ziekte

Diep

6

65

10

6.0

3

50

75

5

70

12

5.5

2

40

60

4

75

15

5.0

30

50

3

80

20

4.5

20

40

2

90

26

4.0

10

20

1

100

30

3.5

5

10

Structuur: beschrijving van elke gezondheidszone

De tabel is als volgt te lezen. Hoe lager het getal dat de gezondheidszone weergeeft, hoe zieker en ongezonder iemand is. Onderaan staat dus niveau 1. Dit is de zone waarop je een zeer lage CP (Controle Pauze) van 5 seconden hebt. Hoe hoger de zone, hoe gezonder je bent. De middelste rij correspondeert dus met een normale gezondheid (Buteyko gezondheiszone 7 met een CP van 60). Daaronder zijn niveaus waar je onder valt als je ziek bent. De allerhoogste zones corresponderen met super gezondheid.

Hieronder zie je de verschillende gezondheidszones beschreven:

Terminaal zieke en ernstig zieke patiënten (onder zone 1)

Mensen die ernstig ziek zijn of op sterven liggen vallen onder zone 1. Volgens de tabel heeft iemand die op sterven ligt, een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut, een ademhalingsfrequentie van 30 per minuut en minder dan 3,5% CO2 in de longblaasjes. De CP is minder dan 5.

Ernstig zieke patiënten die stabiel zijn (gezondheidszone 2)

Mensen die op gezondheidszone 2 zitten, hebben ernstige gezondheidsklachten, maar deze verslechteren niet. Over het algemeen heeft iemand dan een hartslag van 90 slagen per minuut (in rust). De ademhalingssnelheid is 26 per minuut. Opvallend is dat er ook geen automatische pauze is. Een gezond persoon zal na een uitademing een kort moment niet inademen, dat is normaal. Een ziek persoon doet dat dus niet.

De CP is minder dan 10 seconden. Uit een groot aantal onderzoeken blijkt ook dat 90% van mensen met een chronische ziekte, ernstig hyperventileren op het moment dat ze overlijden. Ook hun hartslag is veel hoger dan normaal.

Deze patiënten gebruiken over het algemeen allerlei medicatie om hun klachten onder controle te houden. Lopen en trap lopen is vaak onmogelijk, doordat ze het benauwd hebben en hun organen niet genoeg zuurstof krijgen. Het merendeel van de tijd liggen deze mensen in bed. Als ze gaan liggen om te slapen, verergeren hun klachten vaak. Deze patiënten lopen de meeste kans om in de vroege ochtend (tussen 4 en 7 uur) te overlijden, als ze in bed liggen. Vaak wordt dit veroorzaakt door een hartaanval of complicaties van kanker, diabetes of andere aandoeningen.

Mensen die matig ziek zijn (gezondheidszone 2 en 3)

Hieronder vallen mensen die wel ziek zijn, maar hun ziekte is niet levensbedreigend. Ze hebben last van verschillende symptomen, zoals milde astma, diabetes, kanker of andere chronische aandoeningen. De meeste mensen gebruiken dagelijks medicijnen.

Ze hebben een CP van tussen de 10 en 20 seconden. Gemiddeld is hun hartslag tussen de 80 en 90 per minuut en ademen ze tussen de 20 en 26 keer per minuut. Dat is nog steeds erg hoog, als je bedenkt dat de medische norm 12 is.

Fysieke inspanning is zwaar voor deze mensen, want zelfs snel wandelen zorgt ervoor dat ze buiten adem raken en nog dieper gaan ademhalen. Dit kan symptomen nog weer verergeren. Ze voelen zich vaak moe. Bepaalde klachten zijn soms zo erg dat ze het normale leven verstoren. Ze zijn niet goed in staat te werken of een sociaal leven te onderhouden. Mensen die zich ziek voelen, hebben niet alleen te maken met fysieke klachten, maar hun ziekte veroorzaakt ook nog eens stress. Ze houden weinig energie over om te sporten of activiteiten met anderen te ondernemen.

De meerderheid van de moderne mensen (zone 3 en 4)

De meeste mensen in deze tijd hebben een CP van tussen de 20 en 30. Ondanks dat er niet altijd medicijnen gebruikt worden, is het zo dat een meerderheid wel kampt met gezondheidsproblemen. Zo hebben mensen last van spijsverteringsklachten (prikkelbaar darm syndroom, chronische darmontsteking, maagslijmvliesontsteking enz.). Maar ook spier- en skeletaandoeningen komen veel voor (artrose, osteoporose enz.), net als hormoonstoornissen, overgewicht, diabetes, de beginfasen van kanker en nog veel meer.

Ook voor deze groep mensen is lange tijd staan moeilijk en ze blijven liever de hele dag zitten. Vooral na het eten is fysieke inspanning een probleem, omdat de ademhaling en doorbloeding dan verminderd zijn. De meeste mensen hebben niet veel energie. Het brein is erg geprikkeld en verzint ook graag excuses om lui te kunnen zijn. Opvallend bij deze mensen is dat ook hier te zien is dat ‘s ochtends de CP veel lager is, die zakt onder de 20. Dat brengt ook weer extra problemen mee.

