Blog

  • Ademlab
  • Algemeen
  • In hoeverre heb ikzelf in de hand of ik gezond blijf (of word)?

In hoeverre heb ikzelf in de hand of ik gezond blijf (of word)?

Natuurlijk heb je je genen gekregen en die verander je niet zomaar. Maar ik hoor best vaak om me heen: dit of dat heb ik gewoon of het zit in de familie of iets dergelijks.

Weet je? Je kunt je leven met je gewoontes en gebruiken aanpassen, zodat bepaalde genetische ziektes niet aangewakkerd worden. Ooit over nagedacht?

Dit is misschien een manier waarop wij de dreigende en aanwezige welvaartziektes aankunnen.

Onderzoek toont aan dat systemische ontstekingen de oorzaak zijn van veel welvaartsziektes.

In tegenstelling tot gewone ontstekingen oftewel infecties leidt systemische ontsteking niet tot pijn. Je wordt er ook niet warmer van of rood. Systemische ontstekingen, ook wel laaggradige ontstekingen genoemd, zitten op celniveau en gaan niet gepaard met deze kenmerken.

Tegenwoordig eisen ziektes als astma, kanker, diabetes 1 en 2, auto-immuun ziektes, Alzheimer, Parkinson, obesitas en osteoporose veel slachtoffers.

STRESS

Al die genoemde ziektes zijn divers van aard. Toch kun je stress als algemene initiator van deze ziektes verantwoordelijk houden. We hebben het dan over langdurige stress. Het gedurende een lange periode onderhevig zijn aan stress leidt tot aanwakkering van deze welvaartsziektes.

Wij denken dan meteen aan mentale stress. De stress van werkdruk, deadlines halen. Maar dat is maar een gedeelte van de stress die wij onszelf aandoen.

Wat denk je van de stress door foute voeding? De stress die ontstaat door giftige stoffen, stress door verontreinigd voedsel of lucht die we ademen? Maar ook de stress van haast en de stress van al die hoge verwachtingen die je zelf hebt opgelegd en de verwachtingen uit jouw omgeving die jij je aantrekt.

Bij langdurige stress overbelast je je immuunsysteem. Onze continue staat van alertheid laat ons immuunsysteem reageren door inflammatie (ontstekingen).

Het erge is dat wij niet in staat blijken om de signalen van ons lichaam op te pikken. Alsof we getraind zijn om die signalen te negeren. Dit is kwalijk omdat ons lichaam op deze manier niet in staat is om zichzelf te ontdoen van dit gif.

SIGNALEN MISSEN

Als je aan preventie wil doen, dan heb je kennis nodig over hoe jouw fysiologie werkt. Als je die kennis hebt, dan moet je nog in staat zijn om de signalen van jouw lichaam op te pikken.

Wapen je dus tegen psychologische stress. Wapen je tegen slechte voeding en leer signalen van jouw lichaam oppikken. Signalen die nu steeds weer door jou worden gemist. Tenminste dat gebeurt vaak.

Wanneer we deze signalen beter leren oppikken is de kans kleiner dat de trigger voor het ontstaan van dit soort ziekten ontkiemt en toeneemt. Het zit in je familie die éne doodsoorzaak, maar is dat de reden dat jij je zo druk maakt, rookt, McDonald’s op het menu hebt staan etc. etc. ?

Het komt erop neer dat jij vatbaar bent voor diverse ziektes, maar dat het altijd dezelfde trigger is, namelijk jouw foute leefstijl die stress veroorzaakt.

leefstijl -> langdurige stress -> ontstekingen -> ziektes

De belangrijkste stress-veroorzakers zijn onze ademhalingvoeding en beweging. Deze zijn de afgelopen tweehonderd jaar ontzettend veranderd.

ADEMHALING

85% van de moderne Westerse mens lijdt aan chronische hyperventilatie. Oftewel 85% van ons ademt continue te veel. Best logisch, want we zijn meer gaan ademen door de continue stress die we ervaren.

Het gevolg hiervan is echter dat de samenstelling van gassen in ons bloed en cellen verandert. De pH-waarde van ons lichaam daalt namelijk. We worden zuurder. In figuurlijke zin zien we hier misschien niks van (hoewel? 😃).

Ik doel op: Letterlijk zuurder.

Misschien dat je zuurder wordt door het voedsel dat we eten. Dat is ook zo, maar we worden vooral zuurder doordat we te veel ademen. Dit wordt in onze samenleving en medische wetenschap nauwelijks geadresseerd. Toch is het zo dat dit veel systemische ontsteking, je weet wel: “inflammatie”, veroorzaakt en dus veel ziektes. Hoe dit zit is een volledig artikel waard, dus dat bewaar ik voor later. Voor nu houd ik het bij de remedie.

Je kunt dit ondervangen door gerichte ademtraining (of adem re-training).

Dit is de reden dat ik 1.5 jaar geleden begonnen ben met Ademlab. Een dienstverlener die ademhalingscursussen verzorgt voor organisaties die dit (preventief) aanbieden aan hun werknemers. Sinds kort ook toegankelijk voor particulieren.

VOEDING

De andere reden waarom ons lichaam zuurder wordt en wij steeds vaker last hebben van “welvaartsziektes” is dus voedsel.

Wij eten te veel en slecht. We hebben niet door wanneer we eigenlijk genoeg hebben en ons voedsel bestaat voor een groot gedeelte uit ontstekingen-veroorzakend en ontstekingen-versterkend voedsel. Denk aan het bekende lijstje van geraffineerde koolhydraten – witte bloem, wit brood, witte rijst, broodjes, frisdrank, snacks, pasta, snoep, ontbijtgranen en toegevoegde suikers – bijna allemaal ingrediënten die uit de fabriek komen.

Wat dat betreft gaan we de verkeerde kant op.

BEWEGING

De derde factor is natuurlijk beweging. De meesten van ons bewegen wel. ’s-Ochtends of ’s-avonds een sessie, maar tussendoor zitten we uren aan één. Ook hier is nog winst te behalen.

Kortom: er is meer aandacht nodig voor ademhalingvoedsel en beweging.

Wat mij betreft in die volgorde. De grootste winst is volgens mij bij onze ademhaling te halen.

Wil je meer info neem dan contact met me op.

Ik heb al gehoord dat ik misschien te vroeg ben met Ademhaling op de agenda te zetten. Aan de andere kant hoop ik dat ik niet te laat ben, want er is werk aan de winkel!

Wil je geen posts missen schrijf je dan in voor “Updates die lucht geven!”

 

Reactie (2)


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?