Blog

Bewust-ademhalen

Hoge Bloeddruk omlaag door Buteyko Ademhaling

Wat Buteyko Ademhaling kan doen bij een te hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk geeft niet alleen vervelende klachten, maar kan ook erg gevaarlijk voor de gezondheid zijn. Bij iedereen kan de bloeddruk gedurende de dag wat schommelen. Bij mensen met een hoge bloeddruk, is deze structureel te hoog. Kan deze omlaag gebracht worden op een natuurlijke manier? De Buteyko Ademhaling Methode kan veel verlichting brengen, klachten kunnen verdwijnen en schade aan het lichaam kan voorkomen worden.

Alles over bloeddruk

Ons hart zorgt ervoor dat het bloed wordt rondgepompt. Op deze manier wordt ons hele lichaam voorzien van bloed, voedingsstoffen, hormonen, zuurstof en alles dat de cellen nodig hebben. Het bloed gaat via slagaders van het hart naar de weefsels. Aders brengen het van de weefsels terug naar het hart. Als we het hebben over bloeddruk, bedoelen we de kracht die op de bloedvaten staat doordat het hart pompt.

Bloeddruk: Bovendruk en Onderdruk

De bloeddruk kan gemeten worden. Er worden dan twee waardes gemeten:

  1. De bovendruk: Dit is de druk die ontstaat als het hart het bloed de bloedvaten inpompt.
  2. De onderdruk: Dat is de druk in de bloedvaten als het hart zich ontspant (in rust is).

De bloeddruk is niet constant gedurende de dag. Dat is normaal. ‘s Ochtends heb je over het algemeen een lage bloeddruk, ‘s middags is hij hoger. Doe je een rustige activiteit, dan is de bloeddruk lager dan als je je fysiek inspant. Een gezonde bloeddruk is vastgesteld op 120/80 (boven- en onderdruk). Dit is als je in rust bent. Is je bloeddruk hoger in rust, dan heb je last van een hoge bloeddruk, door artsen hypertensie genoemd. Meestal wordt het als een probleem gezien vanaf een bovendruk van 140.

Wat gebeurt er bij een te hoge bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk hoeft in eerste instantie geen klachten te geven, je zult er niet direct iets van merken. Toch gebeurt er wel iets in het lichaam, en dan vooral in de bloedvaten. Het gladde spierweefsel rondom de slagaderen verkrampt. Hierdoor wordt de diameter van de slagaderen kleiner en moet het hart harder werken, dus meer druk zetten, om het bloed rond te kunnen pompen. Dit zorgt voor een hogere bloeddruk.

Een hoge bloeddruk zorgt voor belasting van het lichaam. De hoge druk zorgt voor beschadiging en verharding van de slagaderen, waardoor de elasticiteit afneemt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hartinfarct. Omdat het hart zo hard moet werken, kunnen de spieren van de linker hartkamer gaan verdikken. Dit kan leiden tot hartproblemen. Een hoge bloeddruk kan uiteindelijk de kans op hersenbloedingen vergroten en het kan leiden tot beschadiging van de ogen. Ook de nieren staan onder druk. Deze filteren het bloed. De hoge druk kan de fijne structuren van de nieren beschadigen, waardoor ze hun werk niet goed meer kunnen doen.

Merkbare klachten ontstaan pas bij een extreem hoge bloeddruk. Dan kun je last krijgen van duizeligheid, pijn op de borst, hoofdpijn, problemen met zien of kortademigheid. Heb je een te hoge bloeddruk, van meer dan 140/90? Dan schrijft je arts meestal bloeddrukverlagende middelen voor. Dit zijn bijvoorbeeld bètablokkers, RAS-remmers, calciumblokkers of plaspillen.

Ademhaling als oorzaak van hoge bloeddruk

Medicijnen zullen de klachten verlichten, maar pakken de achterliggende oorzaak niet aan. Wat veroorzaakt een hoge bloeddruk? Volgens de Russische Arts Buteyko, die zelf aan een hoge bloeddruk leed, komen alle problemen voort uit een te snelle en te diepe ademhaling. Omdat hij zelf klachten had, ging hij op zoek naar wat de oorzaak hiervan kon zijn. Hij zag een verband met de ademhaling. Toen hij zijn ademhaling vertraagde en minder diep maakte, verdwenen na verloop van tijd zijn klachten.

Hoe is dit mogelijk? Te diep ademhalen is iets dat veel mensen tegenwoordig doen. We denken dat we daarmee ons lichaam voeden met veel zuurstof, maar eigenlijk gebeurt er het tegenover gestelde. Door diep adem te halen, komt er veel zuurstof in de longen. Dit wordt opgenomen door de rode bloedcellen, in het hemoglobine. Maar terwijl je diep ademhaalt, stoot je bij het uitademen veel CO2 (koolzuurgas) uit. Juist dit CO2 is nodig, om de zuurstof weer af te kunnen geven aan de lichaamscellen. Door het diepe ademhalen ontstaat een tekort aan CO2 en kan de zuurstof niet komen waar het nodig is.

Een tekort aan zuurstof zorgt voor de verkramping van het gladde spierweefsel dat om de slagaders ligt. Zoals gezegd veroorzaakt dit vernauwing van de vaten, wat op zijn beurt weer de hoge bloeddruk veroorzaakt. Niet elk lichaam is hetzelfde en een verkeerde ademhaling kan voor veel verschillende klachten zorgen. Heb je echter last van een hoge bloeddruk, dan kun je met de Buteyko ademhaling zorgen voor een herstelde balans in je lichaam.

Buteyko ademhaling om een hoge bloeddruk aan te pakken

De Buteyko Ademhaling Methode kun je leren. Tijdens een cursus leer je optimaal adem te halen: bij elke inademing neem je meer zuurstof op, terwijl je minder diep en snel ademhaalt. Er komt meer koolzuurgas in je bloed, zodat het gladde spierweefsel zal ontspannen. Hierdoor daalt de bloeddruk. Al snel kun je merken dat de merkbare klachten die opspelen bij een hoge bloeddruk zullen verdwijnen, zoals hoofdpijn, hartkloppingen en pijn op de borst. In overleg met de arts is het zelfs mogelijk het gebruik van medicijnen af te bouwen.

Als je de Buteyko Ademhaling Methode blijft gebruiken en de bloeddruk daalt, kan schade aan de weefsels voorkomen worden. Soms is het mogelijk dat schade die al ontstaan is, zich weer herstelt. De ademhaling komt ook van pas bij het verminderen van stress, dat bij hoge bloeddruk ook een rol speelt. Een gezonde leefstijl, met gezonde voeding en voldoende bewegen is ook belangrijk. Sommige mensen zien snel resultaat, maar het kan soms nodig zijn langere tijd vol te houden.

Ben jij geïnteresseerd in de Buteyko Ademhaling Methode om je hoge bloeddruk aan te pakken? Verlicht je klachten met deze natuurlijke methode en breng je lichaam weer in balans. Schrijf je in voor een groepstraining of individuele training bij Ademlab.

Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?