Blog

Slaapapneu-diabetes

Lage Bloeddruk en Buteyko Ademhaling

Lage bloeddruk en Buteyko Ademhaling Methode

Over het algemeen hoor je meer over hoge bloeddruk, dan over een te lage bloeddruk. Dat komt omdat een hoge bloeddruk daadwerkelijk schade kan veroorzaken en dat is bij een lage bloeddruk niet zo. Toch kan dit vervelende klachten geven en kun je er wel degelijk last van hebben.

Klachten bij een lage bloeddruk

De bloeddruk is niet constant, maar schommelt gedurende de dag. Dit gebeurt onder invloed van hormonen en is afhankelijk van je activiteiten (‘s nachts is de bloeddruk lager dan overdag). En ook bijvoorbeeld bij warm weer is de bloeddruk lager, doordat de bloedvaten meer open staan. De bloeddruk wordt geregeld vanuit een centrum in de hersenen.  

Heb je echt een te lage bloeddruk, dan kun je daar last van krijgen. De meest voorkomende klachten zijn duizeligheid, licht in het hoofd voelen, futloos en moe zijn en flauwvallen. Dat komt omdat het bloed niet meer komt, waar het moet zijn. Sommige delen van het lichaam krijgen te weinig zuurstof. Vooral de hersenen hebben daar last van en daarom kun je flauw vallen. Dit heeft als extra functie, dat je daarna plat ligt en het bloed weer makkelijker bij de hersenen kan komen.

Oorzaken van een lage bloeddruk

Hoe vervelend deze klachten ook zijn, ze hebben geen schadelijke effecten. Mensen met een lage bloeddruk lopen niet meer risico op hart- of vaatziektes. Het is natuurlijk wel zaak om uit te zoeken waar de problemen vandaan komen en de oorzaak aan te pakken. Er is echter geen echt duidelijke oorzaak aan te wijzen voor een lage bloeddruk. Men ziet een lage bloeddruk vaak bij gebruik van medicijnen, een groot vochtverlies, als je hoge koorts hebt (gehad), bij aandoeningen van de hersenen en aandoeningen die de pompkracht van het hart verminderen.

Je hebt een lage bloeddruk wanneer de bovendruk 60 is en de onderdruk 90. Je kunt zelf al wat doen om een lage bloeddruk te voorkomen en dat is sowieso zorgen voor een gezonde leefstijl. Drink voldoende en beweeg regelmatig. Artsen kunnen ook medicijnen voorschrijven. Toch is dit een riskante oplossing, omdat de medicatie ook een te hoge bloeddruk kan veroorzaken. En dan ben je verder van huis.

Buteyko’s mening over de ademhaling

Er is ook een natuurlijke aanpak van een lage bloeddruk mogelijk. De Russische arts Buteyko ging er vanuit dat de ademhaling bepalend is voor alle fysiologische processen in het lichaam. Dat is niet zo vreemd, als je bedenkt dat je een heel aantal weken zonder voeding kan en je enkele dagen zonder water kunt overleven. Maar zonder zuurstof overleef je maar maximaal vijf minuten. Zo belangrijk is ademhalen.

Een verkeerde manier van ademen zou dus heel veel invloed kunnen hebben op het lichaam. Is er een verkeerde manier van ademhalen? Het is bekend geworden dat we de laatste honderd jaar anders zijn gaan ademhalen. We halen sneller en dieper adem dan vroeger. Hoe dat is gekomen is niet bekend. Dat zou natuurlijk met de huidige snelle en gehaaste manier van leven kunnen komen. Het waarom maakt misschien niet uit. Wat het effect hiervan is wel.

Als je normaal ademhaalt is je lichaam in balans. De hormoonspiegel, het immuunsysteem, de bloeddruk, alle systemen werken zoals ze horen. Een te snelle ademhaling, in feite hebben we bijna allemaal last van chronische hyperventilatie, zorgt voor een verstoring van deze balans. Bij de inademing neem je zuurstof op in je longen. Vanuit de longblaasjes komt de zuurstof in je bloed terecht, in de rode bloedcellen. Via je bloedvaten reist het naar de lichaamscellen, waar de zuurstof weer afgegeven wordt.

Dat is hoe het zou moeten gaan. Maar als je te snel en te diep ademhaalt, neem je zuurstof op, maar je stoot veel CO2 (koolzuurgas) uit. Dit koolzuurgas is juist wat je nodig hebt om de zuurstof af te kunnen geven aan de lichaamscellen. Door te snel adem te halen krijg je een tekort aan CO2 en daardoor aan zuurstof, want dat kan niet afgegeven worden. In je hele lichaam ga je merken dat weefsels een tekort krijgen. Dat uit zich op verschillende manieren.

Sommige mensen ontwikkelen hierdoor een hoge bloeddruk. Het zuurstoftekort veroorzaak een verkramping van het gladde spierweefsels. Maar een lage bloeddruk is eigenlijk een verdedigingsmechanisme van het lichaam om het CO2 gehalte weer omhoog te krijgen. Door een andere manier van ademhalen aan te leren, kun je zorgen voor een optimale aanvoer van zuurstof. Dit kan met de Buteyko ademhaling.

Gezond ademhalen met Buteyko Ademhaling

Veel mensen denken dat het nodig is diep adem te halen, zodat ze heel veel zuurstof kunnen opnemen. Dat is dus niet het geval. Door de Buteyko ademhaling te leren, zul je leren om minder diep en snel adem te halen, maar wel relatief meer zuurstof op te nemen. Hiermee breng je alle systemen van je lichaam weer in balans. Er is genoeg CO2 om de zuurstof in al je weefsels te brengen en dit kan veel klachten verlichten. Je bloeddruk kan ook weer in balans komen. Duizelingen, vermoeidheid en flauwvallen zullen tot het verleden behoren.

Leefstijl en Buteyko Ademhaling

Natuurlijk is het ook belangrijk aanpassingen te maken in je levensstijl. Zorg dat je genoeg drinkt en beweegt en goed slaapt. Door de cursus te volgen kun je op een natuurlijke manier van je lage bloeddruk afkomen. Denk je dat de Buteyko ademhaling iets voor jou is? Kijk voor meer informatie op onze aanbodpagina en schrijf je in voor een groepstraining of individuele training bij Ademlab. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?