Normale gezondheid (de medische norm), gezondheidszzone 5

Volgens de medische wetenschap hebben mensen in deze zone een gezonde ademhaling, namelijk een ademhalingsfrequentie van 12 per minuut. In de longblaasjes is de CO2 concentratie 5,5% en de CP is 40. Mensen die in deze gezondheidszone zitten, hebben wel een zogenaamde automatische pauze. Dit betekent dat ze na een uitademing een moment lang niet opnieuw inademen. Alle ademhalingsspieren kunnen dan even ontspannen. Deze pauze duurt 2 seconden.

De mensen in deze gezondheidszone kunnen hardlopen, terwijl ze door hun neus blijven ademen. Ook kunnen ze veilig koude douches nemen (met inachtneming van bepaalde regels). Ze slapen over het algemeen goed en zijn in staat hun sociale verbintenissen goed te onderhouden.

De buteyko norm (gezondheidszone 7)

Dokter Buteyko ontwikkelde zijn eigen standaard voor gezondheid. In gezondheidszone 7 ben je vrij van zo’n 200 chronische klachten. In de middelste rij van de tabel zie je dat gezonde mensen niet vaker dan 8 keer per minuut zouden moeten ademhalen, in rust. Hun CP is meer dan 60 met 6,5% CO2. De adempauze zou tenminste 4 seconden moeten duren.

Mensen in deze gezondheidszone houden van fysieke activiteit, ze barsten dan ook van de energie en hebben genoeg aan minder dan 5 uur slaap. Ze kunnen gemakkelijk langdurig staan, dat voelt voor hen natuurlijk aan. Hun ochtend CP is niet slechter dan op elk ander moment van de dag. Een chronische ziekte komt op dit niveau niet voor.

Supergezondheid (zone 8 tot 12)

De bovenste 5 zones werden geïdentificeerd door Buteyko als supergezondheid of superweerstand. Het is mogelijk om steeds gezonder te worden, en hoe hoger je stijgt in de rijen van de tabel, hoe krachtiger je gezondheid wordt. Bij elke rij die je omhoog gaat, worden bepaalde biochemische processen in gang gezet. Veel studenten van Buteyko beschrijven dat ze verbazingwekkende lichamelijke vermogens ontdekten, die voorheen verloren of onbekend waren.

Zo kun je bijvoorbeeld merken dat je op een natuurlijke manier minder slaap nodig hebt, nog slechts 2 tot 4 uur per nacht. Iemand met een CP van 2,5 minuten heeft genoeg aan 2 uur slaap. Het lukt deze mensen gewoon niet eens om meer te slapen. Ook Buteyko gaf aan maar zo weinig slaap nodig te hebben. Een andere bijzondere eigenschap die je zou kunnen ontwikkelen is bijvoorbeeld extreem snel genezen van lichamelijk weefsel.

Een krachtige gezondheid met de Buteyko Ademhaling Methode

Om deze zones van gezondheid te halen (of dan tenminste de medische norm), zou je moeten zorgen dat je van je chronische hyperventilatie afkomt. Dat kun je bereiken door de Buteyko ademmethode te leren. Als je chronisch hyperventileert adem je te snel en te diep en meestal ook door je mond. Hoewel het voor volwassenen niet gemakkelijk is om iets wat je al zo lang onbewust op een bepaalde manier doet af te leren, is het zeker mogelijk. En het zal je veel brengen: meer energie, een krachtige gezondheid en tevens meer rust.

Door de Buteyko ademmethode toe te passen, zorg je ervoor dat je ademhaling rustig wordt en minder diep. Je krijgt hierdoor meer CO2 in je bloed, waardoor je cellen alle zuurstof kunnen opnemen die ze nodig hebben. Dit herstelt de balans in het lichaam. Alle organen die in de problemen zaten zullen kunnen herstellen. Als je last had van chronische klachten, kun je gaan merken dat daar verbetering in komt. En het grote voordeel is: dat gaat op een puur natuurlijke manier.

Lijkt het jou ook de moeite waard om de Buteyko ademhaling te leren en hogere gezondheidsniveaus te bereiken? Begin dan vandaag nog met leren en schrijf je in voor een cursus bij Ademlab. Wij bieden een online training aan, dus je hoeft er niet eens de deur voor uit.

Kijk bij ons aanbod.


Reactie (2)

  • Edward Wildering

    Sinds ik 6 weken geleden de diagnose zware Apneu kreeg en aan de C-PAP moest ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Ik lees nu alles over de Buteyko methode en begin te geloven dat deze methode mij misschien kan helpen meer energie te geven door beter en dieper te slapen. En door mijn ademhaling te verbeteren. Zou ik mij in kunnen schrijven voor een cursus? Met vriendelijke groet,

    • Pierre Greijmans

      Beste Edward,
      Goed dat je verder kijkt en onderzoekt nu je weet dat je apneu hebt.
      Graag spreek ik je telefonisch om af te spreken wat we gaan doen.
      Mail me ajb je tel.nr. of bel mij (pierre@ademlab.nl / 06-53336128).
      Tot binnenkort.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?