Blog

Ontspannen ademhaling

Snurken

Buteyko Ademhaling en Snurken

Als je snurkt, denk je misschien dat je zelf niet veel last hebt van dit snurken. Jij slaapt en als je er niet wakker van wordt, is er niets aan de hand. Het is vooral een lastig probleem voor een eventuele partner, die er niet door kan slapen. Maar hoe vervelend het ook is voor je partner, jij als snurker ervaart er ook negatieve gevolgen van. Want je slaapt niet zo rustig als zou moeten en er is een achterliggende oorzaak, waardoor je snurkt.

Door snurken niet goed slapen

Het probleem met snurken is, dat je er soms zelf niet eens iets van merkt. Het kan je partner zijn die aangeeft dat je erg snurkt, en dan nog is die vaak degene die er iets aan doet: oordopjes gebruiken. Of in een andere kamer gaan slapen. Je denkt misschien dat jij zelf slaapt als een roosje, maar dat is helaas niet het geval. Doordat je snurkt slaap je onrustig, je ontspant niet goed en wordt regelmatig wakker, ondanks dat je dit niet merkt. Je kunt ook last hebben van slaapapneu (een korte onderbreking van de ademhaling).

Het enige waar je aan kunt gaan merken dat je snurkt, is dat je ‘s ochtends moe wakker wordt. En die vermoeidheid zal vaak alleen maar erger worden, als je je snurkprobleem niet aanpakt. De meest gebruikte middelen tegen snurken, zijn een anti-snurkbeugel, die je onderkaak in positie houdt of apparaten die zorgen voor een positieve luchtdruk in je luchtpijp. Maar dat zijn nogal ingrijpende middelen, die ook nog eens niet de achterliggende oorzaak verhelpen.

Het probleem van een te diepe ademhaling

Er is een natuurlijke manier om het snurken aan te pakken, namelijk door te kijken naar de ademhaling en deze aan te passen. De Russische arts Konstantin Buteyko deed onderzoek naar de effecten van de ademhaling op het lichaam. Hoe we ademhalen heeft veel invloed op de werking van hormonen, de bloeddruk, de spijsvertering en nog veel meer. Buteyko kwam er achter dat vrijwel alle mensen te snel en te diep ademhalen en dat veroorzaakt allerlei problemen.

Met snurken gaat dat als volgt. Normaal gesproken, gedurende de dag, halen we al te snel en te diep adem. Dit heet chronische hyperventilatie. Als je ademhaalt, neem je zuurstof op en je stoot CO 2 uit. Vanuit je longen wordt deze opgenomen in de rode bloedcellen, in het stofje hemoglobine. Als het hemoglobine de zuurstof wil afgeven aan je lichaamscellen heeft het CO2 nodig om dat te doen. Doordat je diep in- en ook uitademt, stoot je relatief veel C02 uit. Er is nu een tekort aan CO2 ontstaan, waardoor de zuurstof niet kan worden afgegeven.

Deze manier van ademen gebeurt overdag, maar ook ‘s nachts. Als je in slaap valt, wordt bij de meeste mensen de ademhaling nog dieper. Zeker als je op je rug slaapt, valt je mond open en ga je luidruchtig ademhalen. De diepe ademhaling zorgt ervoor dat het zachte weefsel van je keel in beweging komt. Al deze factoren bij elkaar, het tekort aan zuurstof, de daling van het CO2 niveau in het bloed, een nog diepere ademhaling, veroorzaken verschillende problemen in het lichaam. De hersenen merken op dat er een te diepe ademhaling is en zullen proberen dit tegen te gaan. De bovenste luchtwegen zwellen op, zodat de keel nauwer wordt. Dit veroorzaakt de snurkgeluiden, maar is bedoeld als afweer om de hyperventilatie tegen te gaan.

Goed slapen door de Buteyko ademhaling

De achterliggende oorzaak van snurken is dus de ademhaling. Een anti-snurkbeugel, apparaten om je luchtweg open te houden, operaties en al dat soort ingrepen helpen dus niet om de ademhaling te verbeteren. Het beste zou zijn om te gaan leren te ademen door de neus. Tijdens een cursus waarin je de Buteyko ademhaling leert, zul je je gaan oefenen om minder diep en snel adem te halen. Dit brengt je lichaam weer tot rust.

De Buteyko ademhaling zorgt voor een optimale levering van zuurstof in je lichaam. Bij elke ademteug neem je meer zuurstof op, zonder dat je zo diep inademt. Meer zuurstof betekent dat de stressreactie van je lichaam verdwijnt en het CO2 niveau komt weer in balans. Als je gaat slapen, kan het nodig zijn om de mond af te plakken met tape, zodat je vanzelf door de neus gaat ademen. Een band om de middel kan ook helpen om een te diepe ademhaling te voorkomen. Omdat snurken een reactie is op hyperventilatie, zullen de symptomen verdwijnen. Je zult weer diep en goed slapen.

Om goed te slapen is het niet alleen verstandig te letten op je ademhaling. Belangrijk voor een gezonde slaap is ook te zorgen voor voldoende zuurstof (dus zet je raam altijd open) en een regelmatig slaapritme. Als je overdag zorgt voor wat beweging, zul je merken dat je ook makkelijker in slaap valt en beter slaapt.

Zijn jij en je partner op zoek naar een goede nachtrust? Je snurkprobleem op een natuurlijke manier aanpakken, is een eerste stap naar beter slapen. Ademlab kan hierbij helpen. Wij bieden een cursus aan waarin je de Buteyko ademhaling leert. Kijk voor meer informatie over ons aanbod bij onderstaande link. Je kunt kiezen voor een groepstraining of individuele begeleiding. Er starten regelmatig cursussen op onze locatie in Amstelveen.


Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*


Ademlab – Dat geeft lucht!

  • Vijverlaan 2, 1182 BZ Amstelveen
  • (020) 2119442
  • info@ademlab.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m donderdag
    09:00 - 17:00 / 19.00 - 21.00
  • Vrijdag
    9.00 - 13.00
  • Zaterdag
    09:00 - 13:00

Schrijf je in voor onze updates

Don't worry, wij krijgen het ook benauwd van spam!

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Sorry, we zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
* E-mail
* Jouw vraag of opmerking
Chat met onze medewerkers

Heb je een vraag? Vraag online en bespaar tijd!

* Jouw vraag of opmerking
Naam
E-mailadres
Wij zijn online!
Feedback

Help ons beter te worden! Laat het weten als we wat kunnen verbeteren.

Hoe beoordeel je onze ondersteuning?